Οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν την Κίνα σε ανταγωνιστικότητα ως το 2020

Οι ΗΠΑ αναμένεται να γίνουν το πιο ανταγωνιστικό κράτος στον παγκόσμιο βιομηχανικό κλάδο μέσα στα επόμενα

Οι ΗΠΑ αναμένεται να γίνουν το πιο ανταγωνιστικό κράτος στον παγκόσμιο βιομηχανικό κλάδο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ ο σημερινός ηγέτης, δηλαδή η Κίνα, φαίνεται να πέφτει στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με την έρευνα «Δείκτης Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας στον Βιομηχανικό Κλάδο 2016» του Global Consumer & Industrial Products Industry group της Deloitte Touche Tohmatsu Limited (Deloitte Global) και του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ.
Η πρόβλεψη βασίζεται σε μια εκ βάθους ανάλυση των απαντήσεων περισσοτέρων από 500 CEOs και senior leaders σε έρευνα που διεξήχθη σε εταιρίες του παγκόσμιου βιομηχανικού κλάδου. Οπως και στις έρευνες των ετών 2010 και 2013, τα στελέχη κατέταξαν 40 χώρες σύμφωνα με την παρούσα και μελλοντική ανταγωνιστικότητά τους στον βιομηχανικό κλάδο και αξιολόγησαν τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα του παγκόσμιου βιομηχανικού κλάδου (παρουσιάζονται παρακάτω).
«Η σήμανση Made in the USA κάνει μεγάλη επιστροφή» λέει η κυρία Deborah L. Wince-Smith, πρόεδρος και CEO του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ. «Αντίθετα με τις απόψεις ότι ο βιομηχανικός κλάδος είναι παρωχημένος, η έρευνα παραπέμπει στο μέλλον του κλάδου, το οποίο χαρακτηρίζεται από προηγμένες τεχνολογίες και ανάπτυξη μέσω της καινοτομίας. Ο βιομηχανικός κλάδος είναι βιώσιμος, έξυπνος, ασφαλής και επανέρχεται δυναμικά και η Αμερική αναμένεται να είναι μια από τους ηγέτες σε αυτόν τον μετασχηματισμό του κλάδου».

Μετατόπιση της δυναμικότητας των βιομηχανικών κρατών

Οι CEOs υποστηρίζουν ότι οι προηγμένες βιομηχανικές τεχνολογίες αποτελούν το κλειδί για τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα. Οι υπηρεσίες ανάλυσης δεδομένων για σκοπούς πρόγνωσης, η διασύνδεση αντικειμένων, γνωστή ως «Διαδίκτυο των Πραγμάτων», τα έξυπνα προϊόντα και τα προηγμένα υλικά, θεωρούνται από τα στελέχη κρίσιμα για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα του βιομηχανικού κλάδου.
Οι ΗΠΑ είναι μία από τις χώρες που προωθούν προηγμένες βιομηχανικές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων, διασυνδεδεμένων προϊόντων και εργοστασίων, των υπηρεσιών ανάλυσης δεδομένων για σκοπούς πρόγνωσης και των προηγμένων υλικών που αποτελούν τον πυρήνα για τις μελλοντικές επιχειρήσεις, είπε ο κ. Craig Giffi, αντιπρόεδρος της Deloitte US LLP και Deloitte US Automotive Sector leader. «Οι ΗΠΑ διαπρέπουν στη σύναψη διασυνδέσεων και συνεργιών μεταξύ ανθρώπων, τεχνολογίας, κεφαλαίου και οργανισμών για να διαμορφώσουν ένα συνεκτικό οικοσύστημα καινοτομίας, δημιουργώντας τεράστια αξία από επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη».

Στην έρευνα «Δείκτης Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας στον Κλάδο της Βιομηχανίας 2016» και αναφορικά με τις κατατάξεις των χωρών, παρατηρείται η ανάδυση ισχυρών περιφερειακών clusters, με τη Βόρεια Αμερική και την Ασία να κυριαρχούν στο ανταγωνιστικό τοπίο. Τρεις χώρες της Βόρειας Αμερικής – οι ΗΠΑ, το Μεξικό και ο Καναδάς – κατατάσσονται στις 10 πρώτες και αναμένεται να παραμείνουν εκεί για τα επόμενα πέντε χρόνια. Οσον αφορά την περιοχή της Ασίας, 5 κράτη αναμένεται να είναι στην πρώτη δεκάδα ως το 2020 – η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία, η Κορέα και η Ταϊβάν – αφήνοντας έτσι δύο μόνο θέσεις ανοιχτές για τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο για να εκπροσωπήσουν την Ευρώπη στις 10 καλύτερες μέχρι το 2020.
Από τις χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) μόνο η Κίνα θεωρείται από τους ερωτηθέντες σαν μία από τις 10 καλύτερες χώρες στον βιομηχανικό κλάδο το 2016. Η Βραζιλία έπεσε από την 8η θέση που κατείχε το 2013 στην 29η το 2016, ενώ η Ρωσία από 28η το 2013 έπεσε στην 32η το 2016. Ωστόσο η Ινδία, η οποία βρίσκεται τώρα στην 11η θέση, αναμένεται να βρεθεί το 2020 στην 5η θέση.
Αλλο ένα σημαντικό θέμα που παρουσιάζεται στην έρευνα είναι η άνοδος των ακόλουθων χωρών: Μαλαισία, Ινδία, Ταϊλάνδη, Ινδονησία και Βιετνάμ (γνωστές και ως MITIV ή «Ισχυροί 5»). Ολες αυτές οι χώρες αναμένεται να συμπεριληφθούν στις 15 καλύτερες μέχρι το 2020 και θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν τη «Νέα Κίνα», από απόψεως χαμηλού κόστους εργασίας, ευέλικτων βιομηχανικών δυνατοτήτων, ευνοϊκού δημογραφικού προφίλ και ανάπτυξης της αγοράς και της οικονομίας.
Τι επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα

Εκτός από την κατάταξη των χωρών, οι CEOs εντόπισαν και τους κυρίαρχους παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα στον βιομηχανικό κλάδο. Η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού είναι ο κυριότερος παράγοντας, εστιάζοντας στην ποιότητα και στη διαθεσιμότητα καταρτισμένου εργατικού δυναμικού που διευκολύνει τη μετάβαση στην καινοτομία και στις προηγμένες βιομηχανικές στρατηγικές. Το 73% των στελεχών θεωρούν ότι η Γερμανία είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική αναφορικά με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, ακολουθούν η Ιαπωνία με 67% και οι ΗΠΑ με 66%. Κατόπιν, τα στελέχη κατέταξαν την ανταγωνιστικότητα κόστους ως τον δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα και ακολούθως την παραγωγικότητα, το δίκτυο προμηθευτών και το νομικό και ρυθμιστικό σύστημα, ολοκληρώνοντας έτσι τους πέντε σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα στον κλάδο της βιομηχανίας.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Στο Πόρτο – Beverly – Χέλι… Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι λέει ότι αυτό εδώ θα είναι το καλοκαίρι των ολόχρυσων, άκρως εντυπωσιακών πλωτών βασιλείων, των ελικοπτέρων... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk