Με σχήμα – συνεργασία κατέθεσαν δεσμευτική προσφορά για το Hilton η ΤΕΜΕΣ και η τουρκική Dogus Holdings, το απόγευμα.

Η φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, στο πλαίσιο της διαδικασίας που διενεργεί η Alpha Bank για την πώληση ποσοστού 97,3% της Ιονικής Ξενοδοχειακής, θυγατρικής του ομίλου, ιδιοκτήτριας και διαχειρίστριας του ξενοδοχείου Hilton Athens. Στην κατάληξη της φάσης αυτής θα αναδειχθεί ο πλειοδότης.

Το εμβληματικό ξενοδοχείο της Αθήνας συγκέντρωσε διεθνές ενδιαφέρον. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη φάση οι μη δεσμευτικές προσφορές που υποβλήθηκαν κινήθηκαν ανάμεσα στα 140 και 170 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των ενδιαφερόμενων σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ήταν ο αμερικανικός όμιλος Hines, η τουρκική Dogus Holdings, η ελληνική ΤΕΜΕΣ του κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, ο κ. Γιάννης Δασκαλαντωνάκης με το αμερικανικό επενδυτικό fund Lone Star, ο ισπανικός όμιλος Barcelo που διαχειρίζεται 100 ξενοδοχεία σε 19 χώρες, ο νοτιοαφρικανικός όμιλος ξενοδοχείων και ακινήτων Orion Hotels & Real Estate, με χαρτοφυλάκιο 14 ξενοδοχείων, ο αμερικανικός όμιλος Nexus που δραστηριοποιείται επίσης στον ξενοδοχειακό τομέα και η Pacifica μία από τις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ξενοδοχείων στις ΗΠΑ.

Στις 11 Μαρτίου 2016 πάνω από 30 ήταν οι ενδιαφερόμενοι που παρέλαβαν φάκελο από τη Citigroup Global Markets, στην οποία ανατέθηκαν οι διαδικασίες για την πώληση του ξενοδοχείου. Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες, εφοπλιστές, ξενοδοχειακές αλυσίδες και ισχυρά funds ενδιαφέρθηκαν να λάβουν περισσότερα στοιχεία για το ξενοδοχείο. Ο αρχικός στόχος της Alpha Bank ήταν στην τελική φάση να παραμείνουν πέντε ενδιαφερόμενοι, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας να επιτυγχάνεται τον Ιούλιο.

Περαιτέρω διεύρυνση στο σχήμα ΤΕΜΕΣ – Dogus

Εν τω μεταξύ, το σχήμα ΤΕΜΕΣ – Dogus πρόκειται να ενισχυθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, με τουλάχιστον άλλες δύο ξένες εταιρίες, εκ των οποίων η μία θα είναι Hotel Operator. Η διεύρυνση του σχήματος είναι ήδη σε εξέλιξη και είναι πιθανό να ολοκληρωθεί ακόμα και πριν την ανακοίνωση του πλειοδότη. Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του επικεφαλής της ΤΕΜΕΣ κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, να προσελκύσει και άλλους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα, δημιουργώντας ένα φιλικό προς τις επενδυτικές κινήσεις κλίμα.

Εξάλλου, η απόκτηση ενός ξενοδοχείου πόλης όπως το Χίλτον, είναι στρατηγικής σημασίας και για την τουριστική επένδυση της Costa Navarino στη Μεσσηνία, η οποία είναι ήδη σε φάση επέκτασης, με τη δεύτερη περιοχή ανάπτυξης Navarino Bay. Μπορούν π.χ. να δημιουργηθούν συνδυαστικά ταξιδιωτικά πακέτα για την Αθήνα και τη Μεσσηνία.

Παράλληλα, η συνεργασία της ΤΕΜΕΣ με τη Dogus Holdings περιλαμβάνει μια σειρά από συνέργειες, μια και ο τουρκικός όμιλος επενδύει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα (Αστέρας Βουλιαγμένης, Μαρίνα Φλοίσβου κ.α.). Κατέχει τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Τουρκίας Garanti Bank, τέσσερα τηλεοπτικά δίκτυα (NTV, STAR, NTV Spor, CNBC), ηγείται στον τομέα του τουρισμού, των κατασκευών και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εκπροσωπεί τον όμιλο Volkswagen στην Τουρκία, ενώ έχει συνολικά 150 εταιρείες, οι οποίες απασχολούν 30.000 εργαζόμενους.