Υποσχέσεις Ξανθού για επίλυση των προβλημάτων ατόμων με AIDS

Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα που ζουν με HIV/AIDS στην Ελλάδα, είχαν οι εκπρόσωποι του Κέντρου Ζωής κατά τη χθεσινή συνάντησή τους με τον υπουργό Υγείας. Ο Ανδρέας Ξανθός υποσχέθηκε ότι τον Σεπτέμβριο θα ξεκίνησει κύκλος επαφών για μια ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης και επίλυσης όλων των προβλημάτων, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα εισηγηθεί την οριστική κατάργηση του παραβόλου για την εξέταση σε ΚΕΠΑ για όλους τους ανασφάλιστους.

Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα που ζουν με HIV/AIDS στην Ελλάδα, είχαν οι εκπρόσωποι του Κέντρου Ζωής κατά τη χθεσινή συνάντησή τους με τον υπουργό Υγείας. Ο Ανδρέας Ξανθός υποσχέθηκε ότι τον Σεπτέμβριο θα ξεκίνησει κύκλος επαφών για μια ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης και επίλυσης όλων των προβλημάτων, ενώ
δεσμεύτηκε ότι θα εισηγηθεί την οριστική κατάργηση του παραβόλου για την εξέταση σε ΚΕΠΑ για όλους τους ανασφάλιστους.

Αναλυτικά, τα μέλη του Κέντρου Ζωής επσκέφθηκαν Την Τρίτη 26 Ιουλίου τον υπουργό Υγείας και του εξέθεσαν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ), με τα αντιδραστήρια, με συνέπεια τις καθυστερήσεις στα αποτελέσματα των εξετάσεων, τον υπερπληθυσμό των ασθενών και τις ανάγκες αύξησης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Επίσης, σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την HIV λοίμωξη, ανέδειξαν την ανάγκη για την παροχή αντιρετροϊκής αγωγής σε όλους όσοι ζουν με HIV, ενώ όσον αφορά στη διαθεσιμότητα των φαρμάκων στα νοσοκομεία, επισήμαναν την ανάγκη πρόληψης και εξασφάλισης του απαραίτητου προϋπολογισμού.

Ο κ. Ξανθός δεσμεύτηκε ότι τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Υγείας, του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου, της Κοινωνίας των Πολιτών και γιατρών των ΜΕΛ, προκειμένου να σχεδιαστεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης και επίλυσης όλων των προβλημάτων.

Αναφορικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS και συγκεκριμένα η κατάργηση αναγραφής της πάθησης σε δημόσια έγγραφα, ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του Κέντρου Ζωής ότι θα έρθει άμεσα σε επαφή με τον υπουργό Εργασίας, για να προχωρήσουν τις σχετικές διαδικασίες για την επίλυση του ζητήματος.

Επίσης, σε συνέχεια της επιστολής διαμαρτυρίας, που είχε υποβάλει το Κέντρο Ζωής στους υπουργούς Υγείας και Εργασίας, στις 6 Ιουνίου, σχετικά με την καταβολή παραβόλου για την εξέταση στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας σε ανασφάλιστους και αιτούντες προνοιακό επίδομα αναπηρίας, ο κ. Ξανθός δεσμεύτηκε ότι θα εισηγηθεί την οριστική κατάργηση του παραβόλου για όλους τους ανασφάλιστους.

Τέλος, αναφορά έγινε και στα προγράμματα απεξάρτησης, υποκατάστασης και μείωσης βλάβης εντός των καταστημάτων κράτησης. Ο υπουργός Υγείας συμφώνησε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν, ώστε να παρέχονται σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα και ανακοίνωσε ότι θα γίνει σύντομα νομοθετική ρύθμιση ώστε να επαναλειτουργήσει ο χώρος εποπτευόμενης χρήσης «Οδυσσέας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk