Ανοίγετε την ντουλάπα σας και βρίσκετε ρούχα –δικά σας –σε διάφορα μεγέθη. Στην πραγματικότητα υπάρχουν εκεί μέσα τρεις γκαρνταρόμπες: για την αδύνατη, για τη μεσαία και για την παχουλή εκδοχή σας. Ακόμη και εάν βρίσκεστε στην αδύνατη φάση, δεν πάει η καρδιά σας να χαρίσετε τα υπόλοιπα ρούχα και μέσα σας ξέρετε καλά πως μπορεί να συμβεί αυτό που έχει γίνει πολλές φορές μέχρι τώρα, δηλαδή να ξαναπάρετε τα με τόσο κόπο χαμένα κιλά σας. Μόνο που δεν είστε η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Το φαινόμενο του ακορντεόν είναι πολύ συνηθισμένο αφού οι περισσότεροι από όσους έχουν χάσει τα κιλά που τους βάραιναν τα ξαναπαίρνουν κάποια στιγμή ή εμπλέκονται σε έναν αέναο κύκλο απώλειας και ανάκτησης βάρους. Ετσι λέει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στη Βοστώνη. Η μελέτη δείχνει ότι όλοι είναι επιρρεπείς στο να ξαναπαχύνουν, όμως υπάρχει ένας τρόπος να αποφευχθεί η δυσάρεστη αυτή συνέπεια: όσο περισσότερα κιλά χάσει κανείς στην αρχή, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχει να διατηρήσει το μειωμένο βάρος του στη συνέχεια.
Για να φτάσουν στο συμπέρασμα αυτό οι ερευνητές ανέλυσαν τα ιατρικά ιστορικά περίπου 177.800 παχύσαρκων ατόμων και παρατήρησαν πως όσοι έχασαν το μεγαλύτερο βάρος στην αρχή της δίαιτας ήταν αυτοί που ήταν πιθανότερο να συνεχίσουν να αδυνατίζουν σε βάθος χρόνου. Σε διάστημα δύο ετών, από όσους είχαν χάσει αρχικά τα περισσότερα κιλά, μόνο το 19% πήραν ξανά πάνω από τα μισά χαμένα κιλά τους. Ενώ από όσους είχαν χάσει τα λιγότερα κιλά στην αρχή, ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό, το 40%, ξαναπήραν πάνω από τα μισά χαμένα κιλά τους.
Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα, η μελέτη MedWeight του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου εξετάζει τις συνήθειες ατόμων που έχασαν κατά μέσο όρο 20 κιλά και βρίσκονται στο νέο μειωμένο βάρος τους περισσότερα από τεσσεράμισι χρόνια. Αυτοί που έχουν διατηρήσει επιτυχώς το νέο βάρος τους φαίνεται να έχουν μια συνταγή επιτυχίας. Για να χάσουν βάρος, έκαναν αλλαγές στη διατροφή αλλά και στην άσκηση, ζυγίζονται τακτικά, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, αποφεύγουν το delivery, τρώνε τα γεύματά τους χωρίς να ασχολούνται παράλληλα εκείνη την ώρα με κάτι άλλο, έχουν χόμπι, κοινωνικές δραστηριότητες και καλή ποιότητα ύπνου.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Δεν πεινάς, διψάς
Το επίπεδο ενυδάτωσης του οργανισμού μπορεί να επηρεάζει το σωματικό βάρος λέει το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες του εν λόγω πανεπιστημίου με περισσότερους από 9.500 εθελοντές, ηλικίας 18 έως 64 ετών, ανακάλυψαν πως όσο καλύτερα ενυδατωμένοι ήταν, τόσο πιθανότερο ήταν να έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) εντός των φυσιολογικών ορίων. Οσοι εθελοντές προσλάμβαναν ελλιπείς ποσότητες υγρών σε καθημερινή βάση είχαν κατά 50% περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι. Πιθανόν αυτό να συμβαίνει επειδή η κατανάλωση άφθονου νερού προκαλεί αίσθημα κορεσμού και έτσι μειώνεται η πρόσληψη τροφής.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Μπράβο, Αυστραλία
Το τέλος της επιδημίας του AIDS ως προβλήματος δημοσίας Υγείας κήρυξαν οι κορυφαίοι λοιμωξιολόγοι της Αυστραλίας, καθώς οι θάνατοι από αυτό είναι πια τόσο λίγοι ώστε δεν καταγράφονται καν. Η Αυστραλία, λοιπόν, εντάσσεται σε εκείνες τις χώρες που κατόρθωσαν να καταπολεμήσουν με επιτυχία τη νόσο και από θανατηφόρο πρόβλημα να τη μετατρέψουν σε ένα κοινό, χρόνιο νόσημα.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ