Το χάος στην Τουρκία και η Ελλάδα

Το προβληματικό από καιρό δημοκρατικό σύστημα στην Τουρκία φαίνεται ότι τραυματίστηκε βαρύτατα…

Το χάος στην Τουρκία και η Ελλάδα | tovima.gr
Το προβληματικό από καιρό δημοκρατικό σύστημα στην Τουρκία φαίνεται ότι τραυματίστηκε βαρύτατα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα . Όσο απεχθής είναι μια στρατιωτική δικτατορία που προσπάθησε να επιβάλλει μια ομάδα των ενόπλων δυνάμεων, άλλο τόσο επικίνδυνη είναι η τακτική μιας νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης να παραβιάζει κάθε έννοια κράτους δικαίου και να επιβάλλει ένα αυταρχικό καθεστώς.

Η Τουρκία είναι μια χώρα βαθιά διχασμένη εδώ και καιρό ,με ανοικτή την κουρδική πληγή αλλά και από την προσπάθεια του Ερντογάν να επιβάλλει ένα ισλαμικό καθεστώς .Με όπλα την προφανή δημοτικότητα του σε ένα σημαντικό τμήμα της τουρκικής κοινωνίας,τη φίμωση όλων όσων του ασκούσαν κριτική, τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και των κοινωνικών δικτύων, καταφέρνει να κερδίζει τις εκλογές, αλλά συγχρόνως να διχάζει την κοινωνία.

Τα όσα συμβαίνουν μετά το πραξικόπημα, με τις μαζικές συλλήψεις,όχι μόνο στρατιωτικών αλλά δικαστικών,δημοσίων υπαλλήλων και γενικώς όσων θεωρούνται αντίπαλοι του καθεστώτος, αποδεικνύουν ότι η δημοκρατία στη γειτονική χώρα είναι είδος εν ανεπαρκεία. Μπορεί στους δρόμους να μην βρέθηκαν μόνο οι υποστηρικτές του Ερντογάν, αλλά και οι πολίτες που πιστεύουν και αγωνίζονται για τη δημοκρατία ,ακόμα και το κουρδικό κόμμα που μονίμως βρίσκεται στο στόχαστρο του ,αλλά ο τούρκος ηγέτης δείχνει ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι οι οπαδοί και το καθεστώς του.
Το όραμα μιας ευρωπαϊκής χώρας,στο οποίο είχαν πιστέψει πολλοί στην πρώτη τουλάχιστον φάση επικράτησης του Ερντογάν ,απομακρύνεται πλέον. Ο αυταρχισμός, οι αντιδημοκρατικές πρακτικές,η καταπάτηση των κανόνων δικαίου ,είναι η εικόνα που διαγράφεται για το μέλλον της Τουρκίας. Ένα μέλλον ανησυχητικό, όπως διαπιστώνουν δημοσίως ευρωπαίοι και αμερικανοί ηγέτες ,που παρά το ότι αναγνωρίζουν το στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας, δεν μπορούν να αποδεχθούν την πλήρη καταπάτηση των δημοκρατικών κανόνων.
Ένα μέλλον προβληματικό και για την Ελλάδα ,που με δεδομένες τις προβληματικές σχέσεις των δυο χωρών ,δεν μπορεί παρά να ανησυχεί για τον κύκλο αστάθειας,πολιτικού και κοινωνικού διχασμού που μπαίνει η Τουρκία.Με όλη την γύρω περιοχή να βράζει κυριολεκτικά ,κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος…

Μπορεί παρά τα προβλήματα μας να παραμένουμε μια όαση σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή αλλά αυτό δεν αρκεί.Χρειάζεται και τα δικά μας προβλήματα να τα ξεπεράσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα χωρίς πολιτικούς καιροσκοπισμούς και να διαμορφώσουμε επιτέλους ένα εθνικό σχέδιο συνεννόησης για να αποφύγουμε πιθανές εσωτερικές και εξωτερικές εμπλοκές.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk