Κάποτε ήταν ο Ιντι Αμίν Νταντά, ένας ιδιότυπος αφρικανός φύλαρχος ο οποίος στη δεκαετία του ’70 κατόρθωσε να γίνει δικτάτωρ της Ουγκάντας.

Ο Αμίν Νταντά έμεινε οκτώ χρόνια στην εξουσία και εξασφάλισε τον τίτλο «Σφαγέας της Αφρικής». Ο ίδιος ήθελε να τον αποκαλούν «Εξοχότατο Πρόεδρο Αιωνίως, άρχοντα των θηρίων της γης και των ψαριών της θάλασσας». Ευτυχώς για αυτόν απεβίωσε στον ύπνο του….
Στη σύγχρονη Ιστορία δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ηγέτες που τρόμαξαν τους λαούς τους με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά τους. Από τον Στάλιν έως τον Καντάφι ένας εσμός δικτατόρων έθεσε σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα επικίνδυνου αρχηγού κράτους στην εποχή μας είναι ο επικεφαλής της κυβερνήσεως της Βορείου Κορέας –πρώτος στον κατάλογο των μανιακών. Οι επισημάνσεις αυτές δεν γίνονται με τη λογική ότι όλοι οι ιδιότροποι ηγέτες συνιστούν κίνδυνο για όλη την ανθρωπότητα. Εξίσου κίνδυνο αποτελούν και εκείνοι οι ηγέτες οι οποίοι παρουσιάζονται ως ανατροπείς του… κατεστημένου: όρα π.χ. τις εξτρεμιστικές εξαγγελίες του νέου αμερικανού προέδρου και του ιταλού πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Τέτοιοι ηγέτες δεν είναι επικίνδυνοι διότι περιορίζονται στο άλλα να λένε και άλλα να πράττουν. Συνεπώς, κίνδυνος ουδείς!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ