Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ σχεδίασαν την άτρωτη γέφυρα, ικανή να αντέξει οποιαδήποτε φυσική καταστροφή. Σύμφωνα με τους ίδιους το μυστικό της γέφυρας-«αστακού» κρύβεται στην ίδια τη μητέρα φύση. Μέσα από μια ειδική διαδικασία που ονομάζεται «form finding» το σχέδιο που δημιούργησαν δεν διαθέτει κανένα τρωτό σημείο, γεγονός που σημαίνει ότι η συγκεκριμένη κατασκευή μπορεί να αντέξει τα πάντα.
Οι βρετανοί ειδικοί ανέπτυξαν μαθηματικά μοντέλα μέσα στα οποία ενσωμάτωσαν τις φυσικές αρχές σχεδιασμού της ίδιας της φύσης, με στόχο τη δημιουργία απλών δομών και την απαλοιφή των πιέσεων που δέχονται συνήθως οι διάφορες αρχιτεκτονικές κατασκευές. Η συγκεκριμένη τεχνική επιτρέπει κατά τους ειδικούς τη δημιουργία ανθεκτικών δομών οι οποίες θα προέρχονται από τον «στιβαρό» και απόλυτα αρμονικό σχεδιασμό της φύσης. Οι άτρωτες δομές που σχεδίασαν οι ερευνητές βασίζονται στη συμπίεση και στην ένταση, χωρίς ωστόσο να συνοδεύονται από σημεία καμπής, τα οποία αποτελούν και τα σημεία αδυναμίας των αρχιτεκτονικών δομών.

«Η αισθητική αποτελεί σημαντικό παράγοντα οποιουδήποτε σχεδίου και είμαστε προγραμματισμένοι να βλέπουμε συγκεκριμένα σχήματα, όπως για παράδειγμα αψίδες ή θόλους. Συχνά όμως βλέπουμε κατασκευές οι οποίες στον βωμό της αισθητικής θυσιάζουν βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής με αποτέλεσμα να είναι δομικά ατελείς»
αναφέρει η επικεφαλής του πρότζεκτ, καθηγήτρια Γουάντα Λούις.
Αστυνομικά drones σε υπηρεσία
Στα drones φαίνεται ότι στρέφονται οι αστυνομικές αρχές αρκετών χωρών για τον εντοπισμό εγκληματιών. Πριν από μερικές ημέρες η Σκότλαντ Γιαρντ επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις γύρω από την απόκτηση ενός σμήνους από αστυνομικά drones για τον εντοπισμό τσαντάκηδων και μικροδιαρρηκτών που δρουν στην πόλη του Εδιμβούργου.
Οι αστυνομικές αρχές του Ντέβον, της Κορνουάλης και του Ντόρσετ στη Βρετανία ήδη έχουν επιστρατεύσει drones της εταιρείας DJI, τα οποία στοιχίζουν περί τα 2.400 ευρώ. Με τη βοήθεια της κάμερας που κουβαλούν, τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα είναι σε θέση να λαμβάνουν εικόνα της ευρύτερης περιοχής στην οποία πραγματοποιούνται έλεγχοι της αστυνομίας.
Η δράση της αστυνομίας από αέρος θα μπορούσε πέρα από ζωές να γλιτώσει και πολύτιμο χρόνο στις διωκτικές αρχές. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, για την ώρα εκκρεμούν αρκετά νομικά ζητήματα και ζητήματα ασφαλείας.
Τεχνητά νύχια, όπως Oyster card


Ενα σετ από τεχνητά νύχια σε ρόλο εισιτηρίου επινόησε η φοιτήτρια μόδας από το Λονδίνο Λούσι Ντέιβις. Με αφορμή τις καθημερινές μετακινήσεις της με το μετρό, η 22χρονη κοπέλα σκέφθηκε να δημιουργήσει ένα γυναικείο αξεσουάρ που να διευκολύνει τις διελεύσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ετσι έφτιαξε τεχνητά νύχια τα οποία πέρα από τα χρώματα της γνωστής Oyster Card φέρουν και το μικροτσίπ τους. Κάτι τέτοιο επιτρέπει στην κάτοχό τους να… ανοίγει τις πόρτες της εισόδου στον σταθμό του μετρό απλώς ακουμπώντας τα νύχια της στην ειδική RFID επιφάνεια.


«Η κάτοχος των νυχιών μπορεί επίσης να βάζει χρήματα σε αυτά, όπως ακριβώς θα έκανε και στην κάρτα της. Με τον τρόπο αυτόν οι γυναίκες δεν πρόκειται να χάνουν χρόνο ψάχνοντας την κάρτα τους ούτε να ανησυχούν για το πού μπορεί να την έχουν βάλει»
λέει η Ντέιβις. «Στόχος μου ήταν να αποδείξω ότι τα τεχνητά νύχια πέρα από ένα όμορφο nail art θα μπορούσαν να αποθηκεύουν σημαντικές πληροφορίες. Κάπως έτσι τα αντικείμενα ομορφιάς που μας περιβάλλουν θα μπορούσαν, πέρα από το να αναδεικνύουν το στυλ μιας γυναίκας, να συμβάλλουν στην απλοποίηση της καθημερινότητάς της».

Νέα ρολόγια από την Google

Δύο νέα «έξυπνα» ρολόγια φαίνεται ότι ετοιμάζει η Google. Σύμφωνα με τις φήμες γύρω από τα επόμενα σχέδια του αμερικανικού κολοσσού, τα νέα μοντέλα αναμένεται να συνοδεύονται από μια προφορική «γραμματέα» προικισμένη με τεχνητή νοημοσύνη, GPS, δυνατότητα μέτρησης καρδιακών παλμών και συνδεσιμότητα LTE.
Oπως αναφέρουν πηγές, τα δύο ρολόγια με κωδικές ονομασίες Angelfish και Swordfish θα έχουν διαφορετικά μεταξύ τους χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα το καθένα τους να προσφέρει στον κάτοχό του μια διαφορετική wearable εμπειρία. Το μεγαλύτερο σε μέγεθος Angelfish θα έχει μάλλον πιο σπορ χαρακτήρα, ενώ το Swordfish φημολογείται ότι θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην κομψότητα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ