Πάνω από 1.150.000 πολίτες με οφειλές στον δήμο Αθηναίων

Ξεπερνούν το 1.150.000 οι πολίτες που έχουν οφειλές στον δήμο Αθηναίων – από κλήσεις ως πρόστιμα για παραβάσεις διαφόρων περιπτώσεων.

Ξεπερνούν το 1.150.000 οι πολίτες που έχουν οφειλές στον δήμο Αθηναίων – από κλήσεις ως πρόστιμα για παραβάσεις διαφόρων περιπτώσεων. Πρόκειται για 330 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές πριν από 20 χρόνια ως και σήμερα.
Οι εκκρεμείς υποθέσεις προγράμματος πλειστηριασμών είναι 116 για το 2016 ενώ για τον μήνα Οκτώβριο δέκα. Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, «ο δήμος εξαντλεί κάθε δυνατότητα συνεννόησης με τον πολίτη που έχει οφειλές. Είμαστε ξεκάθαροι από την πρώτη στιγμή» είπε και απαντώντας στα όσα ισχυρίστηκε η κυβέρνηση ανέφερε: «Από τον δήμο Αθηναίων ούτε έγιναν ούτε γίνονται πλειστηριασμοί σπιτιών».
Σύμφωνα με στελέχη που βρίσκονται επί χρόνια στην οικονομική υπηρεσία, δεν έχει εκτελεσθεί ποτέ πλειστηριασμός κατοικίας τα τελευταία 20 χρόνια.
Μικρό είναι το ποσοστό των πολιτών που δεν προσέρχεται σε πρωτοβουλία ρύθμισης. Για τις περιπτώσεις αυτές ακολουθείται η διαδικασία που προσβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ). Κοινοποιείται το πρόγραμμα πλειστηριασμού αλλά δεν εξαντλούνται τα βήματα που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή οι υπηρεσίες του δήμου ούτε αναθέτουν τον φάκελο της υπόθεσης σε συμβολαιογράφο ούτε προχωρούν στις άλλες τυπικές ενέργειες που προβλέπονται για έναν πλειστηριασμό – π.χ. δεν δημοσιεύεται σε εφημερίδα η προκήρυξη ενδιαφέροντος. Μάλιστα πριν από το στάδιο πλειστηριασμού προβαίνουν σε ειδοποιήσεις, αυστηρές προειδοποιήσεις, έκθεση κατάσχεσης από δικαστικό επιμελητή, δέσμευση ποσού από τραπεζικό λογαριασμό
Η διαδικασία είναι αναγκαστική από τις υπηρεσίες του δήμου διότι αλλιώς τίθεται ζήτημα ποινικών ευθυνών για απιστία στο Δημόσιο.
Προτάσεις
Ο δήμος Αθηναίων συζητεί μια πρόταση τροποποίησης του ΚΕΔΕ – ήδη ο κ. Καμίνης έχει ζητήσει συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η δημοτική αρχή προτείνει: α) το όριο των 500 ευρώ πάνω από το οποίο, όπως ισχύει σήμερα, εκπλειστηριάζεται ένα ακίνητο να γίνει 5.000 ευρώ޿· β) να εξαιρεθεί ρητώς η πρώτη κατοικία· γ) να μπορεί να εξοφλήσει κάποιος το 25% της οφειλής του για να αρθεί η δέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού και όχι όπως σήμερα που απαιτείται η ολική εξόφληση· δ) η μη παροχή δημοτικής ενημερότητας, π.χ. μη έκδοση πιστοποιητικών κ.λπ., ως μοχλός πίεσης για εξόφληση οφειλών που έτσι και αλλιώς είναι σχετικά μικρά ποσά.
Τα στελέχη των υπηρεσιών του δήμου εξηγούν ότι δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουν από τα προφίλ των εκθέσεων που τους παρέχονται αν το ακίνητο του οφειλέτη είναι πρώτης κατοικίας. «Αν η κυβέρνηση θέλει, ας προστατέψει νομοθετικά την πρώτη κατοικία, Μόνος τρόπος είναι να υπαχθούν και οι οφειλέτες του Δημοσίου, όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, στον νόμο που διέπει τα χρέη στις τράπεζες» δήλωσε ο κ. Καμίνης για να προσθέσει: «Υποδείξεις κοινωνικής ευαισθησίας δεν δεχόμαστε. Χρειάζονται πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση. Ο δήμος Αθηναίων ουδέποτε έχει υλοποιήσει πλειστηριασμό όπως επιμένουν δικηγορικά γραφεία, προς άγραν ψήφων και τηλεθέασης».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk