«Αν κάποιοι σκέφτονται ότι θα μπορούσαν να γίνουν κυβερνήσεις στην Ελλάδα, χωρίς το πρώτο κόμμα, να το ξεχάσουν. Θα θεωρηθεί, και θα είναι, κοινοβουλευτική ανωμαλία. Εκτός αν μιλάμε για ποσοστά κάτω του 25% οπότε είναι σαφές ότι κανείς δεν έχει το προβάδισμα» δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, κατά τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο.
Ο κ. Θεοδωράκης ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών τον Ιούλιο του 2015, όπου ετέθη το ζήτημα του εκλογικού νόμου, και -όπως περιέγραψε- ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τελικώς έδωσε δύο διαβεβαιώσεις: «Ότι δεν θα αιφνιδιάσει με εκλογές και ότι, σε κάθε περίπτωση, πριν τις εκλογές θα συζητήσουμε για τον εκλογικό νόμο».
«Τη συνέχεια την ξέρετε. Ο κ. Τσίπρας προκηρύσσει εκλογές ένα μήνα μετά, χωρίς καμία συνεννόηση και χωρίς να δεχτεί καμία κουβέντα για αλλαγή του εκλογικού νόμου και μείωση του μπόνους (…) Το μόνο που άλλαξε από καλοκαίρι σε καλοκαίρι είναι οι δημοσκοπήσεις. Τότε ήσασταν πρώτοι. Τώρα είστε δεύτεροι και προτιμάτε την ακυβερνησία από μια κυβέρνηση των αντιπάλων σας» είπε ο κ. Θεοδωράκης.
Ως προς την ουσία, ο κ. Θεοδωράκης εκτίμησε ότι η απλή αναλογική δεν είναι η προοδευτική επιλογή που έχει ανάγκη ο τόπος, ιδιαίτερα η Ελλάδα της κρίσης. «Αν είχαμε απλή αναλογική θα έπρεπε σήμερα να συνεργασθούν 5 κόμματα για να κάνουν κυβέρνηση. Υπάρχει τέτοια σύγκλιση στην Βουλή και δεν το βλέπουμε; Έχουν υποχωρήσει τόσο οι εγωισμοί και το κομματικό αλάθητο, που μπορούν να συνεργασθούν 5 κόμματα;» αναρωτήθηκε.
«Η ακυβερνησία, η αβεβαιότητα, η αναποτελεσματικότητα θα φέρει νέα λουκέτα. Κανείς δε θέλει να επενδύει σε μια ακυβέρνητη χώρα. Η απλή αναλογική σε μια χώρα σε κρίση είναι εύκολο να ενισχύσει τα ευκαιριακά κινήματα διαμαρτυρίας, να ενισχύσει τους ακραίους, και τελικά τους λαϊκιστές και τους δημαγωγούς. Και η πολιτική να καταλήξει ένα συνεχές παζάρι και μια ισορροπία τρόμου» τόνισε.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού παραδέχτηκε ότι αν και «το φάρμακο που προτείνετε είναι ψεύτικο, η αρρώστια όμως είναι αληθινή». «Έχουμε ένα πολιτικό σύστημα, στην μέγγενη του δικομματισμού, με τους βουλευτές να έχουν ανάγκη τα κανάλια και τους χρηματοδότες για να εκλεγούν» είπε.
«Γιατί δεν σπάτε λοιπόν τις μεγάλες περιφέρειες; Γιατί άκουσον άκουσον ο νέος σας λεβέντης σύμμαχος θέλει τις μεγάλες περιφέρειες για να μπορεί να ελέγξει εύκολα ποιοι θα εκλεγούν βουλευτές. Θυσία λοιπόν στο παζάρι και αυτή η μεταρρύθμιση» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για την ψήφο από τα 17, ο κ. Θεοδωράκης μίλησε για σχέδιο «ξεγελώντας τους 16άρηδες» με στόχο «να καλοπιάσει περίπου 130.000 νέους ψηφοφόρους». Κατήγγειλε όμως ότι την ίδια στιγμή «διαγράφετε από τους εκλογικούς καταλόγους αυτούς που ζουν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό» διότι «προφανώς φοβάστε ότι αυτοί που ξενιτεύτηκαν για μια καλύτερη ζωή δεν θα ψηφίσουν ένα κόμμα στο οποίο είναι διαδεδομένη η άποψη ότι η καριέρα είναι χολέρα. Οι άνθρωποι της δουλειάς δεν θα ψηφίσουν τα παιδιά του κομματικού σωλήνα.»
Καταλήγοντας, ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του «το πρώτο κόμμα να έχει ένα μικρό προβάδισμα: μια έδρα για κάθε 2%. Με 40% θα πάρει συν 20 έδρες. Με 30% συν 15 έδρες» και ξεκαθάρισε ότι «το Ποτάμι δεν θα επικροτήσει τον ευκαιριακό εκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Λέμε όχι στην εξαπάτηση. Λέμε όχι στον αγώνα σας για την επιβίωση της εξουσίας σας.»