«Σημαντικές εισροές εσόδων στην αγροτική οικονομία της Ελλάδας την περίοδο 2016-2018 διασφαλίζει η τριετής ανανέωση της συμφωνίας της Philip Morris με την κυβέρνηση για την απορρόφηση των ελληνικών καπνών ανατολίτικου τύπου». Αυτό τονίζει ο Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος μιλώντας προς «Το Βήμα της Κυριακής».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανανέωση της συμφωνίας που απαιτήθηκε και από τους καπνοπαραγωγούς «θα εξακολουθήσει να ωφελεί ζωτικά τον κλάδο αλλά και ευρύτερα την ελληνική οικονομία, καθώς αυξάνει την προβλεψιμότητα του οικονομικού περιβάλλοντος για περίπου 30.000 καπνοκαλλιεργητές και εργάτες και εγγυάται τη διαρκή βελτίωση της ελληνικής παραγωγής ανατολικών καπνών», τα οποία χαρακτηρίζει «τα καλύτερα παγκοσμίως, με εξαιρετικό άρωμα και ποιότητα» και χρησιμοποιούνται στα χαρμάνια των ακριβών τσιγάρων της Philip Morris International.
Η εταιρεία εφέτος κλείνει τα 85 έτη λειτουργίας. Ποιοι θεωρείτε ότι ήταν οι σταθμοί και τα καθοριστικά βήματα στην ανάπτυξη της Παπαστράτος;
«Πράγματι, εφέτος συμπληρώνονται 85 χρόνια σπουδαίας πορείας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Το πρώτο από τα ορόσημα-σταθμούς στην ανάπτυξη της εταιρείας είναι σίγουρα τα εγκαίνια του πρώτου εργοστασίου στον Πειραιά από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1931. Ενός εργοστασίου προτύπου για τα τότε δεδομένα, εφάμιλλου των ευρωπαϊκών, όπως έγραψαν οι εφημερίδες της εποχής.
»Στη συνέχεια, ήταν ο θρυλικός «Ασσος» που πρωτοκυκλοφόρησε το 1931 σε κόκκινη τότε κασετίνα. Το 1974 η συμφωνία με τη Philip Morris για την παραγωγή του Marlboro στην Ελλάδα επισφράγισε την εξαιρετική ποιότητα της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής αλλά και αποτέλεσε την αρχή για μια πολύ μακρά συνεργασία, η οποία έφερε το επόμενο μεγάλο ορόσημο, το 2003, με την ένταξη της Παπαστράτος στον όμιλο της Philip Morris International (ΡΜΙ). Ακολούθησε η μεγάλη επένδυση των 100 εκατ. ευρώ για την ανέγερση του νέου υπερσύγχρονου εργοστασίου μας στον Ασπρόπυργο που ολοκληρώθηκε το 2008.
»Χρονιά-σταθμός ήταν και το 2012, όταν ξεκίνησε η μεγάλη πρωτοβουλία μας για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών που συνεχίζουμε ως σήμερα, καθώς θεωρούμε ότι το φαινόμενο αυτό πλήττει όχι μόνο την εταιρεία μας και τον κλάδο, αλλά όλη την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Δεν θα πρέπει βέβαια να παραλείψω τη μετατροπή των αποθηκών του Αγρινίου σε πανευρωπαϊκό logistics hub ανατολικών καπνών της PMI το 2013 και φυσικά την πολύ σημαντική για την ελληνική καπνοκαλλιέργεια συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για την αγορά των ελληνικών ανατολικών καπνών που υπογράψαμε επίσης το 2013 και πρόσφατα ανανεώσαμε για άλλα τρία χρόνια. Τελευταίος σταθμός θα μπορούσε να θεωρηθεί η νέα επένδυση σε γραμμές παραγωγής και μία μονάδα επεξεργασίας καπνού που εγκαινιάσαμε εφέτος αξίας 25 εκατ. ευρώ, η οποία έδωσε εξαγωγικό προσανατολισμό στο εργοστάσιό μας».
Πώς θα περιγράφατε το προφίλ της Παπαστράτος σήμερα;
«Με πολύ λίγα λόγια, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, η μόνη θυγατρική πολυεθνικής εταιρείας προϊόντων καπνού που έχει εργοστάσιο και παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα μας. Απασχολούμε άμεσα και έμμεσα 800 εργαζομένους, συνεργαζόμαστε με 25.000 επιχειρήσεις λιανικής και στηρίζουμε περίπου 900 προμηθευτές. Με συνεισφορά 1,1 δισ. ευρώ στα κρατικά έσοδα από Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και ΦΠΑ ετησίως, συνεισφέρουμε το 2,5% του τακτικού προϋπολογισμού. Από τις αρχές του έτους, η Παπαστράτος είναι επικεφαλής και για τις αγορές της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου και της Μάλτας.
»Με 700 εκατ. ευρώ επενδύσεις στο εργοστάσιο, στις υποδομές, στους ανθρώπους μας, στα σήματά μας, αλλά και σε ενέργειες για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου και σε πλήθος κοινωνικών ενεργειών, η Παπαστράτος είναι ένας από τους σημαντικότερους διαχρονικά επενδυτές στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να παραλείψω, ότι έχουμε πολλαπλές αναγνωρίσεις ως Κορυφαίος Εργοδότης (Τop Employer) και Καλύτερος Χώρος Εργασίας (Best Place to Work), ενώ πρόσφατα η Παπαστράτος αναδείχθηκε ως «Η Πιο Αξιοθαύμαστη Εταιρεία της Ελλάδας»».
Ποιες ήταν οι πωλήσεις και τα κέρδη το 2015 και το 2016;
«Οι πωλήσεις της εταιρείας το 2015 ανήλθαν σε 1,34 δισ. ευρώ και τα κέρδη σε 8 εκατ. ευρώ προ φόρων. Για το 2016 είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε φυσικά».
Ποια είναι τα οφέλη της Philip Morris από τη συμφωνία με την κυβέρνηση για την απορρόφηση των ελληνικών καπνών ανατολίτικου τύπου;
«Τα ελληνικά ανατολικά καπνά είναι τα καλύτερα παγκοσμίως, με εξαιρετικό άρωμα και ποιότητα. Η συμφωνία, που ανανεώθηκε πρόσφατα, διασφαλίζει επαρκείς ποσότητες ελληνικών ανατολικών καπνών για τις διεθνείς παραγωγικές ανάγκες της PMI.
»Είναι αξιοσημείωτο ότι τα ελληνικά ανατολικά καπνά είναι και τα ακριβότερα και τα χρησιμοποιούμε στα χαρμάνια των ακριβών τσιγάρων μας. Παράλληλα όμως αυτή η συμφωνία, η ανανέωση της οποίας απαιτήθηκε και από τους καπνοπαραγωγούς, θα εξακολουθήσει να ωφελεί ζωτικά έναν κλάδο σε δυσκολία αλλά και ευρύτερα την ελληνική οικονομία, καθώς αυξάνει την προβλεψιμότητα του οικονομικού περιβάλλοντος για περίπου 30.000 καπνοκαλλιεργητές και εργάτες στον κλάδο, εγγυάται τη διαρκή βελτίωση της ελληνικής παραγωγής ανατολικών καπνών μέσω σύγχρονων αγρονομικών προγραμμάτων, ποικιλιών υψηλής παραγωγικότητας, εκμηχάνισης της συγκομιδής, καινοτόμων συστημάτων ξήρανσης και, κυρίως, διαρκούς εκπαίδευσης των καλλιεργητών και, τέλος, διασφαλίζει την αγορά και εξαγωγή ελληνικών ανατολικών καπνών για την περίοδο 2016-2018 και κατά συνέπεια σημαντικές εισροές εσόδων στην αγροτική οικονομία της Ελλάδας».
Δράσεις για την ανακούφιση ευάλωτων ομάδων

Ποια η σχέση της εταιρείας με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη;

«Στην Παπαστράτος ανέκαθεν νοιαζόμασταν για τους ανθρώπους και την κοινωνία και προσπαθούσαμε με τις δράσεις και τις ενέργειές μας να συμβάλουμε στη βελτίωση της ζωής τους. Τα τελευταία χρόνια έχουμε εστιάσει σε κοινωνικές ενέργειες που στοχεύουν στην ανακούφιση των πλέον ευάλωτων ομάδων από τις συνέπειες της ανθρωπιστικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε δαπανήσει περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ από το 2009.
Για παράδειγμα, το 2013, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες στη θέρμανση σχολείων στη Β. Ελλάδα, συμπράξαμε με τον Δεσμό και αναλάβαμε την πρωτοβουλία «Δεσμός για τα σχολεία» καλύπτοντας τα έξοδα θέρμανσης και εν τέλει την απρόσκοπτη λειτουργία 50 σχολείων με συνολικά 2.400 μαθητές περίπου έξι νομών της Βόρειας Ελλάδας.
Παράλληλα, ενεργοποιήσαμε το ευρύτατο δίκτυο συνεργατών μας ώστε η ενέργεια αυτή να επεκταθεί πανελλαδικά. Τη διετία 2013-2014 υλοποιήσαμε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης 1.300 ανέργων ή επαπειλούμενων με ανεργία, σε συνεργασία με το ΙΒΕΠΕ του ΣΕΒ.
Το 2014, συνεργαστήκαμε με την Αποστολή και προσφέραμε 100.000 γεύματα στα συσσίτια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στο θέμα της αστεγίας, ενώσαμε τις δυνάμεις μας με την PRAKSIS. Ξεκινήσαμε στηρίζοντας το Κέντρο Ημέρας όπου δώσαμε τη δυνατότητα σε 80 άστεγες μητέρες και στα 145 παιδιά τους να κάνουν μπάνιο, να πλένουν τα ρούχα τους, να παίρνουν τρόφιμα και άλλα είδη ανάγκης, να συμβουλεύονται γιατρό και ψυχολόγο, και να έχουν βοήθεια στην εξεύρεση εργασίας.
Στη συνέχεια, προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα και σε συνεργασία με την PRAKSIS αλλά και με το υπουργείο Εργασίας, τον ΟΑΣΑ και τον ΟΣΥ, θα κυκλοφορήσει στην Αθήνα η πρώτη στην Ευρώπη κινητή μονάδα καθαριότητας και υγιεινής. Ενα λεωφορείο που θα δώσει στους άστεγους τη δυνατότητα να κάνουν μπάνιο, να δέχονται πρώτες βοήθειες, να συμβουλεύονται γιατρό και κοινωνικό λειτουργό.
Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να έχουμε αποτελεσματικές και γόνιμες συνέργειες και με τις πράξεις μας να μπορούμε να εμπνέουμε και άλλους για να δραστηριοποιηθούν. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και να αφήσουμε πίσω μας ένα καλύτερο μέλλον για όλους».
Αυξήθηκαν οι εξαγωγές

Πώς κινούνται οι εξαγωγές μετά τη νέα επένδυση της Philip Morris στο εργοστάσιο της Παπαστράτος στην Ελλάδα;

«Το 2014 πήραμε τη στρατηγική απόφαση να δώσουμε εξαγωγικό προσανατολισμό στο εργοστάσιό μας. Με την τελευταία μας επένδυση μπορέσαμε να φέρουμε στην Ελλάδα επιπλέον παραγωγή για αγορές της PMI στο εξωτερικό. Εχουμε συνεπώς αυξήσει τις εξαγωγές μας σημαντικά. Πλέον ανέρχονται στο 60% της παραγωγής και κατευθύνονται προς περισσότερες από 30 χώρες, από τις κοντινές των Βαλκανίων και της Ευρώπης έως τις πολύ μακρινές όπως η Αργεντινή, ο Αγιος Δομίνικος, το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ