Η δεξίωση εφέτος για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας επανέρχεται στον φυσικό της χώρο και στην ακριβή της ώρα: 8 ακριβώς το βράδυ στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου. Την επαναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος με την ίδια φιλοσοφία που τη διοργάνωνε παλαιότερα και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και τη συνέχισαν οι επόμενοι πρόεδροι της Δημοκρατίας ώσπου να την καταργήσει το Μνημόνιο και η οικονομική κρίση.
Με μία διαφορά: αυτή τη φορά η δεξίωση θα είναι λιτή και άνευ συζύγων, με 1.400 προσκεκλημένους, αυστηρώς επιλεγμένους ώστε να μην παρεισφρήσει «κανένας άσχετος ή κανένας κοσμικός με το σκυλάκι του», όπως ειπώθηκε σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τις προάλλες στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα πρέσβη Γ. Γεννηματά.
Ατυπο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών
Με εξαίρεση το 1977, όταν έκανε την εμφάνισή του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Σπύρος Μουστακλής (συμμετοχή στο Κίνημα του Ναυτικού, άγρια βασανιστήρια από τη χούντα με αποτέλεσμα να υποστεί ολική παράλυση), στις δεξιώσεις στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου συζητείται στα διάφορα πηγαδάκια οτιδήποτε άλλο εκτός από τη συγκεκριμένη επέτειο. Αυτή τη φορά όμως θα είναι διαφορετικά.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σκοπεύει να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς στο περίπτερο του κήπου σε ένα άτυπο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.
Σε μία από τις πρώτες δεξιώσεις που έγιναν στο Προεδρικό έκανε ξαφνικά την εμφάνισή του φορώντας ένα ναυτικό καπέλο και χωρίς γραβάτα ο Γιάννης Λάτσης. Ορισμένοι είπαν πως ήρθε απρόσκλητος, άλλοι ότι τον προσκάλεσε προσωπικά ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος και τον υποδέχθηκε. Δεν έμεινε πολύ, αντάλλαξε δυο-τρεις λέξεις με τον Καραμανλή και αποχώρησε. Ούτε καν χαιρέτησε τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Το πρωί της ίδιας ημέρας είχε περάσει από τον τότε αρχηγό του ΓΕΝ αντιναύαρχο Νίκο Παππά και του είπε πως θα χρηματοδοτήσει τη μετατροπή του θωρηκτού Αβέρωφ σε μουσείο. Ετσι ήθελε να τιμήσει την ημέρα της Δημοκρατίας ο καπετάν Λάτσης: τιμώντας τον κυβερνήτη του αντιτορπιλικού «Βέλος».
Από το 1976 ως τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 η δεξίωση για τη Δημοκρατία ήταν μια λιτή συγκέντρωση κυρίως της πολιτικής ηγεσίας για να τιμηθούν οι αγώνες κατά της δικτατορίας. Το δράμα της Κύπρου ήταν ακόμη νωπό και επισκίαζε κάθε πανηγυρική διάθεση αλλά και κάθε προσπάθεια για επίδειξη. Χρόνο με τον χρόνο όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν. Εμφανίστηκαν μπάντες του Πολεμικού Ναυτικού και της ΑΣΔΕΝ, στήθηκαν τραπεζάκια στους κήπους και το κρασί, το ουίσκι και η σαμπάνια έρρεαν άφθονα, δίπλα από τα καροτσάκια με τα παγωτά και τους φρεσκοτηγανισμένους λουκουμάδες.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, πάντα προσεκτικός και λιγομίλητος, προσπαθούσε να κρατήσει τη δεξίωση σε πολιτικά πλαίσια και βεβαίως στο επετειακό κλίμα. Οι δηλώσεις του ενωτικές, με έμφαση στην προστασία της νεόκοπης Δημοκρατίας «από εσωτερικούς και εξωτερικούς κινδύνους».
Ολα αυτά άλλαξαν τη δεκαετία του ‘80 που έφερε έναν άλλον αέρα, πιο κοσμικό (και ίσως πιο λαϊκό), στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου. Ανθρωποι που λόγω της λαϊκής καταγωγής τους ούτε καν φαντάζονταν ότι θα βρεθούν στο Προεδρικό Μέγαρο, να τους σερβίρουν χωρίς φειδώ γουρουνόπουλο, αρνάκι γάλακτος, σαμπάνιες και χαβιάρι, να παίζει για χάρη τους η μπάντα και να μπορούν να συνομιλούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους υπουργούς, τους βουλευτές και τους αρχηγούς κομμάτων.
Οταν η επέτειος συνέπιπτε με προεκλογική περίοδο, μεγάλωνε η λίστα των καλεσμένων. Η παρουσία κάποιου στο Προεδρικό Μέγαρο εκείνη την ημέρα επισημοποιούσε κατά κάποιον τρόπο την κοινωνική ή επαγγελματική του άνοδο.
Πρώτος διδάξας ο Ανδρέας Παπανδρέου, όταν το 1990 εμφανίστηκε συνοδευόμενος από τη νεαρή τότε σύζυγό του Δήμητρα Λιάνη. Την πήρε μαζί του στο αίθριο (περίπτερο) και την έβαλε να καθίσει δίπλα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος βεβαίως και την υποδέχθηκε με… φιλοφρονήσεις. Κάτι αντίστοιχο έκανε και ο Ακης Τσοχατζόπουλος όταν εμφανίστηκε αγκαζέ με τη δεύτερη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη, η οποία αμήχανη προσπαθούσε να εγκλιματιστεί.
Οι κυρίες και οι σελέμπριτις
Το 1998, όταν εμφανίστηκε η Νατάσα Καραμανλή, σύζυγος του τότε αρχηγού της ΝΔ Κ. Καραμανλή, άλλαξαν οι ενδυματολογικές προτιμήσεις των κυριών. Ο ανταγωνισμός μεταξύ τους στην κομψότητα έγινε καθεστώς. Τα δωδεκάποντα, τα ακριβά φορέματα, τα κοσμήματα και οι τσάντες ήταν στην πρώτη γραμμή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μία από τις πιο γνωστές κυρίες (έχει συζητηθεί για τη δράση της, τον σύζυγό της και για τα πλούτη της), όταν συνάντησε τον Γιώργο Κατσιφάρα στον κήπο και πήγε να τον χαιρετήσει, άκουσε τα εξής: «Είστε σήμερα απαστράπτουσα. Κουβαλάτε το μισό δημόσιο χρέος πάνω σας». Αυτή και ο σύζυγός της το εξέλαβαν ως κομπλιμέντο και γέλασαν. Ο Κατσιφάρας όμως το εννοούσε βλέποντας τόσα κοσμήματα στον λαιμό, στα χέρια και στα αφτιά της.
Από εκεί και πέρα χάθηκε κάθε μέτρο. Οποιος είχε μέσο εξασφάλιζε και πρόσκληση. Οι Τόλης Βοσκόπουλος και Γιώργος Νταλάρας πήγαν ως σύζυγοι βουλευτών, αλλά έκανε εμφάνιση ακόμη και η Σταρ Ελλάς και μετέπειτα Μις Ευρώπη Μαρίνα Τσιντικίδου κουβαλώντας το… σκυλάκι της. Ακόμη και ο Νίκος Μαστοράκης πήγε, όπως και πολλοί άλλοι της σόουμπιζ. Το 2010 ήταν η τελευταία πολυτελής δεξίωση – τα σημάδια της οικονομικής κρίσης ήταν ήδη εμφανή. Την επόμενη χρονιά ο Κάρολος Παπούλιας επέλεξε να κάνει τη δεξίωση στο εσωτερικό του Προεδρικού προσφέροντας μόνο βυσσινάδα και πορτοκαλάδα. Το 2012 η δεξίωση αποτελούσε πια παρελθόν.