Η αλήθεια είναι ότι είχαμε ξεχάσει πώς είναι να αρχίζει η ελληνική Σούπερ Λίγκα δίχως να υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Η παντοκρατορία του πανίσχυρου (εντός και εκτός γηπέδων) Ολυμπιακού την τελευταία πενταετία δεν άφηνε το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης στους μεγάλους αντιπάλους του και συνδιεκδικητές του τίτλου, οι οποίοι αργά ή γρήγορα έμεναν εκτός νυμφώνος.
Κάτι αλλάζει όμως στο status quo του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τουλάχιστον αυτό καταδεικνύουν αφενός η αγωνιστική εικόνα του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ κατά τη διάρκεια των θερινών προκριματικών στα Κύπελλα Ευρώπης σε συνδυασμό με τη μεταγραφική ενίσχυσή τους, αφετέρου η αλλαγή συσχετισμών στο λεγόμενο παρασκήνιο του ποδοσφαίρου.
Ηδη εκφράζεται ένα ισχυρό αντιπολιτευτικό ρεύμα εν όψει των εκλογών της ΕΠΟ, ενώ και στη Σούπερ Λίγκα οι ψηφοφορίες έπαψαν πια να αποτελούν μονόλογο των Ερυθρολεύκων.
Μολονότι είθισται να λέγεται ότι ο πρωταθλητής της προηγούμενης σεζόν είναι το φαβορί για την κατάκτηση (και) του επόμενου τίτλου, τούτη τη φορά οι πιθανότητες δείχνουν να είναι μοιρασμένες μεταξύ των Big 4 του ελληνικού ποδοσφαίρου…

Ολυμπιακός
Ζητούμενο η χημεία
Δύσκολη η εξίσωση για τον νέο Ολυμπιακό. Αλλωστε η κακή ημέρα φάνηκε από το πρωί. Η πολυετής ηρεμία στην ομάδα διαταράχτηκε από την αιφνιδιαστική αποχώρηση του πορτογάλου προπονητή κ. Μάρκο Σίλβα μόλις λίγες ημέρες μετά την έναρξη της προετοιμασίας, ενώ ο διάδοχός του Ισπανός κ. Βίκτορ Σάντσεθ δεν μακροημέρευσε καθώς απολύθηκε αμέσως μετά τον απρόσμενο αποκλεισμό από τη Χάποελ Μπερ Σεβά στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.
Ο Πορτογάλος κ. Πάουλο Μπέντο έγινε ο τρίτος κόουτς που κάθισε στον «ηλεκτρικό» πάγκο των Ερυθρολεύκων και έχει το δύσκολο έργο να δέσει μια ψυχολογικά πιεσμένη ομάδα που πλέον διαθέτει και πολλά νέα πρόσωπα. Ο 33χρονος παραγουανός φορ Οσκαρ Καρντόσο αποτέλεσε την πιο ηχηρή από τις δέκα μεταγραφές που πραγματοποίησαν οι Πειραιώτες, οι οποίοι επίσης ενισχύθηκαν με τον Γερμανό Μαρίν, τον Ισπανό Ντε Λα Μπέγια, τον Νορβηγό Ελιονούσι, τους Πορτογάλους Φιγκέιρας, Μάρτινς και Πασιένσια, τον Βραζιλιάνο Βιάνα, τον Ιταλό Λεάλι και τον Ρομαό από το Τόγκο.
Παναθηναϊκός
Στοχεύει να ξαναγίνει winner
Οσο απογοητευτικά ολοκλήρωσε την περασμένη σεζόν ο Παναθηναϊκός άλλο τόσο ελπιδοφόρα αρχίζει τις νέες υποχρεώσεις του. Ο ιταλός κόουτς Αντρέα Στραματσόνι αντέστρεψε το αρνητικό κλίμα που υπήρχε εις βάρος του χτίζοντας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μια ανταγωνιστική ομάδα, η οποία κατά πολλούς θεωρείται η πληρέστερη των τελευταίων πέντε ετών. Ο Κολομβιανός Ιμπάρμπο και ο Αργεντινός Λεντέσμα έκαναν τον μεγαλύτερο κρότο απ’ όσους αφίχθησαν, ενώ ήδη και οι Γουακάσο, Χουλτ και Ιβανόφ προσφέρουν εντός γηπέδου. Οι σημαντικές προσθήκες των Αφρικανών Σάμπα, Εμποκού και Κουλιμπαλί κατά την τελευταία ημέρα των μεταγραφών, όπως και η παρουσία των νιόφερτων Ρινάλντι και Ρέις δίνουν στους Πράσινους την προοπτική καλής παρουσίας όχι μόνο στο ελληνικό πρωτάθλημα αλλά και στο Γιουρόπα Λιγκ. Με 17 νέα πρόσωπα στο έμψυχο δυναμικό του από τον περασμένο χειμώνα, ο νέος Παναθηναϊκός προσπαθεί να μετατραπεί ξανά σε winner.

ΑΕΚ
Ο τίτλος μοναδικός στόχος
Την περασμένη σεζόν απέδειξε ότι το σλόγκαν «ερχόμαστε» δεν ήταν απλώς ένα διαφημιστικό τρικ. Η ΑΕΚ κλείδωσε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας τη διετή περιπέτειά της στα αλώνια της Γ’ και της Β’ Εθνικής κατακτώντας το Κύπελλο Ελλάδας. Κυρίως όμως δημιούργησε μια καλοδουλεμένη, ανταγωνιστική και με ελληνικό κορμό ομάδα.
Με την έλευση στην τεχνική ηγεσία ενός δικού της παιδιού, του Γεωργιανού Τιμούρ Κετσπάγια, και την προσθήκη εννέα ποδοσφαιριστών στοχεύει στη δική της υπέρβαση: το όνειρο για την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος έπειτα από 23 χρόνια δεν μοιάζει πια απατηλό, ιδίως δίχως την επιβάρυνση των μεσοβδόμαδων ευρωπαϊκών αναμετρήσεων. Η έλευση του Αγγλου Τζολεόν Λέσκοτ και του Πορτογάλου Αλμέιδα, όπως επίσης του Ουκρανού Τσιγκρίνσκι, του Αργεντινού Πατίτο, του Ουρουγουανού Ντίας αλλά και των Ελλήνων Χριστοδουλόπουλου, Μπακασέτα, Μπάρκα και Μανωλά, δημιουργεί υψηλές προσδοκίες.
ΠΑΟΚ
Ονειρεύεται κούπα μετά 31 χρόνια
Αν και πλέον στον ΠΑΟΚ αποφεύγουν τα μεγάλα λόγια, δεν κρύβουν ότι εφέτος έχουν υψηλούς στόχους. Και με δεδομένο ότι την περασμένη σεζόν τερμάτισαν στη δεύτερη θέση, αφήνοντας πίσω τους την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό, το πρωτάθλημα αποτελεί το βασικό ζητούμενο.
31 χρόνια μετά την τελευταία κούπα στον Δικέφαλο μπορούν να ονειρεύονται. Τουλάχιστον τους δίνει αυτό το δικαίωμα η πληρότητα στο ρόστερ και οι ποιοτικές προσθήκες που έγιναν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Δίχως να αποκτηθεί ένας σουπερστάρ τύπου Μπερμπάτοφ, που την περασμένη σεζόν περισσότερο διατάραξε παρά βοήθησε την ομάδα, ο Δικέφαλος ενισχύθηκε σημαντικά σε όλες τις γραμμές. Πήρε τον γκολκίπερ Μπρκιτς, τους αμυντικούς Βαρέλα, Κρέσπο, Μάτος, τους μέσους Σακχόβ, Κάνιας, Μπίσεσβαρ, τους εξτρέμ Κάμπος, Τιάμ και τον επιθετικό Σταθόπουλο.

Οι μικρο-μεσαίοι ρυθμιστές

Στο πρωτάθλημα δεν συμμετέχουν μόνο οι τέσσερις μεγάλοι αλλά και άλλες δώδεκα ομάδες, οι οποίες πολλές φορές παίζουν ρόλο ρυθμιστή στην εξέλιξη του τίτλου. Και με δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ αρχίζουν το πρωτάθλημα σχεδόν από την ίδια αφετηρία δίχως μεγάλες διαφορές στη δυναμικότητά τους, ίσως εφέτος οι λεγόμενοι «μικρομεσαίοι» καθορίσουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά την εξέλιξη του πρωταθλήματος. Ο Αστέρας Τρίπολης, ο Ατρόμητος, ο Πανιώνιος, ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο Παναιτωλικός, η Ξάνθη, ο Πλατανιάς και η Λάρισα που επέστρεψε στη Σούπερ Λίγκα δείχνουν ικανοί για να κάνουν ζημιές στους μεγάλους αλλά και για να διεκδικήσουν την πέμπτη θέση που, υπό προϋποθέσεις, στέλνει στα Κύπελλα Ευρώπης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ