Το εντυπωσιακής ομορφιάς ιστιοφόρο κυλούσε αργά πάνω στα νερά της θάλασσας που αυτό το πρωινό του Σεπτεμβρίου ήταν «ζωγραφισμένα» με το μοναδικό μπλε της Georgia O’ Keeffe. Το «Μάνια», ένα από τα εμβληματικότερα sailing yachts που κινούνται σήμερα στη Μεσόγειο, κατευθυνόταν στην προβλήτα μπροστά ακριβώς από την κατοικία του ιδιοκτήτη του Παναγιώτη Τσάκου. Λίγα μόλις λεπτά προτού φθάσει στον τελικό προορισμό του, σε μία από τις ωραιότερες τοποθεσίες των Καρδαμύλων, οι «σειρήνες» του άρχισαν να χτυπούν γιορταστικά. Γύρισα το κεφάλι μου και κοίταξα ψηλά. Ενας χιώτης ναυτικός «απαντούσε» στον καπετάνιο της θαλαμηγού μέσα από την μπουρού. Τα γραφικά Καρδάμυλα με τα κρυστάλλινα νερά και τις κατοικίες των ισχυρότερων πλοιοκτητών της χώρας θύμιζαν πραγματικά πίνακα διάσημου εικαστικού. Το ξύλινο σκάφος, εξ ολοκλήρου χειροποίητο, έδεσε τελικά στο λιμανάκι του παραδοσιακού σπιτιού. Τρεις ώρες αργότερα ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε τη δυνατότητα να θαυμάσει από κοντά το ιστιοφόρο του Καρδαμυλιώτη καπετάν Παναγιώτη. Το πρωινό της Τρίτης 13 Σεπτεμβρίου ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για τον διεθνούς φήμης μεγαλοεφοπλιστή και την οικογένειά του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και μεγάλα ονόματα του πολιτικού, ναυτιλιακού, επιχειρηματικού και πνευματικού κόσμου ταξίδεψαν στη Χίο και από εκεί στα Καρδάμυλα για να δώσουν το παρών στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για τους μαθητές που φιλοξενούνται στο «Σπίτι της Μαρίας».
Οι κόρνες των επιβατηγών σκαφών ακολουθούν στο πολύβουο «ταξίδι» τους αυτές των yachts. Ακόμη και αυτά τα μικρά λευκά και κόκκινα τουρκικά κρουαζιερόπλοια τα οποία κάνουν καθημερινά το δρομολόγιο από το κοντινό Τσεσμέ «κορνάρουν» σε γιορτινούς ρυθμούς. Οι τούρκοι τουρίστες αφήνουν χρήματα στη Χίο. Τους παρακολουθούσα στην περιοχή της Λαγκάδας να ξοδεύουν για το καλύτερο ψάρι και τα ακριβότερα κρασιά καθισμένοι σε δημοφιλείς ψαροταβέρνες. Οι Τούρκοι, συχνοί επισκέπτες, πνευματώδεις, μορφωμένοι, με εντυπωσίασαν με τις γνώσεις τους γύρω από την προσφορά και τις δράσεις του κοινωφελούς ιδρύματος Μαρία Τσάκος – Κέντρο Ναυτικής Ερευνας και Παράδοσης, οι δραστηριότητες του οποίου φθάνουν (μέσω του international βραχίονα) στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης. Οι Τούρκοι μαζί με πολλούς Ελληνες και ξένους επισκέπτονται το εξαιρετικής αρχιτεκτονικής νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα στο κέντρο της Χίου. Περνάω τη βαριά ξύλινη πόρτα που οδηγεί στο εσωτερικό του. Το ίδιο έκανε λίγο αργότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι πολυέλαιοι, τα έπιπλα, η αναπαλαίωση με σεβασμό στην ιστορία και στις προσωπικότητες που «πέρασαν» από εκεί εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Το παλιό σμίγει με το καινούργιο. Οι αίθουσες με τα υπερσύγχρονα κομπιούτερ, όλοι αυτοί που εργάζονται για το project «Πιλοτικά Πάρκα Προστασίας Νεαρών Ψαριών», οι εκθέσεις ζωγραφικής ξαφνιάζουν ευχάριστα.
Μοναδική παγκόσμια πρωτιά
Οι Λιβανός, Τσάκος, Αγγελικούσης, Καρράς, όλοι οι μεγάλοι εφοπλιστές φοίτησαν στο ιστορικό Λιβάνειο 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Καρδαμύλων. «Αυτό όλο που βλέπεις είναι το σύστημα της ναυτοσύνης» μου λέει ο καπετάν Παναγιώτης. «Ενα σύστημα καλά οργανωμένο. Είναι αυτό το «νοικοκυριό» που μας έμαθαν οι πρόγονοί μας» επισημαίνει. Οι Παναγιώτης και Νίκος Τσάκος ξεναγούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα, υψηλόβαθμα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και άλλες προσωπικότητες στο «Σπίτι της Μαρίας». Πριν από λίγη ώρα ο κ. Παυλόπουλος είχε επισκεφθεί με στρατιωτικό ελικόπτερο τις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Ο καπετάν Παναγιώτης πέταξε επίσης στις καμένες εκτάσεις με το δικό του ελικόπτερο. Στην ομιλία του ο κ. Παναγιώτης Τσάκος αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο του Ιδρύματος: στη βοήθεια που προσφέρουν με σκοπό να δώσουν δουλειά σε πολλούς νησιώτες έτσι ώστε να παραμείνουν για πάντα στον τόπο τους. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ελληνική ναυτοσύνη και στη μοναδική παγκόσμια πρωτιά της ναυτιλίας μας. Μίλησε επίσης για τον κίνδυνο αφελληνισμού της. «Δεν πρέπει να αφήσουμε τον κρίκο να σπάσει. Οι ανταγωνιστές μας καραδοκούν. Τα πλοία μας πρέπει να γεμίσουν με ελληνικά πληρώματα» τόνισε.
Το γεύμα με θέα το γαλάζιο
Το σπίτι της οικογένειας Τσάκου μοιάζει να «επιπλέει» στο νερό. Στη διάρκεια του γεύματος ο κ. Παυλόπουλος καθόταν στο κεντρικό τραπέζι μαζί με τους Παναγιώτη, Νίκο, Σήλια Τσάκου. Κοντά τους ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Μάρκος, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Τσάκος (ΓΓ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού) Ευθύμιος Η. Μητρόπουλος, o Πέτρος Μολυβιάτης, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Στις ροτόντες με τα λευκά τραπεζομάντιλα η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη (συνοδευόταν από τη διευθύντρια του Γραφείου της Ρέα Δουζίνα), ο Γιώργος Ανωμερίτης, οι εφοπλιστές κ.κ. Γιώργος Προκοπίου και Κώστας Καρράς, μέλη των οικογενειών πλοιοκτητών Φαφαλιού, Ξυλά, Κανελλάκη, Τσεβδού, Μαυρή, η Μαρί Κυριακού, η Φάνη Πετραλιά, ο Κάρολος και η Μαίρη Φιξ, η Κορίνα Λαζάρου με super λευκή καμέλια στη ζακέτα της, η Ντένη Λιάπη και ο Θόδωρος Βασιλάκης με τη σύζυγό του, πρώην δημοφιλή τραγουδίστρια στην ομογένεια της Αμερικής Ελεονώρα.

Το όραμα της Μαρίας

Οι μικρότεροι μαθητές οι οποίοι διαμένουν για πρώτη φορά την εφετινή χρονιά στη Στέγη Παιδείας και Πολιτισμού «Το Σπίτι της Μαρίας» φορούν κατάλευκες μπλούζες για να «ξεχωρίζουν» από τα μεγαλύτερα παιδιά. Ο καπετάν Παναγιώτης αστειεύεται με τους μικρούς νεοεισερχόμενους στο «Σπίτι» μαθητές. Ολα αυτά τα παιδιά από τη Χίο, τις γύρω περιοχές αλλά και πολλούς διαφορετικούς νομούς της Ελλάδας μπορούν να αντιμετωπίζουν πλέον το μέλλον με αισιοδοξία. Ο Παναγιώτης Τσάκος, μια σημαντική μορφή της παγκόσμιας ναυτιλίας, φροντίζει για τους μικρούς οι οποίοι ανήκουν σε οικογένειες με πολύ περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες. Τα παιδιά είναι το επίκεντρο της προσοχής όλων. Χαμογελούν μέσα στους φιλόξενους κήπους του «Σπιτιού» που μοιάζει έτσι όπως είναι χτισμένο τόσο ζεστό και φιλόξενο. Η Μαρία Τσάκου έφυγε ξαφνικά από τη ζωή το 2010 στη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού στη Νέα Υόρκη. Ηταν μόλις 44 ετών. Η Μαρία, η οποία εργαζόταν στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις της οικογένειας, επιθυμούσε να δημιουργήσει μαθητική στέγη στα Καρδάμυλα. Τα σπίτια της στο νησί και στην Αθήνα αντηχούσαν πάντα από τις φωνές των τριών παιδιών του αδελφού της Νίκου από τον γάμο του με τη Σήλια Κριθαριώτη αλλά και τους ζωηρούς βλαστούς φίλων της οικογενείας. Το όραμα της Μαρίας έγινε τελικά πραγματικότητα. Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στο μεγάλο κτήμα με τους κήπους, τα λουλούδια και τις γεωργικές καλλιέργειες «ανακάλυψε» έναν υψηλού επιπέδου σύγχρονο κοινωνικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πόλο ενταγμένο στην κοινωνία των Καρδάμυλων. Τα παιδιά μου αποκαλύπτουν ότι νιώθουν πολύ ευτυχισμένα. Ακριβώς όπως ο αγαπημένος όλων των παιδιών του πλανήτη Τζέραρντ Μπάτλερ όταν έφτασε ινκόγκνιτο στα Καρδάμυλα μετά τη Μύκονο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ