Τα Εξάρχεια ζητούν πολιτιστική και κοινωνική αναζωογόνηση

Με την παρουσία κατοίκων και φορέων των Εξαρχείων, το μήνυμα που έστειλε, την Πέμπτη, το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων προς πάσα κατεύθυνση είναι ότι το ζήτημα αναζωογόνησης της περιοχής δεν περνά κυρίως ή μόνο μέσα από λύσεις νόμου και τάξης, αλλά απαιτείται συνολική διαχείριση και συλλογική δράση.

Με την παρουσία κατοίκων και φορέων των Εξαρχείων, το μήνυμα που έστειλε, την Πέμπτη, το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων προς πάσα κατεύθυνση είναι ότι το ζήτημα αναζωογόνησης της περιοχής δεν περνά κυρίως ή μόνο μέσα από λύσεις νόμου και τάξης, αλλά απαιτείται συνολική διαχείριση και συλλογική δράση.
Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης επεσήμανε ότι η έξαρση της παραβατικότητας στην περιοχή και η είσοδος του κοινού εγκλήματος σε μία εμβληματική γειτονιά της Αθήνας «έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα και μας γεμίζει ανησυχία». Αναφέρθηκε στο πρόβλημα των ναρκωτικών και στην ανάγκη παρεμβάσεων, με έμφαση στην πρόληψη. Πάντως, σημείωσε ότι «η δημοτική αρχή δεν πρόκειται να αποδεχθεί άβατα στην Αθήνα. Ούτε ότι οι κάτοικοι των Εξαρχείων έχουν λιγότερα δικαιώματα από όποιον άλλον. Να το βάλουν καλά στο μυαλό τους».
Παράλληλα, προέταξε την ανάγκη συνεργασίας τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικής διοίκησης ώστε να διαμορφωθεί ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης στην περιοχή. Εθεσε ως άξονες την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών αλλά και την αναβάπτιση της περιοχής, με πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις.
Μάλιστα, ο κ. Καμίνης απηύθυνε έκκληση συνεργασίας, ώστε να μη φύγουν άλλες δημόσιες υπηρεσίες από τα Εξάρχεια. «Είναι πλήγμα το ότι έφυγαν τα ΕΛΤΑ» είπε. Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι προκάλεσε αντιδράσεις στο δημοστικό συμβούλιο με την αναφορά του ότι «ο τρόπος λειτουργίας του πανεπιστημιακού ασύλου επιδεινώνει την κατάσταση με το εμπόριο ναρκωτικών και τη δημόσια χρήση στον πεζόδρομο της Μασσαλίας. Και ο εκφυλισμός της πραγματικής σημασίας του ασύλου μετατρέπει το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου σε ορμητήριο βίας».
Περιέγραψε μεταξύ άλλων παρεμβάσεις που κρίνει ο σήμος ως χρήσιμες για την αναζωογόνηση της περιοχής των Εξαρχείων, όπως:
* το σχέδιο της ενοποίησης Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Επιγραφικού Μουσείου σε Ενιαίο Πολυχώρο Τέχνης και Πολιτισμού
* η λειτουργία του Ακροπόλ
* η λειτουργία γραμμής 4 του Μετρό
* ο ρόλος της οδού Στουρνάρη, ως εμπορικού δρόμου, και η στήριξη των εμπορικών επιχειρήσεων ώστε να μην κλείσουν τα μαγαζιά που έχουν απομείνει.
* ο σχεδιασμός για τη δημιουργία Λέσχης Φιλίας Εξαρχείων
Το ψήφισμα
Το δημοτικό συμβούλιο υπερψήφισε ύστερα από εισήγηση της δημοτικής αρχής το εξής ψήφισμα:
«Τα Εξάρχεια είναι μία ιστορική περιοχή της Αθήνας. Γειτονιά, ζωντανή και νεανική, εργαστήριο ιδεών και ρευμάτων και έτσι πρέπει να παραμείνει. Τείνει όμως να εξελιχθεί σε μία περιοχή περίκλειστη και απομονωμένη, καθώς το έγκλημα και η παραβατικότητα, η χρήση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και το παραεμπόριο, οι καταλήψεις κτιρίων και η αυθαιρεσία κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Δημόσιες Υπηρεσίες αποσύρονται, επιχειρήσεις κλείνουν, χώροι πολιτισμού βάζουν λουκέτο.
Γίνεται έτσι φανερό με δραματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε σχέδιο στήριξης, έστω στοιχειώδες. Και πολύ περισσότερο γίνεται αισθητή η έλλειψη ενός συγκροτημένου σχεδίου που θα απαντά στην αυτονόητη ανάγκη των κατοίκων για ασφάλεια. Ασφάλεια που δεν κατοχυρώνεται ούτε με την απουσία της αστυνομίας, ούτε όμως και με την κατά καιρούς υπερβολική παρουσία της, αλλά μόνο με την εφαρμογή του νόμου.
Για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, χρειάζονται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις της Πολιτείας με γνώμονα την υποστήριξη όλων των δημιουργικών δυνάμεων αυτής της γειτονιάς. Οι κάτοικοι των Εξαρχείων δεν είναι πολίτες που έχουν λιγότερα δικαιώματα. Δεν επιτρέπεται στη σημερινή Αθήνα να υπάρχει γειτονιά όπου οι κάτοικοι φοβούνται.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας στηρίζει τους κατοίκους των Εξαρχείων και εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Ζητά από την κυβέρνηση να καταρτίσει αμέσως, μαζί με τον δήμο Αθηναίων, με τους φορείς και τις δημιουργικές δυνάμεις των Εξαρχείων, ένα σχέδιο δράσεων για την επιστροφή της περιοχής στην κανονικότητα, και την αναζωογόνηση που δικαιούται».
Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης
Στην τοποθέτησή του σχετικά με το ψήφισμα που κατέθεσε ο δήμαρχος, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Νίκος Σοφιανός, δημοτικός σύμβουλος και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επεσήμανε ότι «τα Εξάρχεια δεν έχουν την «αποκλειστικότητα» στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος στην Αθήνα. Τα προβλήματα στην ποιότητα ζωής και στην ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής δεν μπορούν να οδηγούν σε στοχοποίηση της γειτονιάς και των γύρω περιοχών».
Τονισε ότι οι καταστροφές σε υπηρεσίες και μέσα μεταφοράς δεν μπορούν να οδηγούν σε «απόσυρση» υπηρεσιών από την περιοχή. Μάλιστα, σημείωσε ότι ο δήμος, σε ό,τι τον αφορά από πλευράς υπηρεσιών του, έχει υποχρέωση για πλήρη λειτουργία όλων των δομών και υπηρεσιών και ιδιαίτερα της πλήρους εγκατάλειψης του λόφου Στρέφη.
Μίλησε για υπερβολές στη συζήτηση οι οποίες, όπως είπε, υπηρετούν πολιτική στόχευση από την πλευρά του δήμου και της φιλοκυβερνητικής παράταξης. Χαρακτήρισε απαράδεκτες τις αιτιάσεις του δημάρχου ότι το πανεπιστημιακό άσυλο ευθύνεται για τη διακίνηση των ναρκωτικών. «Είναι γνωστές οι πιάτσες και τα κυκλώματα. Είναι δουλειά της αστυνομίας να τις αντιμετωπίσει. Είναι δουλειά του δήμου να ελέγξει τις άδειες λειτουργίας καταστημάτων και τα ωράρια λειτουργίας. Είναι απαίτηση προς την κυβέρνηση για λειτουργία όλων των υπηρεσιών και κρατικών δομών που λείπουν ή έκλεισαν στην περιοχή» επεσήμανε.
Στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση της ίδιας συνεδρίασης ο κ. Σοφιανός έθεσε και το ζήτημα της προσφυγής 23 κατοίκων από τους δρόμους γύρω από το Μέγαρο Μουσικής για τη όχληση η οποία δημιουργείται από την άδεια που έχει παραχωρήσει ο δήμος στο Μέγαρο Μουσικής, ώστε να λειτουργεί ο κήπος και να πραγματοποιούνται συναυλίες.
Έθεσε ακόμη το πρόβλημα που υπάρχει στις παιδικές χαρές στον Αγ. Αντρέα στη Λαμπρινή, οι οποίες, μετά από ατύχημα, είναι ακόμα κλειστές. Επίσης, οι δημοτικοί συμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφέρθηκαν στο ότι δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί κάτι αναφορικά με τους διαγωνισμούς στο Δημοτικό Βρεφοκομείο για το απαραίτητο προσωπικό. Πρέπει να δοθεί απάντηση».
Τέλος, κατήγγειλαν την τακτική του δημάρχου να κλείσει τον χώρο που διεξάγεται το παζάρι των ρακοσυλλεκτών, «αφήνοντας χωρίς μεροκάματο 600 οικογένειες».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk