Το 50% των ελλήνων οδηγών θα επέλεγε ένα μικρότερο αλλά πιο πράσινο αυτοκίνητο, με την προϋπόθεση η εξοικονόμηση να προστεθεί στον μισθό του. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της νέας έρευνας που εξετάζει τις τάσεις στον τομέα της οδήγησης και τις προτιμήσεις των ελλήνων οδηγών που πραγματοποίησε την άνοιξη του 2016 η LeasePlan Hellas, εταιρεία μίσθωσης και διαχείρισης εταιρικών στόλων, σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών TNS ICAP.
Σε ποσοστό 80% έναντι 93% πέρυσι οι έλληνες οδηγοί απάντησαν ότι το αυτοκίνητο παραμένει το κυρίαρχο μέσο μεταφοράς, με το 76% αυτών να δηλώνει ότι προτιμά το αυτοκίνητο που οδηγεί να είναι μέσω leasing και το 50% να επιβεβαιώνει ότι χρησιμοποιεί το μισθωμένο όχημα του τόσο για ιδιωτικούς όσο και επαγγελματικούς σκοπούς.
Επίσης το 17% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της κοινής χρήσης εταιρικών οχημάτων, ενώ το 56% δηλώνει ότι δεν θέλει να μοιράζεται το αυτοκίνητό του, με το 74% εξ αυτών να απαντά ότι δεν θα το έκανε ακόμη κι αν επρόκειτο να κερδίσει χρήματα. Εφέτος το ποσοστό των οδηγών που θεωρούν το αυτοκίνητό τους πιο σημαντικό από το κινητό τους αυξήθηκε φτάνοντας το 54% έναντι 49% πέρυσι. Αναφορικά με τα κυρίαρχα κριτήρια επιλογής ενός οχήματος το 49% έχει ως κυρίαρχο κριτήριο επιλογής τη μάρκα του, το 47% το κόστος που φέρει το εκάστοτε όχημα για τον ίδιο τον οδηγό και το 39% τον τύπο του καυσίμου.
Οσον αφορά τα πράσινα αυτοκίνητα, το 55% απάντησε πως θα χρησιμοποιούσε ένα πράσινο αυτοκίνητο κυρίως για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ για το 22% σημαντικό ρόλο παίζουν τα φορολογικά οφέλη που προκύπτουν από αυτά.
Στην ερώτηση για τα αυτοκινούμενα οχήματα 50% των οδηγών απάντησε ότι θα αισθανόταν λίγο αγχωμένο αν βρισκόταν σε όχημα χωρίς οδηγό, με το 41% να δηλώνει ότι δεν θα αισθανόταν ασφάλεια σε ένα τέτοιο όχημα.
Στις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της οδήγησης κατατάσσεται η πραγματοποίηση κλήσεων, ενώ στις πιο ενοχλητικές συμπεριφορές ανήκουν ηχρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, η οδήγηση με πάρα πολύ χαμηλή ταχύτητα, η μη έγκαιρη χρήση προειδοποιητικών σημάτων και η έλλειψη προσοχής.
Οι πολύ επιθετικοί οδηγοί θεωρούνται οι πιο εκνευριστικοί, ενώ οι κυριότερες αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα θεωρούνται η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και η υπερβολική ταχύτητα, με το 55% των ερωτηθέντων να παραδέχεται ότι μερικές φορές ξεπερνά τα όρια ταχυτήτων.

HeliosPlus