Το δολάριο κατέγραψε ράλι αφότου η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Janet Yellen μίλησε στο πλαίσιο του συνεδρίου της κεντρικής τράπεζας, στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ. Οταν η ομιλία βγήκε στη δημοσιότητα, αρχικά ενισχύθηκε από τις μάλλον επιθετικές πρώτες δηλώσεις της, ωστόσο στη συνέχεια αποδυναμώθηκε, αφού τα σχόλιά της ήταν λιγότερο δηκτικά από όσο είχε αφήσει να εννοηθεί ο πρόλογος. Αργότερα, ενισχύθηκε ξανά έντονα. Σε μεγάλο βαθμό, τα εύσημα για την κίνηση αυτή ανήκουν στον αντιπρόεδρο της Fed Stanley Fischer, ο οποίος σε συνέντευξή του υπογράμμισε ότι τα σχόλια της Janet Yellen υποδεικνύουν δύο αυξήσεις επιτοκίων εφέτος, εφόσον τα επόμενα οικονομικά στοιχεία της χώρας είναι επαρκώς ισχυρά.

Αν όμως οι συζητήσεις περί άμεσης αύξησης επιτοκίων παραμείνουν, οι οποίες αποτελούν τον μοναδικό παράγοντα πίσω από την ενίσχυση του δολαρίου, η δύναμη αυτή σύντομα θα εξανεμιστεί.
Επομένως οποιαδήποτε κάπως πιο επιθετική στάση της Fed θα είναι αναπόφευκτα βραχυπρόθεσμη, αφού η κεντρική τράπεζα δεν διακρίνει υψηλό κίνδυνο στην υπερφόρτιση της οικονομίας ή στα ανεπιθύμητα άλματα στον πληθωρισμό.
Η ομιλία στο Jackson Hole ήταν μια μοναδική ευκαιρία για τη Fed να παραδεχθεί την αποτυχία των πολιτικών της –κάτι που η Janet Yellen απέφυγε σχεδόν απόλυτα να πράξει, ενώ παράλληλα υποβίβασε τον ρόλο του πιο σημαντικού ίσως παράγοντα πολιτικής στο εξής: τα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης.
Η αντίδραση της αγοράς στην ομιλία της Janet Yellen καμουφλάρεται πίσω από την άνευ ουσίας εμμονή στο αν και πότε η Fed θα προβεί σε μια-δυο αυξήσεις επιτοκίων. Η άνοδος του δολαρίου και η πτώση των προϊόντων με κίνδυνο θα μπορούσαν να οφείλονται στην εξάντληση της μακρόχρονης στάσης «αναζήτησης απόδοσης» στις συναλλαγές, η οποία καθοδηγεί τις αγορές μετά την τρομακτική κατάρρευση που βίωσαν νωρίτερα εφέτος –μια κατάρρευση που προκάλεσε την αντίδραση των κεντρικών τραπεζών (ΕΚΤ, Τράπεζα της Ιαπωνίας, Τράπεζα της Αγγλίας/Brexit), η οποία με τη σειρά της προκάλεσε πτώση των αποδόσεων στα 10ετή γερμανικά ομόλογα, οδηγώντας τους απελπισμένους για αποδόσεις επενδυτές στις μετοχές, και κατ’ επέκταση τους δείκτες δολαρίου σε ιστορικά υψηλά.

Αν στην πραγματικότητα συμβαίνει αυτό, στο εξής ενδέχεται να δούμε μακρά υποχώρηση στις αγορές αξιογράφων και κατακόρυφη άνοδο διαρκείας στο δολάριο, ειδικά έναντι των νομισμάτων των αναδυόμενων και των αναπτυγμένων αγορών με μεγαλύτερο κίνδυνο. Με άλλα λόγια, η αντίδραση θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες χάνουν ακόμα και αυτή τη λίγη δύναμη που τους είχε απομείνει.
Ο κ. John Hardy είναι επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος της Saxo Bank.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ