«Ευρώπη, ετοιμάσου. Πάρε τα μέτρα σου» μας προειδοποιεί το American Enterprise Institute (ΑΕΙ), ένα από τα πλέον συντηρητικά αλλά και έγκυρα think tanks της Αμερικής. Αναλύει και σχολιάζει την πολιτική συνθηματολογία των δύο υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου όπως αυτές εμφανίστηκαν –«πολύ αχνά, πολύ ασυνάρτητα» γράφει –στα συνέδρια των δύο κομμάτων στο τέλος Ιουλίου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι όχι μόνο οι Ρεπουμπλικανοί αλλά και οι Δημοκρατικοί έχουν δημιουργήσει ένα «τρομερά επικίνδυνο χάος» το οποίο μοιραία οδηγεί στα «η Αμερική που γνωρίζαμε χάνεται» και «η Αμερική που διαπλάθεται τρομάζει».
Η δημοσκόπηση της 2ας Αυγούστου του φιλικού στον Ντόναλντ Τραμπ τηλεοπτικού δικτύου Fox News επιβεβαίωσε κάτι που ήταν από καιρό διάχυτο στην Αμερική. Οτι και οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι είναι αναξιόπιστοι –το 61% των Αμερικανών θεωρεί τη Χίλαρι Κλίντον «ανέντιμη, ψεύτρα» και το 62% χαρακτηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ «ψεύτη και προσβλητικά αναιδή». Ο βιογράφος του δήλωσε στον «New Yorker» ότι ο Τραμπ είναι «εντελώς ακατάλληλος» για πρόεδρος και ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακάνελ τον στόλισε με το ότι «δεν έχει ιδέα για μια σειρά μεγάλης σημασίας πράγματα». Οσο για τη Χίλαρι Κλίντον, η«Washington Post», που την υποστηρίζει, παραδέχθηκε ότι τα αρνητικά σχόλια που έχει προκαλέσει έχουν ξεπεράσει σε αριθμό τα όσα εισέπραξε ο Ρίτσαρντ Νίξον στην υπόθεση του Γουοτεργκέιτ.
Προειδοποιήσεις


Εναν ή μια πρόεδρο στον Λευκό Οίκο με τέτοια… προσόντα θα έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη. Και η Ευρώπη δέχεται προειδοποιήσεις, μάλιστα τις πιο αγχώδεις από πολιτικούς της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς της. «Η Ευρώπη ίσως βρεθεί σε έναν κόσμο πιο επικίνδυνο από ό,τι σήμερα» προειδοποιεί ο δανός πρωθυπουργός Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, όταν διάβασε τη συνέντευξη του Τραμπ στο δίκτυο NBCTV. Ο ίδιος για πρώτη φορά δεν πήγε στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, αντίθετα πήγε στο συνέδριο των Δημοκρατικών στη Φιλαδέλφεια, μολονότι «δεν τον συγκινούν καθόλου οι επαγγελίες, οι υποσχέσεις και οι αντιλήψεις» της Χίλαρι Κλίντον. Αλλά η έκπληξη στο συνέδριο της Φιλαδέλφειας ήταν η παρουσία του λόρδου Μάρτιν Κάλαμον, της βρετανικής Ακροδεξιάς. Δεν χειροκρότησε την κυρία Κλίντον, ούτε, όπως δήλωσε, τον συγκίνησε η ομιλία της Μισέλ Ομπάμα, αλλά η απουσία του από το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών και η παρουσία του στο συνέδριο των Δημοκρατικών ήταν «μήνυμα με σημασία», έγραψε το «Politico».
Η απουσία των δεξιών και ακροδεξιών της Ευρώπης από το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Κλίβελαντ ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική επειδή, κατά παράδοση, σπεύδουν να παρευρεθούν ακόμη και πρωθυπουργοί σε αυτό. Μόνο ο Νάιτζελ Φάρατζ του Brexit και ο ολλανδός ακροδεξιός Γκέερτ Βίλντερς με τρεις-τέσσερις ευρωβουλευτές του έδωσαν το παρών. «Η ατμόσφαιρα στο (συνέδριο) Κλίβελαντ σε τρομάζει. Ο κόσμος του, ακόμη και οι εκλέκτορες, δείχνει ότι αγωνιά για την ακροδεξιά στροφή του κόμματος» σχολίασε ο ακροδεξιός ισπανός ευρωβουλευτής Αντόνιο Λόπεθ-Ιστούριθ. Και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη θα βρεθεί εμπρός σε σκληρά διλήμματα –θα ακολουθήσει τη γραμμή του αμερικανού προέδρου;». «Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έγινε όμηρος του κόμματος του Τσαγιού και της δεξιάς θρησκοληψίας» δήλωσε ο Ολλανδός Χανς βαν Μπόαλεν, ζητωκραυγαστής του Ρόναλντ Ρίγκαν και του Τζορτζ Μπους αλλά «απών με σημασία» από το συνέδριο στο Κλίβελαντ.
Οι αγορές


Ενοχλημένη εμφανίζεται και η πολιτική ηγεσία του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα λόγω Τραμπ. Το σύνθημά του «Η Αμερική πρώτα» εκτιμούν ότι δηλώνει μείωση ενδιαφέροντος για τις «υποχρεώσεις» της Αμερικής στο εξωτερικό, οι οποίες πρωτίστως αφορούν το ΝΑΤΟ. Η σκόπιμη ασάφεια του Τραμπ σε θέματα που αφορούν «υποχρεώσεις» όπως στην Ουκρανία και στις χώρες της Βαλτικής δεν προκάλεσε μόνο πολιτική κρίση στην Εσθονία και στο Κίεβο, οδήγησε και τη γραμματεία της Συμμαχίας να ζητήσει «ενημέρωση» από το επιτελείο του Τραμπ –την οποία ως την περασμένη Τετάρτη δεν έλαβε. Ανησυχίες εκδηλώνουν και οι αγορές της Φρανκφούρτης και του Λονδίνου για την «αποστροφή» του Τραμπ στην παγκοσμιοποίηση του εμπορίου, αποκαλύπτει το «Barron’s» της Γουόλ Στριτ.
Ούτε η Χίλαρι Κλίντον γίνεται δεκτή από τους πολιτικούς της Ευρώπης. Το γερμανικό «Spiegel», το οποίο δηλώνει ότι δεν το εντυπωσιάζει το γεγονός πως εκφράζει το Δημοκρατικό Κόμμα, προειδοποιεί την κυρία Κλίντον ότι ενδεχόμενη άνοδός της στον Λευκό Οίκο δεν θα περιορίσει τον «διάχυτο στην Ευρώπη –με εξαίρεση την Πολωνία –αντιαμερικανισμό». Και η Φεντερίκα Μογκερίνι, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, δεν έκρυψε τις ανησυχίες της για ενδεχόμενη εκλογή της Χίλαρι Κλίντον. Κατά την ιταλική «Il Giornale» η Μογκερίνι «συμμερίζεται τις ανησυχίες» του προέδρου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι οι σχέσεις Αμερικής – Ρωσίας μάλλον θα επιδεινωθούν επειδή «δεν θα είναι εύκολο στον Πούτιν να σφίξει το χέρι εκείνης που τον παρομοίασε με τον Χίτλερ». Στην Κομισιόν, έγραψε η εφημερίδα, «αγωνιούν» για τις επιπτώσεις που θα έχει στην Ευρώπη μια επιδείνωση των σχέσεων Ουάσιγκτον – Μόσχας. Μάλιστα σημειώνει ότι ο διευθυντής του γραφείου του κ. Γιούνκερ, ο Μάρτιν Σέλμε, δεν κρύβει ότι όποιος από τους δύο εκλεγεί πρόεδρος θα φέρει την Ευρώπη «σε δύσκολη θέση» και ότι ο ίδιος εκφράζεται «με τρόμο» για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ. Εχει ενδεικτική σημασία ότι ανώνυμη πηγή στις Βρυξέλλες δήλωσε στο «EuObserver» πως η Ευρώπη «απ’ άκρου εις άκρον λέει κρίμα που δεν θα έχουμε τρίτη προεδρία Μπαράκ Ομπάμα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ