Δείξε μου το κινητό σου, να σου πω ποιος είσαι

Με τα κινητά να αποτελούν πλέον την προέκταση του εαυτού μας, δεν είναι τυχαίο

Με τα κινητά να αποτελούν πλέον την προέκταση του εαυτού μας, δεν είναι τυχαίο που οι ειδικοί έχουν ριχτεί για τα καλά στη μελέτη της επίδρασης των «έξυπνων» συσκευών στην ψυχολογία μας. Με τη μικρή τους οθόνη να μαγνητίζει το βλέμμα, τα δάχτυλα αλλά και τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο μας καθημερινά, τα πάντα παίζουν ρόλο. Ακόμη και ο τύπος του smartphone που θα επιλέξουμε. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο Λίνκολν, στη Βρετανία.

Προσωπικός καθρέφτης το smartphone

Στη μελέτη τους, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Κάρντιφ, φάνηκε ότι ο τύπος της συσκευής – Android ή iOS – αντικατοπτρίζει σημαντικά στοιχεία γύρω από την προσωπικότητα του χρήστη.
«Η επιλογή του smartphone είναι ίσως η πιο βασική μορφή εξατομίκευσης της τεχνολογίας, και ακόμη και αυτό μπορεί να μας πει πολλά για τον κάτοχό του» εξηγεί η δρ Χέδερ Σο, κύρια συγγραφέας της μελέτης.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των ειδικών, οι κάτοχοι συσκευών Android χαρακτηρίζονταν συχνά ως πιο ειλικρινείς, ταπεινοί, ευχάριστοι συγκριτικά με τους κατόχους iPhone, οι οποίοι όμως γίνονταν αντιληπτοί ως πιο εξωστρεφείς.
Οι βρετανοί επιστήμονες είδαν ακόμη ότι τις γυναίκες «σαγήνευαν» περισσότερο οι συσκευές της Apple, με αποτέλεσμα να έχουν στην κατοχή τους σπανιότερα μια συσκευή Android. Κάτι τέτοιο εξηγούν ενδεχομένως να οφείλεται στη βαρύτητα που δίνουν οι γυναίκες στην κατοχή μιας συσκευής υψηλής κομψότητας που παραπέμπει σε υψηλό status.
Υποσυνείδητα μηνύματα hi-tech

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το κινητό έχει γίνει μια μικρή προέκταση του κατόχου του, γεγονός που σημαίνει ότι η επιλογή της συσκευής συνοδεύεται από τα μηνύματα που επιθυμεί ο ίδιος να στείλει στους γύρω του.
«Είναι πλέον εμφανές ότι τα smartphones αποτελούν τη μίνι ψηφιακή εκδοχή του κατόχου τους. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε από το γεγονός ότι σε πολλούς δεν αρέσει να μοιράζονται το κινητό τους καθώς το θεωρούν πολύ προσωπικό αλλά και επειδή πιστεύουν ότι αποκαλύπτει πολλά προσωπικά στοιχεία» υπογραμμίζει η δρ Σο.
Σε επόμενη φάση οι βρετανοί επιστήμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο να μελετήσουν το προφίλ των χρηστών smartphones με βάση την επιλογή των εφαρμογών που επιλέγουν να εγκαταστήσουν στις συσκευές τους.
Η καρδιά περνάει από το… κινητό

Από την πλευρά της η καναδή ψυχοθεραπεύτρια δρ Κίμπερλι Μόφιτ, με ειδικότητα στις ανθρώπινες σχέσεις, αναφέρει ότι η επιλογή ενός smartphone είναι ικανή να αποκαλύψει στοιχεία γύρω από την ερωτική μας ζωή. «Οι χρήστες iPhone εκδηλώνουν ρομαντική διάθεση στον χώρο της εργασίας τους, ενώ οι εθισμένοι με τις συσκευές της Apple συχνά βγαίνουν με κάποιον συνάδελφο ή συνεργάτη τους. Περίπου το 25% των αδέσμευτων κατόχων iPhone, κατά την τελευταία 5ετία, είχαν κάποιο φλερτ στο γραφείο».
«Την ίδια στιγμή, οι κάτοχοι συσκευών Android διατηρούν το προφίλ του γόη και του καρδιοκατακτητή. Περίπου το 62% των αδέσμευτων με Android παραδέχονται ότι έχουν κάνει σεξ από το πρώτο ραντεβού, συγκριτικά με το 57% των κατόχων iPhone. Επιπλέον, οι κάτοχοι συσκευής Android εμφανίζουν κατά 72% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν κάποια στιγμή επισκεφθεί μια ιστοσελίδα γνωριμιών. Στην περίπτωση των κολλημένων με το… μήλο η πιθανότητα αυτή μειώνεται στο 58%» προσθέτει η δρ Μόφιτ.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk