Η τοπική κάλπη τιμώρησε την κεντροαριστερά στην Χιλή

Με την αποχή να ξεπερνά το 60% ολοκληρώθηκαν οι δημοτικές εκλογές στην Χιλή, οι οποίες αποτέλεσαν μια οδυνηρή διαδικασία για την κεντροαριστερά της προέδρου Μπατσελέτ: Ο συνασπισμός της ηττήθηκε από την κεντροδεξιά, ιδίως στις μεγάλες πόλεις. Επόμενη μάχη, οι προεδρικές του 2017.

Με την αποχή να ξεπερνά το 60% ολοκληρώθηκαν οι δημοτικές εκλογές στην Χιλή, οι οποίες αποτέλεσαν μια οδυνηρή διαδικασία για την κεντροαριστερά της προέδρου Μπατσελέτ: Ο συνασπισμός της ηττήθηκε από την κεντροδεξιά, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Συγκεκριμένα, ο κεντροαριστερός συνασπισμός Nueva Mayoria έφτασε στο 37,09% των ψήφων, έναντι 38,59% του κεντροδεξιού σχήματος Chile Vamos.

«Μητέρα όλων των μαχών» (αν και δεν πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη) υπήρξε φυσικά το Σαντιάγο, όπου η Καρολίνα Τοά (άλλοτε κυβερνητική εκπρόσωπος) ηττήθηκε με συντριπτικό ποσοστό από τον Φελίπε Αλεσάντρι.

Μια ακόμα σημαντική ήττα ήταν αυτή στην πόλη Προβιδένσια (ανατολικά του Σαντιάγο), όπου στη δημαρχία επέστρεψε ένα γνώριμο πρόσωπο: η Έβελιν Ματέι, η οποία διεκδίκησε για την κεντροδεξιά την προεδρία της Χιλής το 2013.

Μπορεί να ήταν σχεδόν αδύνατο να κερδίσει την δημοφιλέστατη Μισέλ Μπατσελέτ, ωστόσο, πέτυχε τουλάχιστον να την οδηγήσει σε β’ γύρο, παρά τις προβλέψεις.

Από τους 10 μεγαλύτερους δήμους της Χιλής, η κεντροδεξιά κατάφερε -με συντριπτικό ποσοστό σε ορισμένες περιπτώσεις- να κερδίσει στους οκτώ.

Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών δεν αποτέλεσε έκπληξη για κανέναν, αφού η δημοτικότητα της κυβέρνησης της προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ δεν ξεπερνά το 15%. Μεταρρυθμίσεις που έμειναν στο συρτάρι, άλλες που προχώρησαν αλλά δεν άλλαξαν την καθημερινότητα και υποθέσεις διαφθοράς δεν άργησαν να προκαλέσουν δυσαρέσκεια στους Χιλιανούς.

Επόμενη δοκιμασία, κυρίως για την κεντροαριστερά είναι η συνεννόηση για τον ένα και μοναδικό υποψήφιο που θα διεκδικήσει την προεδρία της χώρας, το Νοέμβριο του 2017, για την τετραετία 2018-2022.

Με δεδομένο ότι στη Χιλή δεν επιτρέπεται δεύτερη συνεχόμενη προεδρική θητεία, η κεντροαριστερά δεν μπορεί πλέον να κατέβει με την δημοφιλέστατη (πριν από μερικά χρόνια τουλάχιστον) Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία κατάφερε μάλιστα να ενώσει στον κεντροαριστερό συνασπισμό της ακόμα και το ιστορικό ΚΚ της Χιλής.

Ζητούμενο επομένως είναι να βρεθεί κάποιος άλλος υποψήφιος ικανός να κρατήσει τον κεντροαριστερό συνασπισμό ενωμένο.

Με τον αέρα της νίκης στις τοπικές κάλπες, η κεντροδεξιά διεκδικεί πλέον με αξιώσεις την επιστροφή στο ιστορικό προεδρικό μέγαρο της Λα Μονέδα με τον τέως πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα να δηλώνει «παρών» για νέα θητεία.

Απόστολος Ρουμπάνης

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk