«Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε ΠΑΟΚ, το DNA του ήταν ΠΑΟΚ. Γι’ αυτόν ο ΠΑΟΚ ήταν μία ανταρσία, μία ουτοπία που δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Για τον Νίκο, το ποδόσφαιρο ήταν μία μορφή πολιτισμού.» Αυτά μεταξύ άλλων ήταν λόγια της παραγωγού Μαρίας Δανέζη στην επίσημη παρουσίαση (σε πανελλήνια πρεμιέρα) του ντοκιμαντέρ «90 χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το μέλλον», κύκνειο άσμα του σκηνοθέτη Νίκου Τριανταφυλλίδη που έφυγε από την ζωή τον περασμένο Ιούνιο (η κυρία Δανέζη ήταν και σύντροφος στην ζωή του Τριανταφυλλίδη).

Η προβολή έγινε το περασμένο Σάββατο 5 Νοεμβρίου σε ένα κατάμεστο Ολύμπιον το οποίο είχε μεν γιορτινή ατμόσφαιρα καθότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι εμβληματικός αθλητικός σύλλογος της Θεσσαλονίκης αλλά και δάκρυα συγκίνησης για την απουσία του δημιουργού _όπως άλλωστε ήταν φυσικό. Την προβολή τίμησαν μεταξύ άλλων οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπουργός Οικονομικών, Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αρβανίτης, Πρόεδρος ΔΣ ΦΚΘ, Ιβάν Σαββίδης, Πρόεδρος ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Χρυσόστομος Γκαγκάτσης, Αντιπρόεδρος ΠΑΕ,

«Είναι μία μέρα μεγάλης χαράς η σημερινή και ταυτόχρονα μεγάλης λύπης

γιατί ο άνθρωπος που έφτιαξε αυτήν την ταινία, ο Νίκος Τριανταφυλλίδης, δεν βρίσκεται πια εδώ» είπε χαρακτηριστικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ. Ορέστης Ανδρεαδάκης που άνοιξε την εκδήλωση. «Είναι όμως εδώ η αγαπημένη του ομάδα κι η αγαπημένη του πόλη, για να παρακολουθήσει αυτή την ταινία-ερωτική επιστολή.»

Το ντοκιμαντέρ «90 χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το μέλλον» είναι ένα μωσαϊκό γεγονότων, εικόνων, στιγμών, προσώπων κι αναμνήσεων. Η ιστορία του ΠΑΟΚ από το 1926, όταν ιδρύθηκε η ομάδα από πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης, ξετυλίγεται σε 102’και περισσότεροι από 65 άνθρωποι στέκονται μπροστά στον φακό: παλιοί και νέοι ποδοσφαιριστές, παράγοντες της ομάδας, πολιτικοί, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και φίλαθλοι.

Ανάμεσά τους, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος όπως αφηγείται θυμάται τη μητέρα του να χρησιμοποιεί την έκφραση «μπιτζίμ ΠΑΟΚ», δηλαδή «ο δικός μας ΠΑΟΚ», κι ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις, που ανατρέχει στο χρονικό της ανέγερσης του γηπέδου στην Τούμπα το 1959, «τούβλο τούβλο από τον κόσμο του ΠΑΟΚ», όπως λέει. Εμφανίζονται ακόμη, μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας και τραγουδοποιός Θωμάς Κοροβίνης, ο πολιτικός Γιώργος Λιάνης, καθώς κι ο Ιβάν Σαββίδης που λέει «μου φαίνεται ότι ήρθα σπίτι μου».

Ο κ. Σαββίδης ανέβηκε στο βήμα λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ανέκαθεν ονειρευόταν «να έρθει αυτή η μέρα στη ζωή μου και να μπορέσω να μιλήσω για τον ΠΑΟΚ. Είμαι ευτυχής που η γιορτή των 90 ετών γίνεται με τη δική μου συμμετοχή. Κι ενδεχομένως να μη γράψαμε πολλές λαμπρές σελίδες, αλλά είμαστε ακόμη νέοι, μόνο… 90 χρονών.»

Μεγάλες στιγμές του παρελθόντος του ΠΑΟΚ θυμούνται βετεράνοι ποδοσφαιριστές, από τον Γιώργο Κούδα, τον Χρήστο Τερζανίδη και τον Χρήστο Δημόπουλο ως τη νεότερη φουρνιά, τον Θοδωρή Ζαγοράκη και τον Πάμπλο Γκαρσία.

Η συγκίνηση και ο ενθουσιασμός συνοδεύθηκε με ρυθμό και μουσική καθώς ο επίλογος ήταν με τρομπετίστες να ανεβαίνουν στη σκηνή και σημαίες του ΠΑΟΚ να ανοίγουν στην πλατεία του Ολύμπιον…