Οι θαυμαστές της Φύσης και οι λάτρεις της Βιομιμητικής που βρίσκονται στην Αθήνα έχουν κάθε λόγο να βρεθούν στο Γαλλικό Ινστιτούτο την ερχόμενη Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου. Αυτό γιατί θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια διάλεξη από έναν εκ των πλέον διακεκριμένων διεθνώς επιστημόνων στον συγκεκριμένο τομέα, τον Ταρίκ Σεκσάκ, ο οποίος επισκέπτεται για πρώτη φορά τη χώρα μας. Εκτός από τη διερεύνηση της έμπνευσης που μπορούν να μας προσφέρουν οι ζωντανοί οργανισμοί για να σχεδιάσουμε καλύτερα την τεχνολογία και τη ζωή μας, η βραδιά θα είναι επίσης αφιερωμένη στην «πράσινη» καινοτομία. Πέντε νέοι επιχειρηματίες. Γάλλοι και Ελληνες, θα παρουσιάσουν στο κοινό τις πρωτοποριακές ιδέες τους. Η κατασκευή αντικειμένων καθημερινής χρήσης από φύκια και ένα φουλάρι που μετράει την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μερικές από αυτές.

Φύση: ο καλύτερος ντιζάινερ

Ανέκαθεν οι τεχνίτες, οι μηχανικοί και οι επιστήμονες εμπνέονταν από τη Φύση για να αναπτύξουν τις δημιουργίες και τις θεωρίες τους. Μόνο που… στην πορεία της αλματώδους προόδου του δυτικού κόσμου αυτή η πανάρχαια ανθρώπινη πρακτική σε μεγάλο βαθμό παραμερίστηκε. Εδώ και μερικές δεκαετίες η Βιομιμητική την έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο προωθώντας την παρατήρηση των έμβιων όντων και της Φύσης με στόχο την άντληση έμπνευσης για την ανάπτυξη εφαρμογών σε ποικίλους τομείς, από την αρχιτεκτονική και την επιστήμη των υλικών ως τη βιολογία και τον αθλητισμό. Τα ιριδίζοντα φτερά της πεταλούδας, για παράδειγμα, μας έχουν οδηγήσει σε οθόνες με πιο ζωντανά χρώματα ενώ τα φύλλα του λωτού μας έχουν προσφέρει αδιάβροχα υλικά, βαφές και υφάσματα.

Ο Ταρίκ Σεκσάκ, μηχανικός περιβάλλοντος και διευθυντής Επιστημών και Περιβάλλοντος στην ομάδα Κουστό, είναι ένας από τους μεγαλύτερους πραγματογνώμονες στον κόσμο στον συγκεκριμένο τομέα. Ασχολείται με τη Βιομιμητική από το 2008, παρατηρώντας τους ζωντανούς οργανισμούς και τις φυσικές διαδικασίες με στόχο τη δημιουργία καινοτομίας συμβατής με τη βιόσφαιρα. Ο επιστήμονας, του οποίου το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στους θαλάσσιους οργανισμούς και τα οικοσυστήματα, θα μιλήσει την ερχόμενη Πέμπτη στο ελληνικό κοινό για τους τρόπους με τους οποίους η Φύση μπορεί να προσφέρει το «βασικό σχέδιο» για την ανάπτυξη θαυμαστών και πρωτοποριακών εφαρμογών οι οποίες μπορούν να διευκολύνουν τη ζωή μας όντας παράλληλα περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον. Στην παρουσίαση αυτή θα τον συνοδεύσει η Κλεοπάτρα Αλαμανταριώτου, ειδικός στην καινοτομία της υγείας και ιδρύτρια της Βιομιμητικής Ελλάδας.

Ελλάς-Γαλλία-καινοτομία

Η εκδήλωση του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας, η οποία γίνεται στο πλαίσιο του κύκλου «Νεολαία που καινοτομεί», θα δώσει επίσης τον λόγο σε πέντε νέους «επιχειρηματίες της αλλαγής» από τη Γαλλία και την Ελλάδα, οι οποίοι θα εκθέσουν με συντομία τα σχέδιά τους και θα τα θέσουν στην κρίση του κοινού: ο Σταύρος Τσομπανίδης δημιουργεί καθημερινά αντικείμενα από φύκια, ο Αλεν Βιζιέ φτιάχνει καύσιμα από τηγανόλαδο, ο Γιώργος Μιχαλέλης και ο Δημήτρης Μαζαράκος έχουν αναπτύξει ένα σύστημα επεξεργασίας λυμάτων που δεν μολύνει το περιβάλλον, η Καρολίν Βαν Ρετεργκέμ έχει επινοήσει ένα φουλάρι που μετράει την ατμοσφαιρική ρύπανση γύρω σας ενώ το φοράτε στον λαιμό σας και ο Γιώργος Κουτίτας έχει σχεδιάσει ένα «σχέδιο PayPal» για την ηλεκτρική ενέργεια.

Η βραδιά θα ανοίξει με τον χαιρετισμό του πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα Κροστόφ Σαντεπί. Θα ακολουθήσουν κατά σειρά οι διαλέξεις του Ταρίκ Σεκσάκ και της Κλεοπάτρας Αλαμανταριώτου και η παρουσίαση των πέντε πρότζεκτ με συντονιστή τον Ματιέ Μποντέν, συνιδρυτή του Institut des Futurs Souhaitables, ενός «think and do tank» που προωθεί την καινοτομία και τις νέες γνώσεις. Η εκδήλωση θα κλείσει με πολιτιστικές δραστηριότητες, συναντήσεις με επιχειρηματίες και κοκτέιλ στο χολ υποδοχής του Ινστιτούτου. Μεταξύ άλλων θα προβληθούν αποσπάσματα από την ταινία «Human» του Γιαν Αρτύς Μπερτράν ο οποίος ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο αναζητώντας τι είναι αυτό που μας καθιστά ανθρώπινα πλάσματα.

Όλα αυτά την Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, ώρα 19.00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, Σίνα 31, στην Αθήνα. Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση ενώ οι φοιτητές θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.