Ο υπουργός Επικρατείας κ. Παππάς μάς θυμίζει με τις θλιβερές τοποθετήσεις του αυτό που έλεγε ο Τζορτζ Οργουελ, δηλαδή ότι «η πολιτική είναι σχεδιασμένη να κάνει τα ψέματα να ακούγονται αληθινά»!
Τι εννοώ; Περηφανεύεται ακατανόητα ότι μετά την περάτωση του σχετικού διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες έχει κτυπηθεί ανελέητα η περίφημη «διαπλοκή». Είναι όμως ισχυρή μια τέτοια παραδοχή; Ας δούμε λοιπόν.
Υπενθυμίζω κατ’ αρχήν αυτό που έλεγαν κάποιοι στη σκοτεινή σταλινική εποχή. Με άλλα λόγια, αν μια κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση, τότε θα πρέπει να παρουσιάσει την απλοποιημένη εικόνα ενός μεγάλου εχθρού στον οποίο να αποδίδεται όλο το φταίξιμο!
Αυτό ακριβώς έκανε και ο Πρωθυπουργός. Ποιος ήταν ο μεγάλος εχθρός; Οι παλιοί καναλάρχες και ιδίως το MEGA (οι μέτοχοι και οι δημοσιογράφοι του).
Και τι «μπήκε» στη θέση τους ως υπέρβαση της διαπλοκής; Ο ένας καινούργιος καναλάρχης, ο κ. Καλογρίτσας, έχει κατασκευαστική εταιρεία και αναλαμβάνει δημόσια έργα («Το Βήμα», 10.7.2016). Μετά την περάτωση του ανωτέρω διαγωνισμού αποκτά πλέον και τηλεοπτική άδεια (πανελλήνιας εμβέλειας).
Πόσο όμως είναι συμβατό με το ελληνικό Σύνταγμα ο ίδιος επιχειρηματίας να αποκτά μια κυρίαρχη θέση στην αγορά (και ως εργολάβος δημοσίων έργων και ως «μιντιάρχης»);
Υπενθυμίζω ότι στη Γερμανία αυτό δεν συμβαίνει και ο όμιλος Springer που είναι ιδιοκτήτης των εφημερίδων «Die Welt» και «Bild» δεν αποκομίζει πρόσθετα οφέλη από δημόσιες συμβάσεις!
Επομένως για ποιο κτύπημα της «διαπλοκής» μάς μιλά ο Πρωθυπουργός απαράδεκτα και παραπλανητικά;
Ομως και ο άλλος καινούργιος καναλάρχης, ο κ. Μαρινάκης, έχει τα δικά του προβλήματα. Τι εννοώ; Τυπικά δεν είχε κώλυμα να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια. Γιατί; Γιατί –παρά τις εκκρεμότητες που έχει με την ποινική Δικαιοσύνη –δεν έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για τα αδικήματα εκείνα για τα οποία κατηγορείται, όπως απαιτεί ο ατελής νόμος του κ. Παππά (άρθρο 6 του Ν. 4339/2015).
Εναπόκειται βεβαίως στο Συμβούλιο Επικρατείας να κρίνει αν και η παραπάνω ρύθμιση είναι συμβατή με το Σύνταγμα.
Σημειώνω απλώς πως όταν ένας δημόσιος υπάλληλος διαπράττει εγκλήματα τίθεται σε αναστολή καθηκόντων είτε με την κίνηση της ποινικής δίωξης είτε με την αμετάκλητη παραπομπή (άρθρο 104 Ν. 4057/2012)!
Μήπως τα ίδια θα έπρεπε να ισχύουν και για έναν επιχειρηματία που θέλει να ενημερώνει πλουραλιστικά τον ελληνικό λαό;
Σε κάθε περίπτωση οι ποινικές εκκρεμότητες του κ. Μαρινάκη (και ο συμβολισμός τους) είναι ένα αρνητικό μέγεθος!
Το συμπέρασμα; Μετά τον πρόσφατο διαγωνισμό το τηλεοπτικό πεδίο έχει καταστεί πιο «θολό» και πιο «ύποπτο»!
*Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ