• Αναζήτηση

Τέταρτη η Ελλάδα στις ψηφιακές απειλές

Ενας στους τρεις ευρωπαίους χρήστες του Διαδικτύου αντιμετώπισε περιστατικά ασφαλείας μέσα στο τρίτο τρίμηνο

Ενας στους τρεις ευρωπαίους χρήστες του Διαδικτύου αντιμετώπισε περιστατικά ασφαλείας μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2016, που σχετίζονται με τοπικά δίκτυα και αφαιρούμενα μέσα, ενώ το 15% αντιμετώπισε ψηφιακές απειλές. Μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες απειλές, τα προγράμματα ransomware, που θέτουν σε κίνδυνο οικονομικά δεδομένα των καταναλωτών και των εταιρειών με αποτέλεσμα οι χρήστες να καλούνται να πληρώσουν ακόμη και λύτρα για να τα ανακτήσουν, καθώς και στατιστικά στοιχεία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο «Cyber Security Weekend».
Το συνέδριο διοργανώνεται από την παγκόσμια εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας Kaspersky Lab και διεξήχθη στη Μάλτα, στις 20-23 Οκτωβρίου 2016. Η cloud υπηρεσία της Kaspersky έδειξε ότι η Ελλάδα ήρθε τέταρτη, για το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2016, στον αριθμό χρηστών που έχουν επηρεαστεί από τοπικές απειλές. Ο μεγαλύτερος αριθμός περιστατικών που σχετίζονται με διαδικτυακές απειλές αναφέρθηκαν στη Σλοβενία (23,9% των χρηστών του KSN) και στην Ουκρανία (21,8%), ακολουθούμενες από την Ισπανία και την Ελλάδα. Η Ολλανδία, η Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τσεχία έχουν κάπως χαμηλότερα επίπεδα απειλών: 7%-10% των χρηστών επηρεάστηκε από online απειλές στις χώρες αυτές.
«Οι ψηφιακές απειλές εξελίσσονται παράλληλα με την τεχνολογία και επηρεάζουν όλους τους τομείς της ατομικής και επιχειρηματικής εμπειρίας. Εκτός από το γεγονός ότι απλώς πολλαπλασιάζεται ραγδαία, το κακόβουλο λογισμικό γίνεται επίσης ολοένα πιο εξελιγμένο, προκαλώντας μεγαλύτερη ζημιά» ανέφερε ο κ. Μάρκο Πρόις, επικεφαλής της Παγκόσμιας Ομάδας Ερευνας και Ανάλυσης για την Ευρώπη της Kaspersky Lab. Η Ουκρανία κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους εξακολουθεί να έχει τον υψηλότερο αριθμό χρηστών που έχουν επηρεαστεί από τοπικές απειλές (57,9%), ακολουθούμενη από το Ισραήλ (38,5%), τη Σερβία και την Ελλάδα (37,6% ) και τη Νότια Αφρική (36%).
Τα… λύτρα του ransomware

Εφέτος, ένα από τα βασικά θέματα του συνεδρίου ήταν τα προγράμματα ransomware, μια απειλή που θέτει σοβαρούς κινδύνους στα οικονομικά στοιχεία και δεδομένα τόσο καταναλωτών όσο και επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στις ανάγκες ασφάλειας του τομέα της Πληροφορικής για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ως προς αυτά, ο κ. Πρόις είπε: «Τα προγράμματα ransomware αναπτύσσονται ιδιαίτερα γρήγορα και είναι μία από τις κύριες τρέχουσες απειλές που αντιμετωπίζει ο τομέας της Πληροφορικής. Η έρευνά μας δείχνει ότι το 40% των χρηστών σήμερα πληρώνει λύτρα όταν τα δεδομένα του είναι κρυπτογραφημένα, γεγονός που χρησιμεύει μόνο στην ικανοποίηση των ψηφιακών εγκληματιών».

Για το έτος 2015 και τις αρχές του 2016, η Kaspersky Lab κατέγραψε πάνω από 2 εκατομμύρια ψηφιακά περιστατικά στα οποία εμπλέκονταν προγράμματα ransomware, πολλά από τα οποία έχουν προσελκύσει μια ευρεία δημόσια ανταπόκριση. Σε σύγκριση με την περίοδο 2014-2015, ο αριθμός των επιθέσεων με τέτοια προγράμματα στον επιχειρηματικό τομέα εξαπλασιάστηκε. Οι ειδικοί της Kaspersky Lab αναμένουν ότι με την αυξανόμενη χρήση των προγραμμάτων ransomware από ψηφιακούς εγκληματίες, αυτός ο τύπος κακόβουλου λογισμικού θα μπορούσε ακόμη και να ξεπεράσει τα τραπεζικά Trojans.
«Επίσης, νέοι κίνδυνοι, εμπνευσμένοι από το Internet of Things, εμφανίζονται στον ορίζοντα. Εχουμε ήδη δει πώς οι «έξυπνες» τηλεοράσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκοπεία των ιδιοκτητών τους και πώς μια «έξυπνη» πόρτα μπορεί να ξεκλειδωθεί για μη εξουσιοδοτημένα άτομα. Είναι επιτακτική ανάγκη να προετοιμαστούμε τόσο για τους τρέχοντες όσο και τους μελλοντικούς κινδύνους που προκύπτουν από τις νέες αυτές συσκευές» συνέχισε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Ομάδας Ερευνας και Ανάλυσης για την Ευρώπη.
Σύμφωνα με την Ερευνα Corporate IT security Risks (https://business.kaspersky.com/cryptomalware-report-2016/5971/) που πραγματοποιήθηκε το 2016, το 20% των επιχειρήσεων παγκοσμίως έχει αντιμετωπίσει τουλάχιστον μία επίθεση με πρόγραμμα ransomware κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Στην Ευρώπη, αυτό το πρόβλημα φαίνεται να είναι ακόμη πιο διαδεδομένο με το 28% των εταιρειών να έχει βιώσει μια απειλή. Οσο για τη Νότια Αφρική, το ποσοστό εδώ είναι ελαφρώς χαμηλότερο, αγγίζοντας το 19%. Το ransomware δεν περιορίζεται μόνο σε χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά έχει επίσης αναπτυχθεί και για mobile πλατφόρμες. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016 εντοπίστηκαν 83.048 κακόβουλα πακέτα εγκατάστασης που αναπτύχθηκαν για φορητές συσκευές.
«Αντίδοτο» και πληροφοριακό υλικό

Για να βοηθήσει ακόμη περισσότερες εταιρείες να μειώσουν τον κίνδυνο «μόλυνσης» από προγράμματα ransomware, η Kaspersky Lab έχει κυκλοφορήσει ένα δωρεάν Anti-Ransomware εργαλείο για επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με ειδικά anti-ransomware χαρακτηριστικά στις βασικές λύσεις της. Επιπλέον, σε συνεργασία με τη Europol, την Αστυνομία της Ολλανδίας και την Intel Security έχει ξεκινήσει την πρωτοβουλία «No More Ransom», έναν ιστότοπο (www.nomoreransom.org) με στόχο την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους των ransomware προγραμμάτων και την παροχή βοήθειας στα θύματα ώστε να ανακτήσουν τα δεδομένα τους χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουν λύτρα στους ψηφιακούς εγκληματίες. Μεταξύ των μελών του είναι και 14 διωκτικές αρχές διαφόρων χωρών.
«Εχουμε αναλάβει τη δέσμευση να συμβάλουμε στην καταπολέμηση του ψηφιακού εγκλήματος και των ransomware προγραμμάτων ιδιαιτέρως, αλλά μπορούμε να επιτύχουμε μόνο ενώνοντας τις δυνάμεις μας με άλλες διωκτικές αρχές και εταιρείες ψηφιακής ασφάλειας. Το ψηφιακό έγκλημα είναι παγκόσμιο, δεν γνωρίζει όρια ή σύνορα, οπότε χρειαζόμαστε οπωσδήποτε τη συνεργασία αυτή. Μαζί, τόσο με την πρωτοβουλία «No More Ransom» αλλά και άλλες δραστηριότητές μας, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διαταράξουμε τη δραστηριότητα των ψηφιακών εγκληματιών και να επιστρέψουμε τα αρχεία στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, χωρίς να χρειαστεί οι τελευταίοι να καταβάλουν λύτρα. Εχουμε επίσης δεσμευτεί να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ενημερώσουμε τους χρήστες και τους οργανισμούς για το πρόβλημα αυτό καθώς, δυστυχώς, δεν υπάρχουν εργαλεία αποκρυπτογράφησης για όλους τους διαφορετικούς τύπους των προγραμμάτων ransomware. Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σας και η προσοχή όταν βρίσκεστε online μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην αποφυγή «μόλυνσης»» δήλωσε ο κ. Τον Μάας, ψηφιακός συντονιστής της Αστυνομίας της Ολλανδίας.

HeliosPlus

Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk