Δύο κοντινοί εξωπλανήτες φαβορί της… ζωής

Σε απόσταση περίπου 40 ετών φωτός από εμάς βρίσκεται ένας ερυθρός νάνος με αρκετά χαμηλή θερμοκρασία. Το άστρο έλαβε την ονομασία Trappist-1 και πριν από δύο μήνες εντοπίστηκαν δύο πλανήτες να βρίσκονται σε τροχιά γύρω από αυτό. Ερευνητές του ΜΙΤ παρατήρησαν το σύστημα και διαπίστωσαν ότι πρόκειται για δύο βραχώδεις πλανήτες που βρίσκονται στην λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη, την περιοχή όπου οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την εμφάνιση των παραγόντων που υποστηρίζουν την παρουσία της ζωής όπως η ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή.

Σε απόσταση περίπου 40 ετών φωτός από εμάς βρίσκεται ένας ερυθρός νάνος με αρκετά χαμηλή θερμοκρασία. Το άστρο έλαβε την ονομασία Trappist-1 και πριν από δύο μήνες εντοπίστηκαν δύο πλανήτες να βρίσκονται σε τροχιά γύρω από αυτό. Ερευνητές του ΜΙΤ παρατήρησαν το σύστημα και διαπίστωσαν ότι πρόκειται για δύο βραχώδεις πλανήτες που βρίσκονται στην λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη, την περιοχή όπου οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την εμφάνιση των παραγόντων που υποστηρίζουν την παρουσία της ζωής όπως η ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή. Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τη μελέτη των δύο πλανητών με στόχο να εντοπίσουν στοιχεία (ατμοσφαιρικά και άλλα δεδομένα) που να δείχνουν αν πράγματι διαθέτουν συνθήκες φιλικές στη ζωή. Ευελπιστούν μάλιστα ότι ίσως εντοπίσουν ίχνη αερίων που συνδέονται άμεσα με την ύπαρξη ζωντανών οργανισμών.

Είναι «πολύτιμοι»

«Πρόκειται για τους πρώτους πλανήτες που γνωρίζουμε οι οποίοι διαθέτουν και τους τρεις παράγοντες που αναζητούμε στο κυνήγι πλανητών φιλόξενων στη ζωή. Διαθέτουν μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης, έχουν θερμοκρασία που να επιτρέπει την παρουσία νερού σε υγρή μορφή και ο συνδυασμός του τύπου του άστρου και της θέσης στην οποία βρίσκονται μας επιτρέπει να τα μελετήσουμε πιο αναλυτικά. Για αυτό αυτοί οι δύο πλανήτες είναι πραγματικά πολύτιμοι και ευελπιστούμε ότι θα μάθουμε σύντομα πολλά για αυτούς» δήλωσε ο Ζυλιέν ντ Βιτ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Ο Βιτ ανέφερε επίσης ότι μεγάλη βοήθεια στην παρατήρηση των δύο πλανητών θα προσφέρει το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb που αναμένεται να εκτοξευτεί το 2018 και θα μπορεί ανάμεσα στα άλλα να εντοπίζει ατμοσφαιρικά και άλλα στοιχεία εξωπλανητών.

Η ζωή

«Πιστεύουμε ότι σε διάστημα 5-10 ετών θα γνωρίζουμε αν οι δύο πλανήτες είναι διαθέτουν συνθήκες φιλικές στη ζωή (σωστή θερμοκρασία, νερό σε υγρή μορφή) και στη συνέχεια θα αναζητήσουμε ίχνη ζωής πάνω σε αυτούς. Βέβαια θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξακριβώσουμε το επίπεδο της νοημοσύνης της ζωής που πιθανώς» αναφέρει ο Βιτ. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι δύο πλανήτες έχουν «κλειδωμένη τροχιά» γύρω από το άστρο τους. Η μια πλευρά τους βλέπει μόνιμα το άστρο και έχει αιώνια ημέρα ενώ η άλλη βρίσκεται μόνιμα στο σκοτάδι. Επιπλέον το άστρο παράγει κυρίως υπέρυθρο φως που δεν είναι ορατό από το ανθρώπινο μάτι.

«Αν προσγειώνονταν εκεί άνθρωποι δεν θα έβλεπαν σχεδόν τίποτε και ότι ήταν ορατό για αυτούς θα είχε μια σκοτεινή ερυθρή απόχρωση. Επίσης αυτό σημαίνει ότι αν υπάρχει ζωή σε αυτούς τους πλανήτες θα είναι πραγματικά… εξωτική» καταλήγει ο Βιτ. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk