Χριστόφορος Βερναρδάκης: Ως το 2,5% το όριο για την είσοδο στη Βουλή

Την πλήρη στελέχωση των τεσσάρων από τις πέντε συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές φιλοδοξεί να έχει ολοκληρώσει η κυβέρνηση μέχρι να κλείσει η Βουλή.

Την πλήρη στελέχωση των τεσσάρων από τις πέντε συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές φιλοδοξεί να έχει ολοκληρώσει η κυβέρνηση μέχρι να κλείσει η Βουλή. Με εξαίρεση το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), το οποίο ακόμα και σήμερα δεν έχει απεμπλακεί από τη δίνη της πολιτικής αντιδικίας μεταξύ κυβέρνησης και μείζονος αντιπολίτευσης αναφορικά με τις άδειες για τα ιδιωτικά κανάλια, προχωρά η διαδικασία κάλυψης των κενών θέσεων στις υπόλοιπες Ανεξάρτητες Αρχές. Επιχειρείται να εξασφαλιστεί για την επιλογή τους η πλειοψηφία των 4/5 των μελών της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής.
Ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την εν πλήρη συνθέσει λειτουργία τόσο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) όσο και της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Έπεται συνέχεια και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την ορκωμοσία της Ολομέλειας του ΑΣΕΠ τη Δευτέρα. Όπως είπε, τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να καθορισθεί η σύνθεση του Συνηγόρου του Πολίτη ενώ ήδη έχουν διαμορφωθεί οι προτάσεις για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι μέχρι τις 5 Αυγούστου, οπότε κλείνει η Βουλή, να έχουν λήξει αυτές οι εκκρεμότητες.
Με αιχμές στον… Μητσοτάκη
Πάντως, κατά την ορκωμοσία της Ολομέλειας του ΑΣΕΠ στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, επί της Βασ. Σοφίας, δεν έλειψαν οι πολιτικές αιχμές κατά της πολιτικής που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση και η ΝΔ. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε, χωρίς να τον κατονομάσει, στον πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και νυν πρόεδρο της ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο κ. Βούτσης, απευθυνόμενος στους τρεις αντιπροέδρους και τους 25 συμβούλους του ΑΣΕΠ, οι οποίοι αναλαμβάνουν επισήμως τα καθήκοντά τους, σημείωσε ότι καλούνται να βοηθήσουν στη διαμόρφωση ενός νέου Δημόσιου που θα στηρίζεται στην αξιοκρατία και την ισοπολιτεία, μακριά από το πελατειακό κράτος. Και συμπλήρωσε με εμφανή την αιχμή προς τον κ. Μητσοτάκη: «Δεν θα κληθείτε να είστε ο θεσμός που θα κάνει την αρνητική μοριοδότηση για τις λίστες των απολύσεων και των αποχωρήσεων. Μόνο με θετικό πρόσημο θα λειτουργήσετε».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ορκωμοσία της Ολομέλειας του ΑΣΕΠ παρέστη σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, προφανώς θέλοντας η κυβέρνηση να προβάλει επικοινωνιακά τη σημασία που δίνει στις ανεξάρτητες Αρχές. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο υπουργός κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος μίλησε για την εμπέδωση κλίματος διαφάνειας και αξιοκρατίας, με στόχο την ενίσχυση του κράτους δικαίου όπου θα κυριαρχούν, όπως είπε, οι αξίες και όχι τα αξιώματα. Επίσης, παρευρέθησαν οι αναπληρωτές υπουργοί Εσωτερικών κκ. Χριστόφορος Βερναρδάκης και Γιάννης Μουζάλας, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μπαλάφας, όπως και οι γενικοί γραμματείς κκ. Γιάννης Πουλάκης και Δημήτρης Τσουκαλάς.
Ο εκλογικός νόμος, το όριο εισόδου και τα φαινόμενα… τηλεοπτικής δημοκρατίας
Έχει ενδιαφέρον ότι ο εκλογικός νόμος παραμένει το «καυτό» ζήτημα των επόμενων ημερών, καθώς αναμένεται με ενδιαφέρον η μάχη που ξεκινά σήμερα, Τρίτη, στην Ολομέλεια της Βουλής για τον εκλογικό νόμο. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο κ. Κουρουμπλής, όταν μετά το πέρας της εκδήλωσης για το ΑΣΕΠ ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής στο εκλογικό σύστημα, δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες – άλλωστε είναι πολιτική επιλογή που εξελίσσεται με κέντρο των αποφάσεων το Μαξίμου. Πάντως, αναφορικά με τη δυνατότητα συγκέντρωσης των 200 ψήφων που απαιτούνται προκειμένου ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει άμεσα από τις επόμενες εκλογές, επέλεξε να πει απλά: «Όλα θα πάνε καλά. Είμαι φύσει αισιόδοξος».
Την ίδια ώρα, ο κ. Βούτσης, όταν ρωτήθηκε από «Το Βήμα» για το περιθώριο συγκλίσεων σχετικά με τον εκλογικό νόμο, τόνισε ότι το βέβαιο είναι πως δεν θα αλλάξει ο πυρήνας του, δηλαδή «έχει τελειώσει το θέμα. Θα καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών». Από κει και πέρα, σημείωσε, θα συζητηθεί εν ευθέτω το ζήτημα της κατάτμησης των εκλογικών περιφερειών, της ψήφου των ομογενών κ.λπ.
Μπορεί να υπάρξει άμεσα, κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης, αλλαγή όσον αφορά το εκλογικό όριο εισόδου των κομματικών σχηματισμών στη Βουλή; «Δεν ξέρω αν αλλάξει το 3%. Πάντως, δεν είναι και κλειστό το θέμα…» παρατήρησε ο κ. Βούτσης.
Υπέρμαχος του μικρότερου εκλογικού ορίου εισόδου στη Βουλή σε συνδυασμό με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών είναι ο κ. Βερναρδάκης. Πάντως, όπως επεσήμανε, αν και δεν γνωρίζει αν θα επέλθει τροποποίηση στην πρόταση του εκλογικού νόμου ως προς το όριο του 3%, θεωρεί ότι, εάν και εφόσον προταθεί μείωση, το όριο δεν θα πέσει κάτω του 2,5%. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «κάτω από το όριο του 2,5% , υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν φαινόμενα εκλογής σχημάτων με όρους… τηλεοπτικής δημοκρατίας».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk