Οι πυξίδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού δείχνουν σε διαφορετική κατεύθυνση, αν και ο… «τρίτος δρόμος», όχι του Αντονι Γκίντενς αλλά πολλών στελεχών και από τη μία και από την άλλη πλευρά, είναι να χαραχθεί μια κοινή πορεία για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και του προοδευτικού χώρου.
Το κρίσιμο στοίχημα για τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη είναι να υπάρξει κοινή συνισταμένη. Αν και συμφωνούν σε βασικές διαπιστώσεις για την πορεία της χώρας και την ανασύνταξη του χώρου, έχουν σημαντικές διαφορές, οι οποίες για να ξεπεραστούν θα πρέπει να γίνουν υπερβατικές κινήσεις και από τις δύο πλευρές.
Ζυμώσεις και παρασκήνιο
Ο δρόμος είναι στρωμένος με πολλά αγκάθια, παρά το γεγονός ότι την Πέμπτη αναμένεται να παρουσιαστούν οι κοινές θέσεις των δύο κομμάτων. Στο παρασκήνιο έχει γίνει μεγάλη προεργασία μεταξύ των ομάδων εργασίας για το τελικό κείμενο των κοινών θέσεων, ενώ υπήρξαν και αμέτρητες ζυμώσεις για να έρθουν πιο κοντά οι δύο σχηματισμοί.
Αν και η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι στο παρελθόν, όπως παραδέχονται στελέχη, όπως π.χ. ο Ανδρέας Λοβέρδος, διαφωνούν ως προς τη διαδικασία, δηλαδή αν θα προχωρήσουν οι δύο σχηματισμοί σε εμβάθυνση της πολιτικής και κοινοβουλευτικής συνεργασίας τους και στη συνέχεια θα υπάρξει εκλογή ηγεσίας ή αν θα ξεκινήσουν από την εκλογή του νέου αρχηγού που θέλει ο κ. Θεοδωράκης και διαφωνεί το ΠαΣοΚ .
Την προσεχή Πέμπτη, την επομένη της ψηφοφορίας για τον νέο εκλογικό νόμο, και αφού το ΠαΣοΚ και το Ποτάμι θα έχουν καταψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, θα δοθεί από την κοινή επιτροπή διαλόγου (συμμετέχουν κόμματα και οι Κινήσεις του μεσαίου χώρου) στη δημοσιότητα το 30σέλιδο κείμενο, προϊόν δεκάδων συνεδριάσεων και διαβουλεύσεων.
Το κείμενο που θα παρουσιαστεί δεν αποτελεί προγραμματική συμφωνία αλλά ένα πλαίσιο αναφοράς. Υπάρχουν συγκλίσεις σε πολλά θέματα, ενώ οι διαφορές εντοπίζονται σε ζητήματα κυρίως της οικονομίας, όπως οι φόροι, οι δαπάνες, η απασχόληση και οι επενδύσεις.
Από την πλευρά του ΠαΣοΚ φαίνεται ότι επιδίωξή του είναι, αφού έχουν τεθεί οι βάσεις της προγραμματικής βάσης του νέου πολιτικού φορέα, να διεξαχθεί πρώτα μια συνδιάσκεψη, πριν από τις εκλογές. Ο στόχος είναι να εμφανιστεί το ΠαΣοΚ ως ηγέτιδα δύναμη στον χώρο και άρα να έχει αυτό τα ηνία του νέου σχήματος, ενώ το Ποτάμι επισημαίνει ότι η πολιτική αντιπαράθεση των υποψήφιων αρχηγών πρέπει να γίνει πάνω στις λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, αφού είναι και ο μόνος τρόπος για να προσελκυστούν στον νέο φορέα πολίτες έξω από τα οργανωτικά σχήματα.
«Πολίτες που κρατούν αποστάσεις από τα κόμματα αλλά και πολίτες που απέχουν στις εκλογές. Και όπως έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, αν δεν προσέλθουν στις κάλπες πάνω από 200.000 πολίτες το εγχείρημά μας θα έχει αποτύχει» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από τη Σεβαστουπόλεως.
Το ζητούμενο είναι να εξευρεθεί κοινός τόπος για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία για εκλογή αρχηγού, αφού σημειώνεται μεγάλη παρασκηνιακή αντιπαράθεση. Το Ποτάμι διαφωνεί με ατελέσφορες, όπως τις χαρακτηρίζει, οργανωτικές διαδικασίες (συνέδριο ή συνδιάσκεψη) πριν από την εκλογή αρχηγού, εν αντιθέσει με το ΠαΣοΚ, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει αντικειμενικός τρόπος προσδιορισμού των συνέδρων και θα προκληθούν ενστάσεις και αντιρρήσεις για τη συγκρότηση της σύνθεσης των οργάνων.
Τα άλλα σχήματα
Η κυρία Γεννηματά επιμένει ότι η πρωτοβουλία έχει στόχο την αναγέννηση της παράταξης και η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι το πρώτο βήμα. «Ο νέος πολιτικός φορέας δεν θα προκύψει με φαντασιώσεις παρθενογένεσης και αναζητήσεις Μεσσία… Προχωράμε με σταθερά βήματα, με δοκιμασμένα σχήματα, και όχι με μετέωραάλματα στο κενό. Γι’ αυτό η πρότασή μας από την αρχή είναι η συμπόρευση κομμάτων, κινήσεων και συλλογικοτήτων στη βάση μιας προοδευτικής, προγραμματικής συμφωνίας» έχει πει και δεν κλείνει και την πόρτα στο ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου.
Σε αυτή την άγονη, εν πολλοίς, αντιπαράθεση, η «Δημοκρατική Ευθύνη», όπου πρωτοστατούν ο Αλέκος Παπαδόπουλος και ο Χάρης Θεοχάρης, δεν θα συμμετάσχει στον διάλογο που έχει ξεκινήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη με το Ποτάμι και ετοιμάζεται να συγκροτηθεί σε κόμμα από το φθινόπωρο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ