Σήμερα οι κάτοικοι του Πεκίνου απολαμβάνουν το ηλιοβασίλεμα σε γιγαντοοθόνες εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σε λίγα χρόνια όμως το σκηνικό μπορεί να έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Ο λόγος για τον Smog Free Tower: έναν πύργο που αναλαμβάνει να καθαρίσει την ατμόσφαιρα από τους ρύπους, τον οποίο δημιούργησε ο ολλανδός σχεδιαστής Νταάν Ρόοζενγκααρντε και προορίζεται για πόλεις που έχουν πνιγεί από το νέφος. Η ιδέα γεννήθηκε κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008.
Ο πύργος καθαρισμού αέρα έχει ύψος επτά μέτρα και αναμένεται να δοκιμαστεί στην κινεζική πρωτεύουσα των 21 εκατ. κατοίκων μέσα στον Σεπτέμβριο. Εκπρόσωποι της κινεζικής κυβέρνησης ανέφεραν μάλιστα ότι ελπίζουν η συνεργασία τους με τον 37χρονο σχεδιαστή να συμβάλει ώστε το Πεκίνο να αποκτήσει και πάλι τον καταγάλανο ουρανό του.
Ο Smog Free Tower, σύμφωνα με τον επινοητή του, λειτουργεί συλλέγοντας ρύπους τους οποίους στην πορεία επεξεργάζεται και κλείνει σε μικρούς κύβους μεγέθους τεσσάρων εκατοστών. Υπολογίζεται ότι μπορεί να καθαρίσει περί τα 30.000 κυβικά μέτρα αέρα την ώρα, χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια αντίστοιχη ενός… βραστήρα.
Τα ακουστικά των επιδόσεων
Ονομάζονται Halo Sport και είναι τα ακουστικά που σχεδιάστηκαν με στόχο να ενισχύουν τις επιδόσεις αθλητών. Τα καινοτόμα ακουστικά εκπέμπουν μικρούς παλμούς ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο την ενεργοποίηση του κινητικού φλοιού του εγκεφάλου, βελτιώνοντας έτσι τις επιδόσεις του κατόχου τους.
Τα Halo Sport επικοινωνούν με το συνοδευτικό app για smartphones και έτσι ο χρήστης το μόνο που έχει να κάνει είναι να τα φορέσει και να ξεκινήσει την εγκεφαλική του «προπόνηση». Το μαλακό υλικό που διαθέτουν στην εσωτερική τους πλευρά ακουμπάει στο κεφάλι μεταφέροντας τους απαλούς παλμούς για την ενίσχυση της πλαστικότητας του εγκεφάλου δημιουργώντας έτσι νέες λειτουργικές συνάψεις.
Κάτι τέτοιο, κατά τους ειδικούς, μπορεί να βοηθήσει τον χρήστη να αποκτήσει νέες ικανότητες και να βελτιώσει τις επιδόσεις του, τόσο νοητικά όσο και σωματικά. Φημολογείται μάλιστα ότι η εν λόγω τεχνολογία δοκιμάζεται ήδη από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.
Ενεργειακά… τούβλα
Μια νέα γενιά τούβλων, ικανών να «δαμάζουν» την ηλιακή ενέργεια –και όχι μόνο –οραματίζονται βρετανοί ειδικοί. Το πρότζεκτ LIAR ή αλλιώς Living Architecture, στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων τα πανεπιστήμια του Νιούκαστλ, της Δυτικής Αγγλίας, βασίζεται στην ανάπτυξη καινοτόμων τούβλων, τα οποία με τη βοήθεια ενός βιοφίλμ θα μπορούν να συλλέγουν ηλιακή ακτινοβολία, απόνερα και ρύπους από την ατμόσφαιρα και να τα μετατρέπουν σε ενέργεια.
Τα «ζωντανά» τούβλα, όπως τα περιγράφουν οι ειδικοί, θα μπορούν να τοποθετηθούν το ένα δίπλα στο άλλο όπως ακριβώς και τα συμβατικά, δημιουργώντας έτσι «ενεργειακούς» τοίχους που θα μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες της κάθε περιοχής.
Το μυστικό των ενεργειακών τούβλων κρύβεται στο εσωτερικό τους όπου βρίσκονται προγραμματιζόμενοι συνθετικοί μικροοργανισμοί, μοιρασμένοι σε διάφορους θαλαμίσκους. «Ο καλύτερος τρόπος για να περιγράψουμε αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι ως ένα «εμβιομηχανικό στομάχι αγελάδας»» εξηγεί η συντονίστρια του πρότζεκτ δρ Ρέιτσελ Αρμστρονγκ, από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ. «Το κάθε τούβλο δηλαδή περιλαμβάνει διαφορετικούς θαλάμους για την επεξεργασία ή αλλιώς για την «πέψη» διαφορετικών οργανικών αποβλήτων. To συγκεκριμένο πρότζεκτ συνδυάζει τη ζωντανή αρχιτεκτονική με την πληροφορική και τη μηχανική με στόχο την εξεύρεση μιας νέας λύσης για την επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων».
Καπάκια, όπως πρώτη ύλη
Κάθε καλοκαίρι οι παραλίες μας γεμίζουν από μαυρισμένα κορμιά και μαζί δυστυχώς από σκουπίδια και πλαστικά. Τα καπάκια και τα πλαστικά μπουκάλια είναι αυτά που συναντάμε συχνότερα πεταμένα στις πολυσύχναστες πλαζ, χαλώντας την αισθητική του τοπίου και θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο πολλά θαλάσσια (και μη) είδη. Με αφορμή τον πλαστικό «βομβαρδισμό» το 2015, δύο νέοι, η Φωτεινή Σετάκη και ο Πάνος Σακκάς, δημιούργησαν το The New Raw: μια πρωτοβουλία με σκοπό την περισυλλογή και ανακύκλωση πεταμένων πλαστικών μέσω της τρισδιάστατης εκτύπωσης, συνοδευόμενη από εκπαιδευτικά σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία πέρυσι τον Σεπτέμβριο στην Ερμούπολη της Σύρου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ