Την προσφορά των πολλών ακινήτων στην Ελλάδα με έξυπνο, καινοτόμο και οικονομικό τρόπο σκέφθηκε να αξιοποιήσει η καινούργια εταιρεία-πλατφόρμα NON SPACES. Με άλλα λόγια, η startup εταιρεία, η οποία έχει ως αντικείμενο την εξεύρεση και προώθηση χώρων για δημιουργικούς και εμπορικούς σκοπούς εργασίας, αλλά για ένα μικρό χρονικό διάστημα, εκμεταλλεύθηκε την κρίση, κόντρα στους περισσότερους επιχειρηματίες που παγώνουν τις επενδύσεις. Πίσω από αυτό το εγχείρημα βρίσκεται η Μαρίνα Νικολετοπούλου, η οποία φιλοδοξεί να επεκταθεί περαιτέρω στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, σε μικρές πόλεις με υψηλό πολιτιστικό ενδιαφέρον, όπως Λισαβόνα, Βουδαπέστη, Ντουμπρόβνικ.
Η εταιρεία ιδρύθηκε μέσα στο 2015, βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο, ενώ σε 8 μήνες θα πάρει την τελική μορφή της. Προς το παρόν διαθέτει 25 κτίρια προς ενοικίαση στην Αθήνα, που είναι από σχολεία, αποθήκες, μουσεία, νεοκλασικά κτίρια, θέατρα, καταστήματα, στούντιο καλλιτεχνών, κ.ά., ενώ στοχεύει να φθάσει τα 50 ακίνητα σε 8 μήνες.
Μεταξύ των κτιρίων που διαθέτει προς ενοικίαση από μία ημέρα ως 6-8 μήνες, είναι η πρώτη στοά της Αθήνας στην Κοραή, το πρώτο σχολείο της Αθήνας στην Πατησίων, καταστήματα στο Κολωνάκι, νεοκλασικά στην Κηφισιά κ.ά. Τα κτίρια της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα, καθώς έχει εξειδικευτεί σε ανάγκες της αγοράς για δημιουργικούς σκοπούς που θέλουν συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, φωτισμό κ.ά.
Σύμφωνα με την ιδρύτρια της NON SPACES, δεν υπάρχει στην Ελλάδα κάποια πλατφόρμα που να ενοικιάζει τέτοιους χώρους με αυτόν τον τρόπον, αλλά και στο εξωτερικό, κυκλοφορούν παρόμοιες, απλώς δεν διαθέτουν τις ίδιες υπηρεσίες. Ειδικότερα, η NON SPACES δεν διαθέτει κτίρια μόνο για εμπορικούς σκοπούς αλλά και για δημιουργικούς, δηλαδή μεταξύ των πελατών της περιλαμβάνονται οργανισμοί, γκαλερί, παραγωγοί, διαφημιστικές εταιρείες, ινστιτούτα πολιτισμού, πολυεθνικές εταιρείες, καλλιτέχνες, σκηνοθέτες, ιδιώτες συλλέκτες τέχνης, δίκτυα ΕΚΕ, που επιθυμούν να ενοικιάσουν ένα ιδιαίτερο και όχι μόνο ακίνητο για να κάνουν π.χ. μια έκθεση ζωγραφικής, μια pop up εκδήλωση, μια διαφήμιση, για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Η πλατφόρμα NON SPACES παρέχει ασφάλεια του κτιρίου, του εμπορεύματος, διοργάνωση εκδηλώσεων, φύλαξη και καθαριότητα, αν κάποιος πελάτης επιθυμεί.
Ενα άλλο τμήμα της εταιρείας ανήκει στην υψηλή τεχνολογία και συγκεκριμένα στην ψηφιακή και αφορά την ενοικίαση με 3D χώρων στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με την ιδρύτρια της NON SPACES, αυτή η υπηρεσία της εταιρείας έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης γιατί αφορά τη νέα τεχνολογία και τα αποτέλεσμα μπορεί να είναι εντυπωσιακά.
Πάντως, όπως ανέφερε η κυρία Μαρίνα Νικολετοπούλου, στόχος της είναι όχι μόνο να αυξήσει τα κτίρια που διαθέτει και τις χώρες, αλλά κυρίως να επαναλαμβάνονται οι ζητήσεις. Δηλαδή, ο κύκλος της ζωής της ενοικίασης να είναι μεγάλος, να υπάρχει επανάληψη και διατήρηση σχέσης με τα κτίρια και τους πελάτες.
Η ενοικίαση ιδιαίτερων κτιρίων για περιορισμένο χρονικό διάστημα για δημιουργικούς ή και εμπορικούς σκοπούς, ή αλλιώς η pop up industry, ξεκίνησε στην Αμερική πριν από 5 έτη περίπου και μετά ήρθε και στην Ευρώπη, όπως Λονδίνο, Παρίσι, Ζυρίχη.
Η ιδέα για τη NON SPACES ξεκίνησε από μια διατριβή της κυρίας Νικολετοπούλου στο πανεπιστήμιο στο Λονδίνο, με θέμα πώς σχετίζονται οι εταιρείες τέχνης, design και μόδας με χώρους. Ενώ η ίδια έχει εργαστεί σε εταιρείες μάρκετινγκ στο Λονδίνο, αυτή την περίοδο έχει αφοσιωθεί στην πλατφόρμα NON SPACES.
Μάλιστα, αυτό το διάστημα η εταιρεία διαθέτει 10 εργαζομένους και βρίσκεται σε φάση αναζήτησης χρηματοδότησης έτσι ώστε να συνεχίσει την ανάπτυξή της. Ηδη υπάρχει κάποιος χρηματοδότης στην εταιρεία, αλλά η NON SPACE αναζητεί κάποιον συνεργάτη-μέτοχο με άμεσο ενδιαφέρον για το αντικείμενο της εταιρείας.
Αλλωστε, οι προοπτικές της εταιρείας, σύμφωνα με την ίδια, είναι σημαντικές, οπότε η χρηματοδότηση εκτιμάται ότι θα βρεθεί άμεσα. Ειδικά στην Αθήνα, θα φιλοξενηθεί τον Απρίλιο του 2017 μια μεγάλη διεθνής έκθεση τέχνης, η Documenta, η οποία αναμένεται να φέρει πολύ κόσμο και κατ’ επέκτασιν πελάτες και για την πλατφόρμα.

HeliosPlus