Αξίες

«Οι εκδόσεις είναι μια αξία του μέλλοντος». Αυτό είναι το πιστεύω του Ντενί Κεσλέρ, διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Scor,

Αξίες | tovima.gr
«Οι εκδόσεις είναι μια αξία του μέλλοντος». Αυτό είναι το πιστεύω του Ντενί Κεσλέρ, διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Scor, της πέμπτης μεγαλύτερης εταιρείας στον κόσμο στον τομέα των αντασφαλίσεων, που επιδιώκει να δημιουργήσει στη Γαλλία έναν νέο μεγάλο εκδοτικό οίκο. Το «νέο» είναι σχετικό, καθώς η Scor που κατέχει την πλειοψηφία ή το σύνολο των μετοχών σε δύο ιστορικούς εκδοτικούς οίκους θέλει να τους συνενώσει, διατηρώντας όμως την εκδοτική ταυτότητα του καθενός. Πρόκειται για τον οίκο Belin, τον αρχαιότερο της Γαλλίας, αφού λειτουργεί συνεχώς από το 1777, ειδικευμένο σε βιβλία γενικής παιδείας καθώς και σχολικά, και τις διάσημες Presses universitaires de France (PuF), που ιδρύθηκαν το 1921 και είναι γνωστές για τις σειρές στις κοινωνικές επιστήμες και στις επιστήμες του ανθρώπου αλλά παγκοσμίως γνωστές για τη σειρά «Que Sais-Je?» (Τι ξέρω;).

Αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Scor, η νέα εκδοτική εταιρεία θα αρχίσει να λειτουργεί την 1η Ιανουαρίου 2017 σε ένα κτίριο της Λατινικής Συνοικίας, που βρίσκεται υπό ανακαίνιση, πολύ κοντά στο βιβλιοπωλείο των PuF, που άνοιξε τον περασμένο Μάρτιο και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Ο κύκλος εργασιών της νέας εταιρείας θα φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ και ο αριθμός των εργαζομένων τους 180. Οι δύο ιστορικοί οίκοι γνωρίζουν μια νέα άνθηση. Ιδιαίτερα οι PuF βρίσκονται σε περίοδο αναγέννησης με την επιτυχία βιβλίων όπως το «Économie du bien commun» (Η Οικονομία του κοινού καλού) του νομπελίστα οικονομολόγου Ζαν Τιρόλ και το «Un kilo de culture générale» (Ενα κιλό γενικής παιδείας) των Φλοράνς Μπρονστάιν και Ζαν-Φρανσουά Πεπέν. Δυνατά χαρτιά των PuF εξακολουθούν να είναι οι τόμοι της σειράς «Que Sais-Je?», ιδιαίτερα η υποσειρά «100 λέξεις», όπου μέσα από εκατό λέξεις-«κλειδιά» παρουσιάζονται μια επιστήμη, μια τέχνη, μια πόλη, μια χώρα, ένας καλλιτέχνης κ.λπ.

Αυτή η ιστορία μάς διδάσκει ότι το έντυπο βιβλίο έχει μέλλον. Διαφορετικά δεν θα διακινδύνευαν την επένδυση σε αυτό μεγάλες εταιρείες, και μάλιστα ασφάλισης κινδύνων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk