Ερευνες στη UBS από κατάθεση πληροφοριοδότη στην Ουάσιγκτον

Το ταξίδι οργανώθηκε σε κλίμα απόλυτης μυστικότητας και οι συνεννοήσεις έγιναν με την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Το ταξίδι οργανώθηκε σε κλίμα απόλυτης μυστικότητας και οι συνεννοήσεις έγιναν με την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Από εκεί ξεκίνησε η έρευνα των ελληνικών αρχών ενώ υπήρχαν ως βάση και τα cd που είχαν γερμανικές αρχές οι οποίες υποβοήθησαν τις ελληνικές.

Το ταξίδι-αστραπή έγινε στην Ουάσιγκτον, όπου οι οικονομικοί εισαγγελείς κυρία Ελένη Τουλουπάκη και κ. Χρήστος Ντζούρας πήραν κατάθεση από πρώην τραπεζίτη για την ελβετική τράπεζα UBS. Στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιούν και με τον εισαγγελέα κ. Γιώργο Καλούδη πήραν στοιχεία τα οποία μπορεί να αποφέρουν στα ταμεία εκατομμύρια ευρώ. Το «βαθύ λαρύγγι», ο αμερικανός πρώην τραπεζίτης, είναι αυτός που βοήθησε τις ΗΠΑ να εισπράξουν 22 δισ. ευρώ από την υπόθεση.
Με βάση τα cd για καταθέσεις στην ελβετική τράπεζα UBS, που περιήλθαν στην κατοχή των γερμανικών αρχών, αλλά και την κατάθεση του αμερικανού τραπεζίτη έγινε η έφοδος στο σπίτι του επικεφαλής της UBS στη χώρα μας κ. Χρήστου Σκλαβούνη. Τα ευρήματα είναι πολλά, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, κυρίως από τους σκληρούς δίσκους που βρέθηκαν.

O μάρτυρας τραπεζίτης στην Ουάσιγκτον κατέθεσε στους έλληνες εισσγγελείς στοιχεία-φωτιά για τη δράση του πρώην τραπεζίτη της UBS Χρ. Σκλαβούνη. Τους ανέλυσε πώς ο συγκεκριμένος πηγαινοερχόταν στο Λονδίνο, πώς προσείλκυε πελάτες κσι πώς κρύβονταν εκατομμύρια ευρώ.

Mε τον εν λόγω μάρτυρα έχουν συνεργαστεί και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμσνία κ.ά.

Οι κατηγορίες που απαγγελθούν στην τράπεζα είναι ξέπλυμα και φοροδιαφυγή.

Σκλαβούνης: Δεν ανέχομαι οποιαδήποτε σπίλωση μου

«Δεν σχετίζομαι με διαφθορά και διαπλοκή» και «δεν ανέχομαι οποιαδήποτε σπίλωσή μου» δηλώνει ο Χρήστος Σκλαβούνης, πρώην στέλεχος της τράπεζας UBS και πρώην πρόεδρος του ΤΧΣ, με αφορμή τα δημοσιεύματα για την έρευνα που έγινε στο σπίτι του με εντολή των οικονομικών εισαγγελέων, στο πλαίσιο της έρευνας για τις λίστες μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού που φοροδιαφεύγουν.

Ο κ. Σκλαβούνης δηλώνει μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου του, Αλεξάνδρου Ι. Στρίμπερη, «πρόθυμος σε κάθε έλεγχο» ενώ τονίζει πως δεν έχει ασκηθεί σε βάρος του καμία δίωξη «όπως κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί».

Η δήλωση του πρώην στελέχους της ελβετικής τράπεζας έχει ως εξής:

«Την Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι μου, που αφορούσε στοιχεία στα αρχεία μου για την σχέση μου με την UBS. Στην συγκεκριμένη τράπεζα εργάστηκα για πάνω από 20 χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, κατέχοντας υψηλόβαθμες θέσεις. Αυτή η μακροχρόνια θητεία μου αφορούσε αποκλειστικά τον τομέα του investment banking και όχι του private banking.

Κατόπιν, ως πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την περίοδο από τον Μάϊο του 2013 μέχρι το Μάρτιο του 2015, ενήργησα με μοναδικό κριτήριο και γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, φέρνοντας εις πέρας ένα δύσκολο έργο σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας.

Θέλω με απόλυτα καθαρό τρόπο να τονίσω ότι σέβομαι το έργο της ελληνικής δικαιοσύνης και των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών και είμαι πρόθυμος σε κάθε έλεγχο. Επισημαίνω δε ότι δεν μου έχει ασκηθεί καμία απολύτως δίωξη από την ελληνική δικαιοσύνη, όπως κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί.

Θέλω να δηλώσω ταυτόχρονα, ότι επ’ ουδενί σχετίζομαι με διαφθορά και διαπλοκή.

Εν κατακλείδι. Δεν ανέχομαι την οποιαδήποτε σπίλωσή μου και κατασυκοφάντησή μου από οποιαδήποτε κατεύθυνση προέρχεται, μη σεβόμενη την προσωπικότητά μου και το κράτος δικαίου που διασφαλίζει η συντεταγμένη Πολιτεία μας, επιφυλασσόμενος κάθε νομίμου δικαιώματός μου ως πολίτης αυτής της χώρας.»

Γεροβασίλη: Μάχη κατά της φοροδιαφυγής και διαφθοράς

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, να χτυπήσει αποφασιστικά τη διαφθορά και τη διαπλοκή σε αυτόν τον τόπο. Η υπόθεση που αποκαλύπτουν σήμερα οι Financial Times, σχετικά με τις πρακτικές της τράπεζας UBS και των στελεχών της στην Ελλάδα, είναι ακόμα μία περίπτωση στην οποία οι ελληνικές Αρχές κινήθηκαν με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα έχοντας ως γνώμονα την απόδοση δικαιοσύνης» τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σχετικά με το δημοσίευμα των FT.

«Είναι δεδομένο ότι η ελληνική πολιτεία θα αξιοποιήσει όλους τους διαύλους επικοινωνίας καθώς και την τεχνογνωσία άλλων χωρών που έχουν πετύχει απτά αποτελέσματα στη μάχη απέναντι στην αυθαιρεσία των τραπεζικών ιδρυμάτων καθώς και αυτήν των επιφανών πελατών τους που επιλέγουν να φοροδιαφεύγουν. Είναι επίσης σαφές ότι το ελληνικό Δημόσιο επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματος του, προς πάσα κατεύθυνση. Διότι η χώρα και οι πολίτες της δεν μπορούν να είναι διαρκώς όμηροι των κυκλωμάτων της διαφθοράς» προσθέτει στη δήλωσή της η κ. Γεροβασίλη.

«Όπως στις περιπτώσεις των ήδη γνωστών λιστών, Λαγκάρντ και Μπόργιανς, οι ελληνικές Αρχές θα πράξουν τα δέοντα και με ταχύτατες διαδικασίες έτσι ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον» σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος και καταλήγει: «Η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης, η οποία, αμερόληπτα και ανεξάρτητα, θα εξετάσει το σύνολο των στοιχείων και των πιθανών παραβάσεων που προκύπτουν από αυτά».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk