Οσο καιρό…

Το 60% του ουγγρικού λαού απείχε από το δημοψήφισμα με το οποίο ηρωτάτο αν η χώρα θα δεχόταν την εγκατάσταση 1.300 προσφύγων από τις 150.000 που στοιβάζονται στον Νότο.

Οσο καιρό… | tovima.gr
Το 60% του ουγγρικού λαού απείχε από το δημοψήφισμα με το οποίο ηρωτάτο αν η χώρα θα δεχόταν την εγκατάσταση 1.300 προσφύγων από τις 150.000 που στοιβάζονται στον Νότο. Από το 39% που συμμετείχε, το 93% απάντησε αρνητικά. Ενα 93% επί των ψηφισάντων και όχι επί των εγγεγραμμένων.
Τι προκύπτει;
Οτι η μεγάλη πλειοψηφία ενός περήφανου λαού είπε, έστω «διά παραλείψεως», «όχι» σε μια απόπειρα ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΛΑΤΕΙΟΠΟΙΗΣΗΣ του.
Υπάρχει άραγε το ενδεχόμενο μετά από αυτήν την πολιτική μείωση του κ. Orban οι Βρυξέλλες να αντιμετωπίσουν, όπως πρέπει, έναν ηγέτη του οποίου ο πολιτικός πολιτισμός (αλλά και ο νομικός) δεν έχουν καμία σχέση τόσο με τη συμπολιτειακή προοπτική της ΕΕ όσο και με το ουμανιστικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο αυτή εδράζεται;
Γιατί μέχρι τώρα το επιχείρημα ήταν ότι ο Orban αποτελεί μια πραγματικότητα την οποία πρέπει να διαχειριστούμε. Διαχείριση όμως σε θέματα αξιών σημαίνει συχνά τη συγκεκαλυμμένη υπονόμευση των τελευταίων.
Μήπως είναι λοιπόν μια ευκαιρία αφού το 60% αδιαφόρησε στην πρόταση του ούγγρου πρωθυπουργού, αφού δηλαδή δεν διαθέτει πλέον ούτε το αριθμητικό πλεονέκτημα να εκβιάζει, να του πουν ένα ξεκάθαρο «όχι» στις άκρως επικίνδυνες πρωτοβουλίες του; Ανεξάρτητα βέβαια από την ευθύνη των Βρυξελλών, οι οποίες από καιρό θα έπρεπε να του το είχαν πει.
Και κάτι ακόμα. Μπορεί το δημοψήφισμα να μην το κέρδισε αυτός ο μεγάλος ουμανιστής, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η προσφυγή σε αυτόν τον θεσμό συνιστά συχνά υπερπήδηση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Οτι μέσω αυτού, μετατρέπεται η ανώνυμη κοινωνία από υπεύθυνη πολιτική πηγή της εξουσίας σε μηχανισμό «νομιμοποίησης» ενός άλλου μη δημοκρατικού τρόπου άσκησής της.
Και αυτό γιατί μια τέτοια προσφυγή, ενώ γίνεται στο όνομα της απευθείας άσκησης της εξουσίας από τον Λαό, στην πραγματικότητα αξιοποιείται ο μύθος για να υπηρετηθεί – στις πλείστες των περιπτώσεων – ένας κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά αλλά και πολιτισμικά ανυπόφορος πραγματισμός.
Οσο καιρό η ΕΕ θα ενεργεί με βάση επιλογές που δεν υπακούουν σε ένα αξιακό σύστημα στο οποίο η δημοκρατία ως συμμετοχική αξιοπρέπεια και η οικονομική συνοχή ως κοινωνική ηθική είναι οι υπερκείμενες αξίες της, τόσο θα βαδίζει προς τη ματαίωσή της.
Ο κ. Γιάννης Μεταξάς, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι τακτικό μέλος της Académie Européenne Interdisciplinaire des Sciences.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk