Στα πιθανά κίνητρα του 18χρονου Ιρανογερμανού δράστη της χθεσινοβραδινής αιματηρής επίθεσης στο εμπορικό κέντρο «Olympia» στην περιοχή του Ολυμπιακού Σταδίου του Μονάχου, όπου έχασαν τη ζωή τους δέκα άτομα -μαζί με τον δράστη, ο οποίος αυτοκτόνισε-, εστιάζονται τώρα οι έρευνες της Αστυνομίας του Μονάχου, η οποία ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει επισήμως απαντήσει αν επρόκειτο για «τρομοκρατική ενέργεια» ή για πράξη μεμονωμένου ατόμου.
Όπως μεταδίδεται από τα τοπικά ΜΜΕ, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η ταυτότητα του δράστη, ο οποίος μετά την επίθεση εκτιμάται ότι αυτοκτόνησε, δυνάμεις της Αστυνομίας εισέβαλαν στο σπίτι του, όπου από νωρίς το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιούν έρευνες οι Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας (SEK).
Παράλληλα, η αστυνομία πραγματοποιεί εφόδους και σε άλλα σπίτια.
Μάλιστα, στο αρχηγείο της Αστυνομίας βρίσκεται εδώ και ώρες ο πατέρας του δράστη, ο οποίος ανακρίνεται από τις Αρχές.
Ο νεαρός, ο οποίος ενήργησε μόνος του, ζούσε, σύμφωνα με την Bild, στο προάστιο Μάξφορστατ με τους γονείς του.
Στο μεταξύ, και ενώ η πόλη του Μονάχου ξαναβρίσκει τους κανονικούς τους ρυθμούς, αποκλεισμένη παραμένει η περιοχή του εμπορικού κέντρου όπου πραγματοποιήθηκε η ένοπλη επίθεση, καθώς και ο αντίστοιχος σταθμός του μετρό, προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα της Αστυνομίας για δακτυλικά αποτυπώματα και άλλα στοιχεία.
Στις 12:30 (ώρα Ελλάδος) αναμένεται νέα συνέντευξη Τύπου από την αστυνομία, ενώ το μεσημέρι έχει συγκληθεί το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείαςυπό την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο.
Σε αυτό, εκτός από τους κορυφαίους υπουργούς, συμμετέχουν και οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, της υπηρεσίας καταπολέμησης του εγκλήματος και της υπηρεσίας προστασίας του Συντάγματος.
Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ -ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από τη Νέα Υόρκη-, οι σημαίες σε όλη τη χώρα κυματίζουν μεσίστιες, σε ένδειξη πένθους για τα γεγονότα του Μονάχου.
Αργά το βράδυ της Κυριακής, σε δηλώσεις στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD ο υπουργός καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάγιερ είπε: «Τα προηγούμενα χρόνια καταφέραμε να αποτρέψουμε ένα μεγάλο αριθμό τρομοκρατικών επιθέσεων που είχαν σχεδιαστεί. Αυτό συνέβαλε στο να μείνει η Γερμανία προστατευμένη από τρομοκρατικά χτυπήματα. Όμως και αυτό είναι αποφασιστικής σημασίας δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια. Μπορούμε μόνο μέσα από τους απαραίτητους νόμους και την ενίσχυση της αστυνομίας να κάνουμε πιο δύσκολη την πραγματοποίηση των τρομοκρατικών επιθέσεων».