Επιβεβαιώνεται ότι η σοκολάτα κάνει καλό στην υγεία

Μια νέα ανασκόπηση μελετών έρχεται να ενισχύσει την ιδέα ότι το κακάο που περιέχει η σοκολάτα κάνει τελικά καλό στην υγεία μας.

Μια νέα ανασκόπηση μελετών έρχεται να ενισχύσει την ιδέα ότι το κακάο που περιέχει η σοκολάτα κάνει τελικά καλό στην υγεία μας.

Σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου The Journal of Nutrition οι ερευνητές σπεύδουν ωστόσο να σημειώσουν ότι προς το παρόν δεν είναι έτοιμοι να κάνουν συστάσεις για την ποσότητα και το είδος της σοκολάτας που παρέχει τα μεγαλύτερα οφέλη στον οργανισμό εξισορροπώντας παράλληλα τις αρνητικές επιδράσεις λόγω υπερκατανάλωσης.

«Όταν συνεκτιμούμε οφέλη και κινδύνους δεν πρέπει να αγνοούμε τις θερμίδες και τη ζάχαρη που περιέχει η σοκολάτα» τονίζει η Ξιαοτσέν Λιν, απόφοιτη του Πανεπιστημίου «Brown» και κύρια συγγραφέας της μελέτης.

Η μετα-ανάλυση

Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν στοιχεία από 19 ελεγχόμενες μελέτες που είχαν συμπεριλάβει συνολικά 1.131 άτομα τα οποία είχαν προσλάβει φλαβονειδή από κακάο ή εικονικό σκεύασμα (placebo).

Όσοι είχαν καταναλώσει φλαβονοειδή, είτε είχαν φάει, είτε είχαν πιει το ελάχιστο 166 μικρογραμμάρια την ημέρα ή το περισσότερο 2.110 μικρογραμμάρια. Η κατανάλωση είτε είχε γίνει εντός δύο εβδομάδων, είτε εντός 12 μηνών.

Η περιεκτικότητα των διαφόρων… σοκολατένιων προϊόντων σε φλαβονοειδή δεν είναι σταθερή. Μελέτη που είχε δημοσιευθεί το 2011 στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Agricultural and Food Chemistry» είχε διαπιστώσει ότι τα επίπεδα φλαβονοειδών διαφέρουν πολύ μεταξύ των προϊόντων μαύρης σοκολάτας, αν και ήταν υψηλότερα από αυτά στις σοκολάτες γάλακτος ή τις λευκές.

Ευεργετικές επιδράσεις σε δείκτες υγείας

Οι ερευνητές διαπίστωσαν εν τέλει ότι όσοι προσλάμβαναν φλαβονοειδή από κακάο είχαν χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ενώ το σώμα τους έκανε επίσης καλύτερη δουλειά στον έλεγχο της φλεγμονής και του σακχάρου στο αίμα. Επίσης, η HDL («καλή») χοληστερόλη είχε αυξηθεί ελαφρώς στα άτομα που κατανάλωναν φλαβονοειδή από τροφές με βάση το κακάο.

Όπως εξηγεί η Λι «οι διαφορές αυτές ήταν από μικρές έως μέτριες αλλά σημαντικές από στατιστική άποψη. Επίσης, δείχνουν ότι οι επιδράσεις είναι ίδιες ανεξαρτήτως αν τα άτομα είναι υπέρβαρα ή έχουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας».

Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες

Διευκρινίζει όμως ότι δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε αν το προφανές όφελος της σοκολάτας επηρέαζε με συγκεκριμένο τρόπο την υγεία των ανθρώπων, γι’ αυτό και θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα για την αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων εμφανών οφελών που μπορούν να έχουν επιρροή και στη μακροπρόθεσμη κατάσταση της υγείας του ατόμου.

Προς το παρόν λοιπόν η Λι υπενθυμίζει ότι οι περισσότερες από τις μελέτες της ανασκόπησης είχαν εστιάσει στη μαύρη σοκολάτα, η οποία είναι γνωστό ότι έχει υψηλά επίπεδα κακάο και λίγα ή καθόλου πρόσθετα σάκχαρα.


Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk