Νέες τεχνικές αρθροπλαστικής γόνατος και ισχίου

Αναφορικά με την αρθροπλαστική ισχίου ελάχιστης επεμβατικότητας, μια νέα τεχνική εμφύτευσης αρθροπλαστικής ισχίου

Νέες τεχνικές αρθροπλαστικής γόνατος και ισχίου | tovima.gr
Αναφορικά με την αρθροπλαστική ισχίου ελάχιστης επεμβατικότητας, μια νέα τεχνική εμφύτευσης αρθροπλαστικής ισχίου (ALDI – Anterolateral Decubitus Incision Hip) ξεκίνησε να εφαρμόζεται την τελευταία τριετία από την ομάδα του Αθανασίου Κουκάκη, ορθοπαιδικού χειρουργού, για τη χειρουργική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου, που αφορά την τοποθέτηση πρόθεσης ισχίου με προσθιοπλάγια τομή, με τον ασθενή σε πλάγια θέση. Η τοποθέτηση της πρόθεσης γίνεται χωρίς να διαταραχθούν καθόλου οι απαγωγοί μύες του ισχίου, με μικρή τομή δέρματος περί τα 8 εκ. (μιάμιση φορά η διάμετρος της κοτυλιαίας πρόθεσης) και η τομή καλύπτεται από το εσώρουχο με έξοχο αισθητικό αποκλεισμό.
Τα πλεονεκτήματα της τεχνικής αυτής σε σύγκριση με παρόμοιες είναι:
  • Λιγότερη αιμορραγία, εφόσον ο ασθενής τοποθετείται σε πλάγια θέση.
  • Δε χρειάζεται έλξη του σκέλους.
  • Δεν διαταράσσονται μυϊκές ομάδες.
  • Η νοσηλεία διαρκεί 3-4 ημέρες.
  • Ο ασθενής μπορεί να περπατήσει χωρίς βοηθήματα μέσα σε 15 ημέρες.
  • Δεν απαιτούνται καθόλου περιορισμοί (ειδικά ψηλά καθίσματα, μαξιλάρι ανάμεσα στα σκέλη κ.λπ.).
  • Πολύ σύντομη επιστροφή σε δραστηριότητες και ανάβαση/κατάβαση σκάλας.
Στην ALDI hip χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία και εξοπλισμός για ευχερή προσπέλαση και εφαρμόζεται ήδη σε κέντρα της Γερμανίας και της Ιταλίας τα τελευταία 5 έτη. Η ALDI θεωρείται από τις πλέον επιτυχημένες τεχνικές εμφύτευσης αρθροπλαστικής ισχίου, με ελάχιστες επιπλοκές.
Ως προς την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας γόνατος με τη μέθοδο της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος ελάχιστης επεμβατικότητας (MIK – Minimally Invasive Knee), η τοποθέτηση της πρόθεσης γίνεται με ειδικό εξοπλισμό που επιτρέπει μικρή τομή δέρματος (8-10 εκ.) και ελάχιστη διατάραξη μαλακών μορίων, με αποτέλεσμα την ταχύτερη κινητοποίηση του ασθενούς. Ειδικότερα, ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική σε τρεις-τέσσερις ημέρες, περπατά την επόμενη ημέρα της επέμβασης και εγκαταλείπει τα μέσα στήριξης (μπαστούνι, πατερίτσες) σε 10-14 ημέρες, ενώ με την παραδοσιακή μέθοδο ο χρόνος αυτός μπορεί να ξεπεράσει και τις 40 ημέρες. Επίσης, με τη νέα αυτή τεχνική ελαχιστοποιείται η απώλεια αίματος καθώς και ο μετεγχειρητικός πόνος.
Οι τεχνικές αρθροπλαστικής ελάχιστης επεμβατικότητας εξελίχθηκαν την τελευταία δεκαετία και έχουν πλέον αναπτυχθεί δεκάδες κέντρα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ που εξειδικεύονται στον τομέα αυτόν επιτυχώς. Πρόκειται πλέον για τεχνικές απόλυτα αξιόπιστες και ασφαλείς με μεγάλα πλεονεκτήματα, τα οποία απολαμβάνουν πλέον οι έλληνες ασθενείς. Ωστόσο, απαιτούν κάτι για το οποίο συμφωνεί η διεθνής βιβλιογραφία: υψηλού βαθμού εμπειρία και εκπαίδευση στις συγκεκριμένες τεχνικές από μέρους του χειρουργού και όχι μόνο γενική εμπειρία στη συμβατική χειρουργική αρθροπλαστικών.
Ο κ. Αθανάσιος Κουκάκης είναι ορθοπαιδικός χειρουργός, διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής ΙΑΣΩ GENERAL και συνεργάτης του ΛΕΥΚΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk