Σκάφος ανεφοδιασμού Dragon που εκτοξεύτηκε τη Δευτέρα προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μεταφέρει την το πρώτο σύστημα προσδιορισμού γενετικών αλληλουχιών εκτός της Γης. Η συσκευή, μικρή σαν κινητό τηλέφωνο, θα επιτρέψει την αναγνώριση μικροβίων στο Διάστημα και ίσως τελικά χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση «νέων μορφών ζωής».

Η συσκευή αλληλούχησης DNA (DNA sequencer) αναπτύχθηκε από τη βρετανική Oxford Nanopore Technologies και έχει βάρος μόλις 120 γραμμάρια. Αντίστοιχα συστήματα που χρησιμοποιούνται σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο είναι συνήθως μεγαλύτερα από φούρνους μικροκυμάτων.


Το Dragon εκτοξεύτηκε με πύραυλο Falcon 9 της SpaceX από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα

Μοριακή βιολογία σε τροχιά


Το νέο εργαλείο επιτρέπει στο πλήρωμα του σταθμού να αναλύει επιτόπου βιολογικά δείγματα, αντί να τα στέλνει πίσω στη Γη για αναλύσεις που απαιτούν εβδομάδες. Θα διευκολύνει την αναγνώριση δυνητικά επικίνδυνων μικροβίων που δεν μπορούν να καλλιεργηθούν στο τροχιακό εργαστήριο.

Το σκάφος Dragon της εταιρείας Space X μεταφέρει επίσης τον «διεθνή προσαρμογέα πρόσδεσης»μ έναν μεταλλικό δακτύλιο που θα επιτρέψει στο μέλλον την πρόσδεση σκαφών όπως το CST-100 Starliner της Boeing και το Crew Dragon της SpaceX, τα οποία αναπτύσσονται από τις δύο εταιρείες σε συνεργασία με τη NASΑ.

Αφού το πλήρωμα ξεφορτώσει από το Dragon τους περίπου 2,5 τόνους προμηθειών, το μη επανδρωμένο σκάφος θα χρησιμοποιηθεί ως κάδος απορριμμάτων. Όταν γεμίσει θα αφεθεί να καταστραφεί πέφτοντας στην ατμόσφαιρα.
Newsroom ΔΟΛ