Σε γενετικό αδιέξοδο το αγγλικό μπουλντόγκ

Προγναθισμός, αφύσικα κοντό ρύγχος, δυσκολία στην κίνηση και ασυνήθιστα πολλές αλλεργίες: έπειτα από αιώνες επιλεκτικών διασταυρώσεων, το αγγλικό μπουλντόγκ έχει φτάσει πια σε γενετικό αδιέξοδο και είναι αδύνατο να σωθεί χωρίς γονίδια από άλλες ράτσες.

Προγναθισμός, αφύσικα κοντό ρύγχος, δυσκολία στην κίνηση και ασυνήθιστα πολλές αλλεργίες: έπειτα από αιώνες επιλεκτικών διασταυρώσεων, το αγγλικό μπουλντόγκ έχει φτάσει πια σε γενετικό αδιέξοδο και είναι αδύνατο να σωθεί χωρίς γονίδια από άλλες ράτσες.

«Με απασχολεί εδώ και καιρό για την αυξανόμενη συχνότητα κληρονομικών παθήσεων σε πολλές ράτσες καθαρόαιμων σκύλων» λέει ο Νιλς Πέντερσεν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις, επικεφαλής της νέας γενετικής μελέτης.

«Το μπουλντόγκ είναι αναμφίβολα το χειρότερο παράδειγμα αυτής της τάσης» επισημαίνει.

Η συρρίκνωση της γονιδιακής δεξαμενής

Η ράτσα ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1930 από μια σχετικά μικρή γενετική βάση 68 σκύλων – κάτι που σημαίνει ότι όλα τα αγγλικά μπουλντόγκ που ζουν σήμερα σε όλο τον κόσμο είναι μεταξύ τους σχετικά κοντινοί συγγενείς.

Η αιμομιξία και η επιλογή αφύσικων χαρακτηριστικών όπως το κοντό ρύγχος οδήγησαν αφενός στη συρρίκνωση της γονιδιακής δεξαμενής της ράτσας, αφετέρου επέτρεψαν τη συσσώρευση παθογόνων μεταλλάξεων που δεν θα είχαν επιζήσει από τη διαδικασία της φυσικής επιλογής.

Λόγω του κοντού ρύγχους, τα αγγλικά μπουλντόγκ έχουν δυσκολία στην αναπνοή και κουράζονται τόσο εύκολα ώστε συχνά δεν καταφέρνουν να ζευγαρώσουν. Έχουν επίσης δυσκολία στο περπάτημα λόγω των αφύσικα κοντών ποδιών και η λεκάνη των θηλυκών είναι τόσο στενή ώστε ο τοκετός γίνεται συνήθως με καισαρική.

Τα τελευταία ευρήματα

Η μελέτη του δρ Πέντερσεν συνέκρινε τα γονιδιώματα περισσότερων από 100 αγγλικών μπουλντόγκ και έδειξε ότι η γενετική ποικιλότητα της ράτσας έχει πέσει σε μη βιώσιμα επίπεδα.

Η ανάλυση αποκάλυψε επίσης απώλεια γενετικής ποικιλότητας σε περιοχές του γονιδιώματος που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα -κάτι που δείχνει να εξηγεί γιατί η ράτσα παρουσιάζει ασυνήθιστα υψηλή συχνότητα αλλεργιών.

Τα προβλήματα υγείας είναι πλέον αδύνατο να αντιμετωπιστούν με επιλεκτικές διασταυρώσεις ανάμεσα σε καθαρόαιμα μπουλντόγκ, καταλήγουν οι ερευνητές.

Ακόμα και σήμερα, επισημαίνουν, ασυνείδητοι εκτροφείς συνεχίζουν τις αιμομικτικές διασταυρώσεις μπουλντόγκ, ακόμα κι αν γνωρίζουν ότι τα σκυλιά τους πάσχουν από κληρονομικά νοσήματα.

Σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τη γονιδιακή ποικιλότητα της ράτσας, ελβετοί ερευνητές έχουν ξεκινήσει επιλεκτικές διασταυρώσεις του αγγλικού μπουλντόγκ με μια διαφορετική ράτσα από τις ΗΠΑ που ονομάζεται «παλιό αγγλικό μπουλντόγκ» ή Olde English Bulldogge.

Για το καθαρόαιμο αγγλικό μπουλντόγκ, πάντως, ο χρόνος φαίνεται πως έχει τελειώσει.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Canine Genetics and Epidemiology».


Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk