«Η αξιολόγηση θα προχωρήσει, η κυβέρνηση θα τα δώσει όλα στο IMF, γιατί απλούστατα θέλει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα».

Η εκτίμηση ανήκει σε ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος που παρακολουθεί από κοντά τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το κουαρτέτο και είναι σε θέση να γνωρίζει τις διαθέσεις τόσο των ευρωπαίων, όσο και των επιτελών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η ίδια πηγή διαβεβαίωνε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει την κρισιμότητα των περιστάσεων και θα κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να κλείσει, παρά τα όποια εμπόδια, πολιτικά και άλλα, η δεύτερη αξιολόγηση. Και επισήμανε τον θετικό ρόλο που διαδραματίζει η νέα υπουργός Απασχόλησης κυρία Έφη Αχτσιόγλου, η οποία παρά τα όσα λέγονται επιδεικνύει ευελιξία και διαθέτει την απαιτούμενη γνώση.
Από εκεί και πέρα και στο βαθμό που ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όλα θα κριθούν από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγει με το IMF ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλγκφανγκ Σόιμπλε.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει να περιορίσει κατά το δυνατόν το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση της κυρίας Μέρκελ, καθώς η Γερμανία έχει εισέλθει σε κύκλο εκλογικό και μετράει διπλά και τριπλά την όποια επίδραση μπορεί να έχει στην κοινή γνώμη η ανάδειξη εκ νέου του ελληνικού προβλήματος.
«Η Ελλάδα είναι αντιδημοφιλής στη Γερμανία και ενδεχόμενη ρύθμιση που θα δημιουργεί την αίσθηση ότι ξοδεύονται κι άλλα χρήματα για τη χώρα μας μπορεί να προκαλέσει τη μήνι των ψηφοφόρων» εξηγεί η ίδια πηγή. Όπως εξηγεί η ίδια πηγή «ο κ.Σόιμπλε θεωρεί πως ότι δώσει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή το χάνει σε ψήφους η κυρία Μέρκελ».
«Είναι καθαρό εκλογικό το πρόβλημα των γερμανών αυτή την περίοδο» σημείωνε το ίδιο στέλεχος, διευκρινίζοντας ότι «χάθηκε πολύτιμος χρόνος το προηγούμενο διάστημα με αποτέλεσμα να φέρει δυστυχώς τη λύση του ελληνικού ζητήματος κοντά στις γερμανικές εκλογές].Και προσέθετε χαρακτηριστικά ότι «αυτό είναι το κόστος της περιόδου Βαρουφάκη», το οποίο τώρα αναδεικνύεται.
Παρά ταύτα, κοινή είναι η πεποίθηση ότι αν επισπευτεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μπορούν να προχωρήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα διευκόλυνσης του χρέους, τα οποία κατά μία εκδοχή, όπως γράφουν τη Δευτέρα «ΤΑ ΝΕΑ», να περιορίσουν μέχρι και 17% του ΑΕΠ, κοντά στα 37 δισ. ευρώ, το βάρος του χρέους και έτσι να διευκολύνουν το IMF να αποδεχθεί τη βιωσιμότητά του. Γεγονός που αποτελεί και την προϋπόθεση για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Όλα λοιπόν εξαρτώνται από την ταχύτητα της νέας υπουργού Απασχόλησης κυρίας Εφης Αχτσιόγλου να ολοκληρώσει τον κύκλο των διαβουλεύσεων για τα επίμαχα εργασιακά θέματα και τις διαθέσεις του Σόιμπλε να βρει τον τρόπο εμπλοκής του ΙΜF στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να αυτό να γίνει μείζον θέμα στην προεκλογική Γερμανία.
Όσο κι αν ο δεσμός φαντάζει Γόρδιος, μπορεί να λυθεί. Αρκεί όλοι οι εμπλεκόμενοι να δράσουν συντονισμένα και με τη δέουσα σοβαρότητα που απαιτούν οι περιστάσεις.