Ησασταν χαρούμενη ως παιδί; «Πολύ. Ηµουν χαρούµενη, εξωστρεφής και αυταρχική. Η νηπιαγωγός µου είχε πει στη µητέρα µου: «Αυτή όταν µεγαλώσει θα γίνει είτε ηθοποιός είτε πρωθυπουργός»».
Το stand-up comedy πώς μπήκε στη ζωή σας; «Σπούδασα στη Βρετανία υποκριτική. Αρχικά ήθελα να κάνω θέατρο ρεπερτορίου, αλλά πάντα κατέληγα στην κωµωδία. Ξεκίνησα µε τον κωµικό αυτοσχεδιασµό και έπειτα πέρασα στο stand-up comedy. Το 2009 όλα ήρθαν και έδεσαν. Γιατί µέχρι τότε αναρωτιόµουν «Εγώ πότε θα γίνω διάσηµη;»».
Εχετε δυνατές ατάκες; «Eχω, αλλά θα έλεγα ότι το στυλ µου προσεγγίζει το χιούµορ του «Μuppet Show». Oταν ήµουν µικρή ήθελα να γίνω η Μiss Piggy».
Το CNN σάς έχει κατατάξει στη λίστα με τις 13 κωμικούς που πρέπει κανείς να δει, ενώ τώρα διεκδικείτε και τον τίτλο του «Πιο αστείου ατόμου στον κόσμο». «Πρόκειται για έναν διαγωνισµό του Laugh Factory, ενός από τα διασηµότερα comedy clubs στον κόσµο. Διαγωνίζονται 89 κωµικοί από 55 χώρες. Στην πρώτη φάση παρακολουθούν την κίνηση των βίντεο στα social media. Ενας Μαλαισιανός έχει συγκεντρώσει 800.000 like! Γι’ αυτό, σας παρακαλώ, παιδιά, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα µου www.katerinavrana.com και κάντε like και share το κλιπάκι».
Είναι εύκολο για μια γυναίκα να τσαλακώνεται; «Στο εξωτερικό θεωρείσαι σέξι όταν τσαλακώνεσαι. Στην Ελλάδα είµαστε περισσότερο της επιφάνειας. Προς Θεού, και εγώ στη σκηνή και τα τακούνια µου φοράω και τις παγέτες µου. Την ίδια, όµως, στιγµή το υπονοµεύω. Βέβαια, τώρα που το σκέφτοµαι, για κορίτσι που δεν δουλεύει σε µπουζούκια, ο αριθµός των αστραφτερών ρούχων µου είναι µάλλον εξευτελιστικός».
Η βάση σας είναι η Βρετανία. Ποια η μεγάλη διαφορά του ελληνικού από το ξένο κοινό; «Δεν είµαστε εξοικειωµένοι µε το stand-up. Υπάρχει και µια παρεξήγηση: ο κόσµος θεωρεί ότι θέλουµε να εξευτελίσουµε το κοινό ή ότι περιµένουµε από αυτό να µας δώσει ατάκες. Οχι. Oλα τα κείµενα είναι γραµµένα στο χαρτί και προετοιµασµένα. Δεν αυτοσχεδιάζουµε επιτόπου. Να συµπληρώσω ακόµη ότι µολονότι ως λαός έχουµε χιούµορ, δεν διαθέτουµε αυτοσαρκασµό».
Το έχετε εντοπίσει αυτό; «Θυµάµαι σε µια παράσταση αυτοσαρκαζόµουν για το άφρο µαλλί µου. Μια κυρία από το κοινό µού φωνάζει «Μια χαρά είναι τα µαλλιά σου, γλυκιά µου. Μη ρίχνεις τον εαυτό σου!»».
Σε λίγες ημέρες ξεκινάτε στο Θέατρο 104 με την παράσταση «About Sex». «Ξέρετε, το σεξ έχει φτηνύνει πάρα πολύ. Η γενιά που γεννήθηκε µετά το 1992 είχε µέσω Internet ελεύθερη πρόσβαση σε hardcore πορνό. Και αν υπάρχει γενιά που µαθαίνει το σεξ µέσα από αυτά τα βίντεο, τα πράγµατα είναι άσχηµα. Γιατί το σεξ παρουσιάζεται ως κάτι απίστευτα βάρβαρο, απίστευτα ακροβατικό και τελικά απαίσιο. Το αδικούν πολύ το καηµένο αυτά τα βίντεο! Παρακινώ, λοιπόν, τους γονείς µε παιδιά στην εφηβεία να έρθουν στην παράσταση. Μήπως και τα σώσουµε».
Πώς μιλάτε εσείς για το σεξ; «Μιλάω µε χιούµορ και πολύ επεξηγηµατικά –όχι χυδαία, γιατί το σεξ έχει να κάνει µε τη σύνδεση µεταξύ των ανθρώπων και το χυδαίο σε κάνει να το ξεχνάς αυτό».
Το ελληνικό κοινό είναι συντηρητικό; «Λιγάκι. Βλέπω ζευγάρια που ο άνδρας δεν γελάει µε τα αστεία για τα πορνό βίντεο, επειδή δεν θέλει να καταλάβει η γυναίκα του ότι τα παρακολουθεί. Επίσης, στις παραστάσεις µου στην Ελλάδα έρχονται συχνά οι γονείς µου. Παρατήρησα ότι στη συγκεκριµένη, που µιλάω για το σεξ, µόλις ανακοίνωνα ότι ο πατέρας µου βρίσκεται ανάµεσά µας, το κοινό πάγωνε».
Ποιο είναι το πιο περίεργο πράγμα που σας έχει συμβεί επάνω στη σκηνή; «Να λιποθυµήσει κάποιος από το κοινό. Και, δυστυχώς, δεν ήταν από τα γέλια».
«About Sex»: Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι, κάθε Τετάρτη και Κυριακή, από 28/09 και για 12 παραστάσεις.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ