Ο χώρος της ρομποτικής έχει πάρει «φωτιά» και οι κολοσσοί τεχνολογίας προσανατολίζονται πλέον στην ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και ρομπότ. Τα νέα ανδροειδή μέλη της οικουμενικής τεχνολογικής «οικογένειας» ξεφεύγουν πλέον από τα βιομηχανικά όρια, απευθύνονται στο καταναλωτικό κοινό και υπόσχονται να μεταμορφώσουν την καθημερινότητά του σε… περίπατο. Ρομποτάκια μικρά και χαριτωμένα που επικεντρώνονται στην ψυχαγωγία, στην παρέα και στην παροχή υπηρεσιών γραμματειακής υποστήριξης ή μεγαλύτερα ανθρωποειδή που βάζουν πλυντήριο, σπρώχνουν αμαξίδια και κάνουν τις δουλειές του σπιτιού, έχουν ήδη μπει ή πρόκειται να μπουν στα σπίτια μας. Και μπορεί στην περίπτωση των ηλικιωμένων ατόμων και των ασθενών η παρουσία ενός ρομπότ να είναι πολύτιμη τόσο για ψυχολογικούς λόγους όσο και για λόγους ασφαλείας, όμως το ερώτημα παραμένει πάντα ίδιο: εσείς θα βάζατε στο σπίτι και στην καθημερινότητά σας ένα droid;
Εμείς, πάντως, συλλέξαμε μερικούς από τους ρομποτικούς μπάτλερ που συνοδεύονται από εξαιρετικές «συστάσεις» και σας τους παρουσιάζουμε.
Ρομπότ για σπίτι

Ο ρομποτικός «Βενιαμίν» της Asus ονομάζεται Zenbo. Με τιμή ενός smartphone –περί τα 599 δολάρια, δηλαδή περίπου 543 ευρώ –το… καμπυλωτό ρομπότ έχει σχεδιαστεί ώστε να αναλαμβάνει τον ρόλο ενός «έξυπνου» οικιακού βοηθού. Με τη βοήθεια των πολλαπλών καμερών που διαθέτει, κινείται στους χώρους του σπιτιού με ασφάλεια χωρίς να χτυπάει σε εμπόδια και τοίχους. Το «πρόσωπό» του αποτελείται από μια οθόνη αφής, μέσα από την οποία μπορεί να εκφράζει τα συναισθήματά του «φορώντας» μια χαρούμενη ή λυπημένη φατσούλα, ενώ χάρη στα ενσωματωμένα ηχεία και μικρόφωνά του είναι σε θέση να ανταποκρίνεται σε φωνητικές εντολές και να συνομιλεί με τον χρήστη του. Ο Zenbo μπορεί να συνδέεται με άλλες ηλεκτρονικές συσκευές του νοικοκυριού και να τις ελέγχει, να παρακολουθεί ηλικιωμένους και ασθενείς, ή ακόμη να κρατάει συντροφιά σε μικρά παιδιά, «διαβάζοντάς» τους παραμύθια ή διασκεδάζοντάς τα με τραγούδια και χορούς.

Πολύ μπλα μπλα

Για τους μοναχικούς τύπους που αναζητούν έναν επιστήθιο φίλο για πολύ μπλα μπλα, υπάρχει πλέον ο Jibo. Το μικρό ρομποτάκι ύψους μόλις 30 εκ. είναι σχεδιασμένο ώστε να τοποθετείται επάνω σε επιφάνειες τραπεζιών, γραφείων και πάγκων, από όπου δεν το κουνάει. Αυτό δεν του στερεί ωστόσο τη ζωντανή παρουσία στον χώρο, καθώς μπορεί να κινεί το κεφάλι και τον κορμό του. Χάρη στα ενσωματωμένα μικρόφωνα είναι όλος «αφτιά», ενώ εκφράζει τα συναισθήματά του στη στρογγυλή οθόνη αφής που έχει για πρόσωπο. Με τη βοήθεια της κάμεράς του γίνεται φωτογράφος, με αποτέλεσμα στις οικογενειακές συγκεντρώσεις να αναλαμβάνει ρόλο φωτογράφου απαθανατίζοντας πολύτιμες στιγμές από τις οποίες δεν λείπει κανείς. Για τα άτομα προχωρημένης ηλικίας, ή όσους δεν τα πάνε πολύ καλά με την οργάνωση, ο Jibo αναλαμβάνει να τους υπενθυμίζει μικρά καθημερινά πραγματάκια, όπως υποχρεώσεις και ραντεβού, που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.
Νοικοκύρης πλένει

Το τετράποδο που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε σκύλο και δεινόσαυρο ονομάζεται SpotMini και σύμφωνα με την Boston Dynamics βάζει και πλυντήριο! Το ρομπότ-«νοικοκύρης» διαθέτει έναν μακρύ βραχίονα για κεφάλι, με τη βοήθεια του οποίου μπορεί να εκτελεί διάφορες δουλειές μέσα στο σπίτι. Η εταιρεία μάλιστα πριν από λίγο καιρό είχε δώσει στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο το SpotMini –η νεότερη και μικρότερη εκδοχή του ρομπότ Spot –κυκλοφορούσε στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας και συγκεκριμένα σε έναν χώρο που παραπέμπει σε σπίτι, εκτελώντας διάφορες καθημερινές αγγαρείες. Μεταξύ αυτών, η τοποθέτηση των ποτηριών και των πιάτων στο πλυντήριο πιάτων κάνοντας ζωντανή επίδειξη της επαναστατικής λαβής του, η οποία με τη βοήθεια υπερευαίσθητων αισθητήρων χαρίζει στο ρομπότ τη δυνατότητα να χειρίζεται εύθραυστα και ευαίσθητα αντικείμενα χωρίς να τα καταστρέφει.
Ενας μικρός, μικρός φαρμακοποιός

Με στόχο τη βοήθεια ηλικιωμένων και ασθενών γεννήθηκε ο Pillo: ένα ρομποτάκι που μοιάζει με ζυγαριά κουζίνας, το οποίο αναλαμβάνει να προσφέρει στον χρήστη τα φάρμακά του τη σωστή στιγμή. Σύμφωνα με την εταιρεία Pillo Health από τη Νέα Υόρκη, ο μικρός φαρμακοποιός συνοδεύεται από αναγνώριση προσώπου και φωνής, με αποτέλεσμα να γνωρίζει το προφίλ του κάθε χρήστη και τα φάρμακα ή τις βιταμίνες που οφείλει να λαμβάνει και πότε. Με συνολική χωρητικότητα που αγγίζει τα 250 χάπια, ο Pillo υπολογίζει τις δόσεις των σκευασμάτων και τα διαθέσιμα αποθέματά τους, και ενημερώνει τον κάτοχό του εγκαίρως για τον ανεφοδιασμό του. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το ρομπότ έχει ακόμα τη δυνατότητα συνομιλίας με τους χρήστες του και είναι σε θέση να μαθαίνει πράγματα σε βάθος χρόνου.
Πιπεράτη νοημοσύνη

Εκ πρώτης όψεως, θα μπορούσε να θυμίζει τον αγαπητό μας C-3PO από τον «Πόλεμο των Αστρων». Προσγειωμένος σε πιο… γήινες καταστάσεις, ο ύψους 1,2 μ. Pepper είναι ένα ρομπότ με ρόδες, ενσωματωμένες κάμερες και εκλεπτυσμένους αισθητήρες, με μια οθόνη αφής στο στήθος και χέρια ικανά να πιάσουν αμέσως δουλειά. Χάρη στην πιπεράτη νοημοσύνη του, το λευκό ρομπότ της ιαπωνικής SoftBank μπορεί να συζητεί με τον κάτοχό του, να «διαβάζει» τα συναισθήματά του και αναλόγως αναλαμβάνει να του φτιάξει τη διάθεση διασκεδάζοντάς τον. Για την ώρα, ο κατάλληλος για το σπίτι, την επιχείρηση ή ακόμη και τους δημόσιους χώρους Pepper διατίθεται στην Ιαπωνία. Τον περασμένο Μάιο, η SoftBank είχε ανακοινώσει ότι ο Pepper επρόκειτο να αποκτήσει «χαρίσματα» Android μέσα από τη νέα έκδοσή του, καλώντας παράλληλα τους απανταχού developers να προτείνουν τις ιδέες τους για καινοτόμα apps που θα μπορούσαν να τον προικίσουν με νέες δυνατότητες. Πριν από λίγο καιρό o Pepper «δανειζόμενος» τη νοημοσύνη του υπερυπολογιστή Watson της IBM ξεκίνησε τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα και έπειτα από τη λαμπρή του καριέρα ως «ρεσεψιονίστ» σε γνωστές αλυσίδες ξενοδοχείων, πλέον εργάζεται στο Βέλγιο, καθοδηγώντας τους επισκέπτες στους χώρους νοσοκομείων.
Η «κολόνα» του σπιτιού

Μπορεί να θυμίζει λιγότερο ρομπότ και περισσότερο ηχείο, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για το Echo, έναν «κόμβο» ψυχαγωγίας και βοήθειας για τον χώρο του σπιτιού. Η… κολόνα με νοημοσύνη της Amazon των 180 δολαρίων –δηλαδή περίπου 163 ευρώ –παίζει μουσική 360 μοιρών μέσω Spotify, Pandora, TuneIn κ.ά., αλλά δεν κάνει μόνο αυτό. Δέχεται φωνητικές εντολές –ακόμη και υπό τον ήχο της μουσικής –και αναλαμβάνει να βάλει σε… τάξη διάφορες από τις συσκευές του σπιτιού, από τα φώτα μέχρι το πλυντήριο. Επιπλέον, λέει τις ειδήσεις και τον καιρό, απαντά σε ερωτήσεις, διαβάζει βιβλία και προσφέρει πληροφορίες γύρω από θέματα που «καίνε» τον κάτοχό του, όπως για παράδειγμα ποιο είναι το σκορ της ομάδας του. Το μυστικό κρύβεται στην υπηρεσία φωνητικών εντολών Alexa της Amazon αλλά και σε ένα τεράστιο «οικοσύστημα» από εφαρμογές, μεταξύ των οποίων φιγουράρουν και τα apps της Domino’s και του Uber.


Επενδύοντας στην τεχνητή νοημοσύνη


Τις σκέψεις της για να περάσει στη μαζική παραγωγή ρομπότ για ηλικιωμένους ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό η Τoyota. Οπως είχε πρόσφατα δηλώσει ο Γκιλ Πρατ, επικεφαλής του ερευνητικού ινστιτούτου του ιαπωνικού κολοσσού, η εταιρεία θα μπορούσε να εφαρμόσει τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για τη μαζική παραγωγή αυτοκινήτων ψαλιδίζοντας έτσι σημαντικά το κόστος παραγωγής των ρομπότ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που πέρυσι η Toyota είχε ανακοινώσει ότι επρόκειτο να επενδύσει περί το 1 δισ. δολάρια στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης σε βάθος πενταετίας. Στόχος του ιαπωνικού κολοσσού είναι η δημιουργία μιας σειράς από ρομποτικούς βοηθούς που θα μοιάζουν με το γνωστό ρομπότ του «Πολέμου των Αστρων» R2-D2, ικανούς να προσφέρουν μια χείρα βοηθείας σε ηλικιωμένους και ασθενείς.
Από την πλευρά της, και η Sony αποκάλυψε τα σχέδιά της να ασχοληθεί και πάλι με τον χώρο της ρομποτικής. Περίπου δέκα χρόνια μετά το ρομποτικό σκυλάκι της Aibo, ο Καζούο Χιράι, διευθύνων σύμβουλος του ιαπωνικού κολοσσού, δήλωσε ότι στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία ενός ανδροειδούς ρομπότ νέας γενιάς «το οποίο θα είναι ικανό να αναπτύσσει συναισθηματικούς δεσμούς με τους χρήστες του και να αποπνέει αγάπη και στοργή».
Κακό σκυλί το ρομπότ

Ενα «κακομαθημένο» ρομπότ θα μπορούσε να εμφανίσει το ίδιο κακή συμπεριφορά με έναν κακά εκπαιδευμένο σκύλο, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Στο συνέδριο UK Robotics Week, γύρω από το μέλλον της διάδρασης ανθρώπων – ρομπότ, που διοργανώθηκε πρόσφατα στο Λονδίνο, οι ειδικοί επισήμαναν την ανάγκη να θεσμοθετηθεί ένα κανονιστικό πλαίσιο για τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης, δεδομένου ότι τα ρομπότ αναμένεται χωρίς αμφιβολία να μεταλλάξουν πολλές πτυχές της ζωής μας. Πριν από λίγο καιρό ο βραβευμένος φυσικός Στίβεν Χόκινγκ είχε δηλώσει τους φόβους του γύρω από τις εξελίξεις της ρομποτικής και την ταχύτητα με την οποία ρομπότ και τεχνητή νοημοσύνη μπαίνουν στην καθημερινότητά μας. Είχε μάλιστα πει χαρακτηριστικά ότι «μια ολέθρια απειλή ζυμώνεται στα εργαστήρια της Σίλικον Βάλεϊ»…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ