Εως και η Bild τους έκραξε!

Αν υπάρχει ένα γερμανικό έντυπο μεγάλης κυκλοφορίας το οποίο …

Εως και η Bild τους έκραξε! | tovima.gr

Αν υπάρχει ένα γερμανικό έντυπο μεγάλης κυκλοφορίας το οποίο όλα αυτά τα χρόνια έφτασε, αρκετές φορές, στα άκρα με τις θέσεις του ως προς την Ελλάδα, αυτό είναι σίγουρα η εφημερίδα Bild – το άλλο είναι το περιοδικό Focus, με τα γνωστά προβοκατόρικα εξώφυλλά του.

Τώρα, προς τιμήν της, η γερμανική εφημερίδα κοιτάει λίγο πιο πέρα και ρωτά τι έγινε με την υπόθεση της ευρωπαικής βοήθειας προς την Ελλάδα στο προσφυγικό, το οποίο δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαικό πρόβλημα – φυσικά, ο φόβος του τι θα γίνει με την Τουρκία είναι εκείνος που γεννά τέτοια ερωτηματικά. Η εφημερίδα διαπιστώνει αυτό που εδώ και καιρό είναι σε εμάς καλά γνωστό, ότι η βοήθεια αυτή έμεινε εν πολλοίς στα λόγια και στα χαρτιά: στην πραγματικότητα, ελάχιστα πράγματα έγιναν.

Η εφημερίδα λοιπόν επιτίθεται επί του θέματος στην κυβέρνηση της χώρας της. Κι εκείνη, αφού παραδέχεται το πρόβλημα, τι απαντά; Απαντά ότι δεν φταίει η ίδια, αλλά φταίνε οι Βρυξέλλες! Και, υπό μία έννοια, έχει δίκιο, αφού, πράγματι, υποτίθεται ότι οι Βρυξέλλες πήραν αποφάσεις και εκείνες είναι που δεν τις τήρησαν.

Το παράδειγμα δείχνει, για πολλοστή φορά, το πόσο ανεπαρκής και υποκριτική είναι η σημερινή Ευρώπη. Όταν αδιαφορούν για τις αποφάσεις τους, είναι «από τον Αννα στον Καιάφα». Όταν πάλι θέλουν να πιέσουν εκεί που έχουν άλλου τύπου συμφέρον να πιέσουν, ξέρουν να γίνονται ασφυκτικοί με τις προθεσμίες με ακρίβεια ώρας – τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στο Βερολίνο. Δείχνει όμως ακόμα και κάτι ακόμα: την έλλειψη σοβαρότητας.

Υποτίθεται ότι όλος αυτός ο πολύπλοκος και πανάκριβος πολιτικογραφειοκρατικός μηχανισμός είναι εκεί για να σχεδιάζει και να αντιμετωπίζει ζητήματα.

Όμως, εν προκειμένω, κοιμήθηκε. Επαναπαύθηκε στη συμφωνία με την Τουρκία και αυτό ήταν όλο. Τώρα που η συμφωνία καταρρέει, είμαστε και πάλι απροετοίμαστοι.

Φυσικά, υπάρχει λόγος που κανείς από όλους αυτούς δεν βιάζεται. Και ο λόγος είναι ότι ήδη η Ευρώπη έχει δώσει τη δική της λύση, που δεν φαίνεται στα χαρτιά: έχει μετατοπίσει πρακτικά τα ανατολικά σύνορά της στα δυτικά της Ελλάδας, με την ανέγερση φρακτών και το κλείσιμο συνόρων.

Οπότε, γιατί να σκάνε οι άνθρωποι; Το έχουν λύσει το πρόβλημα. Πάνω μας. Μήπως υπάρχει ελληνική κυβέρνηση να τους πει κουβέντα; Όχι βέβαια…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk