Το πρώτο εξάμηνο του 2016 ήταν το θερμότερο που έχει ζήσει ο πλανήτης τουλάχιστον από τότε που άρχισε η επίσημη μέτρηση των θερμοκρασιών στα τέλη του 19ου αιώνα, ανακοίνωσε η NASA.

Επιπλέον, ο Ιούνιος ήταν ο 14ος μήνας που καταρρίπτει τα μηνιαία ρεκόρ θερμοκρασίας, δείχνουν τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Η περίοδος Ιανουαρίου – Ιουνίου 2016 ήταν κατά μέσο όρο 1,3 βαθμούς θερμότερη σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, το θερμότερο εξάμηνο που έχει καταγραφεί ως σήμερα, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών «Γκόνταρντ» της NASA στη Νέα Υόρκη.

Βίντεο της NASA εξηγεί τις ανησυχητικές κλιματικές τάσεις του 2016

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο που εκδηλώθηκε το 2015 και συνεχίζεται το 2016 εξασθενημένο έπαιξε ρόλο στην άνοδο των θερμοκρασιών. Βασική αιτία όμως είναι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων, τόνισε ο διευθυντής του κέντρου Γκάβιν Σμιντ.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στην Αρκτική, όπου η μέση θερμοκρασία αυξάνεται με διπλάσια ταχύτητα σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη.

Πέντε από τους έξι πρώτους μήνες του 2016 έσπασαν τα ρεκόρ μικρότερης μηνιαίας έκτασης των πάγων από τότε που άρχισε η συλλογή δορυφορικών δεδομένων το 1979.

Η έκταση του θαλάσσιου πάγου στη διάρκεια του καλοκαιριού είναι πλέον περίπου 40% μικρότερη σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Αν η τάση αυτή συνεχιστεί, η Αρκτική θα μένει χωρίς καθόλου πάγο τα καλοκαίρια και θα μετατρέπεται σε απέραντη θάλασσα.

Και η εξαφάνιση του πάγου που ανακλά την ηλιακή ακτινοβολία θα επιταχύνει περαιτέρω την κλιματική αλλαγή.