Δεν έχετε ξαναδεί τέτοια πυροδότηση πυραύλου: θεαματικό βίντεο της NASA δείχνει την απόκοσμη ομορφιά μιας δοκιμής πυραυλοκινητήρα σε εξαιρετικά αργή κίνηση.

Το βίντεο δείχνει τη δοκιμή του κινητήρα στερεών καυσίμων QM-2, ο οποίος αναπτύχθηκε από την εταιρεία Orbital ATK και θα χρησιμοποιηθεί στον SLS, τον νέο πύραυλο βαρέων-βαρών που σχεδιάζει η NASA.

Τα καυσαέρια του πυραύλου είναι εξαιρετικά φωτεινά και η λεπτομερής βιντεοσκόπησή τους απαιτεί δραστική μείωση του χρόνου έκθεσης κάθε καρέ. Αυτό, όμως, κάνει την υπόλοιπη εικόνα να φαίνεται σκοτεινή, εμποδίζοντας τον οπτικό έλεγχο του ίδιου του κινητήρα.


Τα καυσαέρια του πυραύλου όπως θα φαίνονταν χωρίς το σύστημα HiDyRS-X (Πηγή: NASA)

Τη λύση έδωσε η νέα κάμερα HiDyRS-X (High Dynamic Range Stereo X Camera), η οποία ουσιαστικά τραβά πολλά καρέ ταυτόχρονα, με διαφορετικές ρυθμίσεις έκθεσης το καθένα. Ο συνδυασμός των επιμέρους καρέ δίνει τελικά ένα βίντεο πρωτοφανούς λεπτομέρειας.


Τα καυσαέρια με το σύστημα HiDyRS-X (Πηγή: NASA)

Δύο κινητήρες στερεών καυσίμων QM-2 θα χρησιμοποιούνται στον SLS (ο οποίος θα έχει και τέσσερις δικούς του κινητήρες) για αποστολές πέρα από τη χαμηλή γήινη τροχιά.

Ο SLS, που θα είναι ο ισχυρότερος πύραυλος που έχει κατασκευαστεί ποτέ, θα μεταφέρει το νέο σκάφος Orion της NASA σε αποστολές στο βαθύ Διάστημα και τελικά στον Άρη.

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση του SLS και του Orion προγραμματίζεται για το φθινόπωρο του 2018.
Newsroom ΔΟΛ