Την περασμένη Πέμπτη, στην κλήρωση των ομίλων του Champions League, για πρώτη φορά ύστερα από 20 χρόνια δεν υπήρχε ελληνική ομάδα. Ο μέχρι πέρυσι σταθερός εκπρόσωπος της χώρας στην κορυφαία ευρωπαϊκή συλλογική διοργάνωση Ολυμπιακός δεν κατάφερε να προκριθεί στον προκριματικό αγώνα που κλήθηκε να δώσει καθώς αποκλείστηκε από την πρωτοεμφανιζόμενη στο Champions League Χάποελ Μπερ Σεβά.
Ο μόνιμος τα τελευταία χρόνια πρωταθλητής κλήθηκε να παίξει προκριματικό γιατί η Ελλάδα υποχώρησε στη σχετική κατάταξη της UEFA και έχασε το προνόμιο της απευθείας συμμετοχής στους ομίλους. Και η απευθείας συμμετοχή στους ομίλους χάθηκε επειδή τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές ομάδες δεν προχωρούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και δεν συγκεντρώνουν πόντους στη βαθμολογία της UEFA.
Ο Ολυμπιακός εξασφαλίζοντας όλα αυτά τα χρόνια το πρωτάθλημα με θεμιτά και αθέμιτα μέσα πέτυχε να εξουδετερώσει τους αντιπάλους τους. Η πρωτιά στην Ελλάδα έφερνε στα ταμεία του τα τεράστια έσοδα της απευθείας συμμετοχής στους ομίλους του Champions League, ενώ με το πρωτάθλημα «καπαρωμένο» προτού καν ξεκινήσει, οι άλλες ομάδες δεν είχαν κίνητρο να επενδύσουν. Ετσι, η δυναμικότητά τους υποχώρησε και μαζί η συνολική θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Ομως, οι τίτλοι του Ολυμπιακού, όπως το Κύπελλο Ελλάδας το 2013 όταν όλη η Ελλάδα, εκτός από τους διαιτητές Γιάχο και Τριτσώνη, είδε το χέρι του Μανιάτη στον τελικό με τον Αστέρα Τρίπολης, δεν τον βοήθησαν να γίνει καλύτερος. Ούτε πέρα από τη φάση των ομίλων του Champions League κατάφερε να πάει και τώρα ούτε καν στους ομίλους να μπει. Μπορεί να εξόντωσε τους αντιπάλους τους, όμως μαζί τους εξοντώθηκε ο ίδιος και το ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο πανηγυρίζει τώρα την πρόκριση τριών ομάδων στους ομίλους του Europa League, όταν πριν από λίγα χρόνια η τέταρτη ομάδα του πρωταθλήματος πήγαινε απευθείας στους ομίλους.
Ωστόσο, παρόμοια φαινόμενα έχουμε και στην πολιτική. Η εκ νέου παραπομπή για κακούργημα του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου βολεύει τον Αλέξη Τσίπρα στην κόντρα του με τη Νέα Δημοκρατία, καθώς διχάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το αποδυναμώνει. Και όσο θα εκκρεμεί η υπόθεση στη Δικαιοσύνη, η ΝΔ θα βρίσκεται υπό ομηρεία. Αρα θα είναι ευκολότερος αντίπαλος για την κυβέρνηση που έχει μπροστά της τα δύσκολα.
Ομως, η επιλογή της κυβέρνησης να επαναφέρει το θέμα Γεωργίου για να ανακόψει την όποια δυναμική δίνουν οι δημοσκοπήσεις στη ΝΔ και να κερδίσει χρόνο και εντυπώσεις, βάζει σε ομηρεία και την ίδια τη χώρα. Διότι οι εταίροι στηρίζουν τον κ. Γεωργίου και την ανεξάρτητη ΕΛΣΤΑΤ, τα στοιχεία της οποίας ενέκριναν χωρίς σημειώσεις και αστερίσκους. Ετσι τώρα, στο επόμενο Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θα πρέπει να πείσει τους ομολόγους του για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων και των προαπαιτουμένων, αλλά θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για την παραπομπή Γεωργίου. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που είχαν αρχίσει να αποκαθίστανται οι σχέσεις εμπιστοσύνης της κυβέρνησης με τους εταίρους και λίγο πριν από την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης και της συζήτησης για το χρέος.
Δυστυχώς όμως, όπως στο ποδόσφαιρο έτσι και στην πολιτική, συμπεριφορές και πρακτικές που έχουν ως στόχο να παραμείνουμε στην πρώτη θέση ακόμη και αν πηγαίνουμε όλοι μαζί προς τα κάτω, είναι αποδεκτές. Και αν στο ποδόσφαιρο το διακύβευμα είναι τα έσοδα από την απευθείας συμμετοχή του πρωταθλητή στους ομίλους τους Champions League, στην πολιτική έχει να κάνει με το μέλλον της χώρας που βρίσκεται επτά χρόνια σε ύφεση και την ευημερία των πολιτών της.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ