Την τελευταία φορά που τρεις ελληνικές ομάδες πανηγύρισαν ισάριθμες νίκες κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας στα Κύπελλα Ευρώπης η Ελλάδα δεν είχε υπογράψει το πρώτο μνημόνιο. Ηταν ακόμη οι εποχές των παχιών αγελάδων (και) για την μπάλα στη χώρα μας. Στα χρόνια της ύφεσης και της λιτότητας που ακολούθησαν όμως, οι καλές στιγμές στα ευρωπαϊκά Κύπελλα μειώθηκαν αισθητά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η περασμένη Πέμπτη θεωρείται από τις καλύτερες και πιο παραγωγικές ημέρες των τελευταίων ετών για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τρεις πολύτιμες νίκες από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, που προσφέρουν ισάριθμες –εν δυνάμει –προκρίσεις στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Το ελληνικό ποδόσφαιρο αντιστέκεται…
Ουσιώδεις και αποτελεσματικοί


«Επιτέλους ηρεμία» αναφώνησαν στον Ολυμπιακό έπειτα από δύο εξαιρετικά δύσκολους και πιεστικούς μήνες. Η αιφνιδιαστική αποχώρηση του πορτογάλου προπονητή κ. Μάρκο Σίλβα στο ξεκίνημα της προετοιμασίας, η αναιμική κινητοποίηση στο μεταγραφικό παζάρι και κυρίως ο σοκαριστικός αποκλεισμός από το Τσάμπιονς Λιγκ από την άσημη Χάποελ Μπερ Σεβά προκάλεσαν σοβαρότατους τριγμούς στο οικοδόμημα των πρωταθλητών, που προέβησαν με συνοπτικές διαδικασίες στην αντικατάσταση του ισπανού κόουτς κ. Βίκτορ Σάντσεθ. Οι Ερυθρόλευκοι επανήλθαν στην επιτυχημένη πορτογαλική συνταγή προσλαμβάνοντας τον κ. Πάουλο Μπέντο, ο οποίος είχε όλες κι όλες δέκα ημέρες για να βελτιώσει την προβληματική αγωνιστική εικόνα του Ολυμπιακού. Και τα κατάφερε παίζοντας πολύ πιο ορθολογικά από τον προκάτοχό του στο επίσημο ντεμπούτο του απέναντι στην πορτογαλική Αρούκα. Εστω κι αν οι Πειραιώτες δεν έθελξαν με την παρουσία τους, υπήρξαν ουσιώδεις και αποτελεσματικοί κατακτώντας μια σημαντική εκτός έδρας νίκη (1-0) που τους ανεβάζει την ψυχολογία και τους φέρνει αγκαλιά με την πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα καθώς η ρεβάνς της ερχόμενης Πέμπτης (21.45) στο «Γ. Καραϊσκάκης» μοιάζει να έχει διαδικαστικό χαρακτήρα. Το θετικό για τον πρώην ομοσπονδιακό τεχνικό της Πορτογαλίας είναι πως, σε συνδυασμό με την αναβολή της σέντρας του πρωταθλήματος τουλάχιστον μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου και με τις μεταγραφές που είναι βέβαιο πως θα υλοποιηθούν, θα έχει αρκετό χρόνο για να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να βάλει την υπογραφή του στον δικό του Ολυμπιακό.
Κάτι καλό κτίζεται


Από τις αναμετρήσεις με τον Αγιαξ για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ φάνηκε ότι η νέα σεζόν μοιάζει ελπιδοφόρα για τον ΠΑΟΚ. Ο αποκλεισμός από τον (όχι καλύτερο) Αίαντα επήλθε λόγω της αδυναμίας των επιθετικών του Δικεφάλου να «σκοτώσουν» τους Ολλανδούς στις πολλές κλασικές ευκαιρίες που δημιούργησαν. Ωστόσο κατέδειξε ότι κάτι καλό χτίζεται από τον ανερχόμενο κόουτς κ. Βλάνταν Ιβιτς, ο οποίος μέσα σε λίγους μήνες έχει κατορθώσει να δημιουργήσει μια ανταγωνιστική ομάδα. Υπό αυτό το πρίσμα η πρόκριση επί της Ντιναμό Τιφλίδας θα ερχόταν εύκολα ή δύσκολα. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης… επέλεξε τον εύκολο δρόμο καθαρίζοντας την πρόκριση από την αναμέτρηση της Τιφλίδας. Το επιβλητικό πέρασμα (3-0) του Δικέφαλου από τη γεωργιανή πρωτεύουσα δεν αφήνει περιθώρια ανατροπής εν όψει της ρεβάνς στην Τούμπα την ερχόμενη Πέμπτη (21.00). Απλώς απομένει η τυπική επικύρωση του εισιτηρίου της πρόκρισης. Στον ΠΑΟΚ άρχισαν ήδη τον αγωνιστικό και μεταγραφικό σχεδιασμό τους για τους ομίλους του Γιουρόπα, καθώς είναι βέβαιο ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα υπάρξει τουλάχιστον μία ακόμη προσθήκη στο ρόστερ.
Βρήκε τη χαμένη ταυτότητα


Το ηχηρό ράπισμα που δέχθηκε ο Παναθηναϊκός από την Καμπάλα δεν έπαψε να πονάει τους Πράσινους ακόμη και στο ξεκίνημα της νέας σεζόν. Οι παλιοί στην ομάδα και κυρίως οι οπαδοί, δεν ξέχασαν το σοκ που υπέστησαν από τους Αζέρους το περασμένο καλοκαίρι, έναν αποκλεισμό που αποτέλεσε από το ξεκίνημα της τρέχουσας περιόδου το παράδειγμα προς αποφυγή και το κίνητρο για να μην ξανασυμβεί κάτι ανάλογο στον σύλλογο που ζημιώθηκε ανυπολόγιστα τόσο αγωνιστικά όσο και οικονομικά. Και επειδή ο φόβος φυλάει τα έρμα, στο Τριφύλλι έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Μπρόντμπι. Οι επικίνδυνοι Δανοί ζόρισαν για μισή ώρα τους Πράσινους αλλά κατέρρευσαν μετά τις δύο αποβολές στο 33′ και στο 50′. Ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε μια ευρεία επικράτηση (3-0) και το μόνο που χρειάζεται είναι μια καλή διαχείριση στη ρεβάνς της Κοπεγχάχης την ερχόμενη Πέμπτη (20.00) για να επιστρέψει στους ομίλους του Γιουρόπα έπειτα από απουσία ενός έτους. Κυρίως όμως οι Πράσινοι φαίνεται ότι ξαναβρίσκουν τη χαμένη ευρωπαϊκή ταυτότητά τους καθώς σε τρεις αναμετρήσεις με την ΑΪΚ Στοκχόλμης και τον Μπρόντμπι έχουν πανηγυρίσει (δίχως μάλιστα να δεχτούν γκολ) τρεις διαδοχικές νίκες. Κάτι που είχε να συμβεί από το μακρινό 2010…
ΑΝΑΚΑΜΨΗ
Η πτωτική πορεία της Ελλάδας στην κατάταξη της UEFA (επιτέλους) σταμάτησε. Μάλιστα οι νίκες των τριών και οι προκρίσεις που φαίνονται στον ορίζοντα δίνουν στην Ελλάδα την προοπτική να βελτιώσει ή έστω να διατηρήσει τη 15η θέση που της προσφέρει δύο εισιτήρια στο Τσάμπιονς Λιγκ (έστω και στα προκριματικά). Ειδάλλως από τη σεζόν 2018-19 μόνο ο πρωταθλητής θα συμμετέχει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Ιδεατός στόχος για την Ελλάδα παραμένει η 13η θέση (θα πρέπει να ξεπεράσει Κροατία και Ολλανδία) προκειμένου ο πρωταθλητής να ξαναβρεθεί (υπό προϋποθέσεις) απευθείας στους ομίλους.

Τρίποντο και στο ταμείο
Οικονομική ανάσα
Το… τρίποντο των ελληνικών ομάδων και η επικείμενη πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ θα τονώσουν σημαντικά και το ταμείο τους καθώς τα εγγυημένα έσοδα από τα μπόνους που προσφέρει η UEFA θα ξεπεράσουν τα 4 εκατ. ευρώ. Για τη συμμετοχή στους ομίλους καταβάλλονται από 2,4 εκατ. ευρώ, για την παρουσία στα πλέι οφ από 230.000 ευρώ, ενώ θα εισπράξουν και από 1,3 εκατ. ευρώ από το λεγόμενο market pool. Επίσης ήδη έχουν εξασφαλίσει από 400.000 ευρώ ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός και από 220.000 ευρώ ο Παναθηναϊκός από τα παιχνίδια στον γ’ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα, αντιστοίχως. Παράλληλα, ανάλογα με την πορεία (νίκες, ισοπαλίες, προκρίσεις) που θα πραγματοποιήσουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν ακόμη περισσότερο το οικονομικό όφελός τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ