Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι άρχισαν τη σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ με 100% επιτυχία στις τρεις πρώτες αγωνιστικές. Πρόκειται για ομάδες με πολλά κοινά στοιχεία: Εχουν νέο προπονητή, χρήματα για να ξοδέψουν και είναι εύκολο να προσελκύσουν σπουδαίους ποδοσφαιριστές.

Πεπ Γκουαρντιόλα
, Ζοζέ Μουρίνιο και Αντόνιο Κόντε είναι τρεις προπονητές που θα μονομαχήσουν για την κατάκτηση του τίτλου, με το πρώτο ραντεβού να αφορά τους δύο πρώτους, το ερχόμενο Σάββατο, στο ντέρμπι του Μάντσεστερ. Για να δούμε ξεχωριστά τις τρεις αυτές ομάδες.

Ο φιλόδοξος Γκουαρντιόλα
Στη Μάντσεστερ Σίτι. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα δεν έχει καταφέρει ακόμη να ενσωματώσει τους Λερόι Σανέ και Ιλκάι Γκιντογκάν, οι οποίοι δεν έχουν ξεπεράσει τα προβλήματα τραυματισμού που τους απασχολούν. Από την άλλη πλευρά, ο καταλανός τεχνικός κατάφερε να διαχειριστεί όσο καλύτερα μπορούσε την αλλαγή στη θέση του τερματοφύλακα. Ο Γκουαρντιόλα ξεκαθάρισε στον Τζο Χαρτ ότι δεν τον υπολογίζει, πείθοντάς τον πως πρέπει να αποχωρήσει. Ο 29χρονος τερματοφύλακας της Εθνικής Αγγλίας μετακόμισε στην Ιταλία προκειμένου να αγωνιστεί στην Τορίνο, ενώ ο Γκουαρντιόλα έφερε στο Ετιχαντ τον Χιλιανό Κλαούντιο Μπράβο από την Μπαρτσελόνα.
Με την έως τώρα παρουσία του Γκουαρντιόλα στη Σίτι είναι φανερή η αγωνιστική διάθεση κάποιων παικτών, όπως του Ιμπραΐμ Στέρλιγκ, ο οποίος δεν είχε καλή χρονιά πέρυσι και απογοήτευσε με την Εθνική Αγγλίας στο Euro της Γαλλίας. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής έχει ήδη εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια για τον Γκουαρντιόλα: «Διαθέτει τεράστια εμπειρία, έχει κατακτήσει τόσους τίτλους, ενώ έχει συνεργαστεί με κορυφαίους παίκτες. Ετσι, γνωρίζει τον τρόπο να παίρνει το καλύτερο από τον καθένα. Η βοήθειά του είναι τεράστια» είπε ο Στέρλινγκ.

Ο χαρισματικός Κόντε
Στην Τσέλσι ο Αντόνιο Κόντε διατήρησε στο ρόστερ τους καλύτερους παίκτες. Ο Ντιέγκο Κόστα άρχισε καλά τη χρονιά, σημειώνοντας τα νικητήρια γκολ στα ματς με τη Γουέστ Χαμ και τη Γουότφορντ. Παράλληλα, με την προσθήκη των Μπατσουαγί και Καντέ η Τσέλσι απέκτησε δύναμη σε νευραλγικούς χώρους.
Η ομάδα μπορεί να μην είναι έως τώρα εκθαμβωτική, όμως έχει δείξει πως έμαθε και πάλι τον τρόπο να παίρνει θετικά αποτελέσματα, κάτι που είχε ξεχαστεί στην περυσινή περίοδο. Να θυμίσουμε απλά ότι στο τελευταίο πρωτάθλημα χρειάστηκε να φτάσει ο Φεβρουάριος για να πετύχει η Τσέλσι τρεις συνεχόμενες νίκες! Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και η αγωνιστική άνοδος του Εντεν Αζάρ, που είναι ο κινητήριος μοχλός στη μεσαία γραμμή.
Ο Αντόνιο Κόντε είναι χαρισματικός προπονητής και ξέρει να μεταδίδει το πάθος στους παίκτες. Το ρόστερ της Τσέλσι είναι εξαιρετικό και το γεγονός ότι δεν έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις είναι ένα επιπλέον στοιχείο για να την υπολογίζει κάποιος σοβαρά σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση του τίτλου. Ασφαλώς η Τσέλσι θα κριθεί περισσότερο στα δύσκολα παιχνίδια που έρχονται, καθώς αυτόν τον μήνα υποδέχεται τη Λίβερπουλ και ταξιδεύει στο Λονδίνο για να αντιμετωπίσει την Αρσεναλ.
Ο εκρηκτικός Μουρίνιο
Στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Ζοζέ Μουρίνιο φρόντισε από την αρχή να ενισχύσει τον άξονα με σημαντικές προσθήκες, όπως του στόπερ Ερικ Μπεγί, του Πολ Πογκμπά στη μεσαία γραμμή, αλλά και του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στην επίθεση. Πίσω από τον 34χρονο Σουηδό είναι και ο Χένρικ Μχιταριάν, ο οποίος αναμένεται να πάρει τον χρόνο του στην ομάδα.
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πέρα από τις τρεις νίκες στην Πρέμιερ Λιγκ, κατέκτησε και το Τσάριτι Σιλντ, νικώντας τη Λέστερ, με γκολ του Ιμπραΐμοβιτς. Ο Μουρίνιο έδειξε εμπιστοσύνη σε παίκτες που είχαν μείνει πίσω με την παρουσία του Λουίς φαν Γκάαλ, όπως οι Μαρουάν Φελαϊνί, Ντάλεϊ Μπλιντ, Αντόνιο Βαλέντσια. Αν εξαιρέσουμε τον Ιμπραΐμοβιτς (τέσσερα γκολ έως τώρα), οι ικανότητες του οποίου είναι γνωστές, ο παίκτης που έχει ξεχωρίσει είναι ο Ερικ Μπεγί, με σπουδαία δουλειά στο κέντρο της άμυνας. Ο Μουρίνιο έχει δώσει στους παίκτες μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και, το κυριότερο, έχει φροντίσει να τους πείσει ότι μπορούν να κατακτήσουν τον τίτλο. Χωρίς αμφιβολία όμως και η Γιουνάιτεντ θα κληθεί να δείξει τι μπορεί να πετύχει εφέτος στα ντέρμπι που ακολουθούν, με τη Μάντσεστερ Σίτι και τη Λίβερπουλ.

Ισπανικό πρωτάθλημα
Μπορεί η Λας Πάλμας να είναι η έκπληξη;

Η ομάδα που έχει ξεχωρίσει στα πρώτα παιχνίδια των υπόλοιπων πρωταθλημάτων στην Ευρώπη είναι η Λας Πάλμας. Η ομάδα από τα Κανάρια Νησιά είναι στην πρώτη θέση του ισπανικού πρωταθλήματος ύστερα από δύο παιχνίδια, έχοντας τους ίδιους βαθμούς με Μπαρτσελόνα και Ρεάλ, αλλά υπερτερώντας στον συντελεστή τερμάτων. Σε δύο ματς, η Λας Πάλμας πέτυχε εννέα γκολ και δέχτηκε τρία. Η πρεμιέρα ήταν εντυπωσιακή καθώς νίκησε στο Μεστάγια τη Βαλένθια 4-2, ενώ τη δεύτερη αγωνιστική συνέτριψε 5-1 τη Γρανάδα.
Η Λας Πάλμας είναι μία ομάδα που διαθέτει στο ρόστερ της αρκετούς παίκτες που έχουν γεννηθεί στα Κανάρια Νησιά. Μεταξύ αυτών είναι ο τερματοφύλακας Ραούλ Λιθοαΐν, οι αμυντικοί Νταβίδ Σιμόν και Νταβίδ Γκαρθία, αλλά και ο μέσος Ρόκε Μέσα. Ασφαλώς η καλύτερη εφετινή μεταγραφή ήταν ο Κέβιν Μπριν Μπόατενγκ, ο οποίος έχει ήδη πετύχει δύο γκολ, ενώ ήδη έχει ένα σημαντικό ρεκόρ: είναι ο μοναδικός εν ενεργεία ποδοσφαιριστής που έχει σκοράρει στις τέσσερις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές λίγκες (Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Πρέμιερ Λιγκ). Προπονητής είναι ο 57χρονος Κίκε Σετιέν, ο οποίος παίζει φανατικά σκάκι και του αρέσει η ομάδα του να αποδίδει ελκυστικό ποδόσφαιρο. Η Λας Πάλμας βρέθηκε στην κορυφή του ισπανικού πρωταθλήματος ύστερα από 38 χρόνια, ενώ η καλύτερη θέση που έχει καταλάβει είναι η δεύτερη, την περίοδο 1968-69.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ