«Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και ως προς το σύμπαν διατηρώ κάποιες αμφιβολίες» έλεγε ο Αλβέρτος Αϊνστάιν και αυτός είναι μόνο ένας από τους αφορισμούς που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς για το μείζον θέμα της ανθρώπινης βλακείας. Το πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε από αυτήν είναι μάλλον γνωστό: τρεπόμενοι σε φυγή. Οχι μόνο διότι είναι μάταιη η αντιπαράθεση αλλά και διότι η βλακεία είναι κολλητική, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα λέει ο δρ Τζέιμς Φλιν, στο βιβλίο του «Does Your Family Make You Smarter?» (εκδ. Cambridge University Press). Ο δρ Φλιν, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία και διευθυντής του Κέντρου Ψυχομετρίας του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ στη Βρετανία, έγινε παγκοσμίως γνωστός ως ο επιστήμονας που ανακάλυψε ότι η ευφυΐα των πληθυσμών στις ανεπτυγμένες χώρες αυξάνεται από το 1930 έως σήμερα κατά περίπου 3 βαθμούς κάθε δεκαετία.
Στο τελευταίο βιβλίο του ισχυρίζεται πως παρότι τα γονίδια και η ανατροφή έως την ηλικία των 18 ετών καθορίζουν κατά 80% την ευφυΐα μας, το υπόλοιπο 20% εξαρτάται από τον τρόπο ζωής μας στην ενήλικη ζωή. Τα μέλη των οικογενειών που μιλούν, γελούν, έχουν δραστηριότητες που σχετίζονται με την τέχνη και τον πολιτισμό και ασχολούνται με απαιτητικές για το μυαλό δραστηριότητες παρουσιάζουν αύξηση του δείκτη νοημοσύνης τους κατά αρκετές μονάδες. Αλλά και τα επαγγέλματα που απαιτούν νοητικές ικανότητες μπορούν να αυξήσουν την ευφυΐα των εργαζομένων. Μέχρις εδώ καλά. Ισχύει, όμως, και το αντίστροφο: αν κάποιος μοιράζεται το σπίτι ή τον χώρο εργασίας του με άτομα μειωμένης ευφυΐας, κινδυνεύει να δει και το δικό του IQ να ελαττώνεται, εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς διέγερσης του μυαλού. Κατά τον δρα Φλιν, ο εγκέφαλός μας μοιάζει με έναν μυ που όσο περισσότερο τον χρησιμοποιούμε τόσο πιο δυνατός γίνεται. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να αυξάνουμε την ευφυΐα μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, αρκεί να συναναστρεφόμαστε ανθρώπους που διεγείρουν το μυαλό μας. Οι συμβουλές του διάσημου ψυχολόγου είναι να παντρευτούμε έναν άνθρωπο ευφυέστερο από εμάς, να βρούμε μια εργασία με αυξημένες νοητικές απαιτήσεις και να κάνουμε παρέα με ευφυείς ανθρώπους.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Παρορμητικοί παχουλοί
Ερευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Γηριατρικής των ΗΠΑ έδειξε ότι ο χαρακτήρας μας αποκαλύπτεται από τα κιλά μας. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι παρορμητικοί, ανταγωνιστικοί και συναισθηματικά ασταθείς είναι πιο πιθανό να καταλήξουν υπέρβαροι κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι παρορμητικοί ενδίδουν εύκολα στους διατροφικούς πειρασμούς και δεν διαθέτουν την απαιτούμενη πειθαρχία για να σχεδιάσουν και να τηρήσουν ένα διαιτολόγιο ή να αντιμετωπίσουν δυσκολίες και εκνευρισμούς. Οι ανταγωνιστικοί έχουν περισσότερο άγχος, που σημαίνει υψηλά επίπεδα κορτιζόλης (η ορμόνη του στρες), η οποία συνδέεται με την αύξηση του βάρους. Οσοι παρουσιάζουν δε το «φαινόμενο γιογιό» (απώλεια και επανάκτηση κιλών) διακρίνονται για τη συναισθηματική τους αστάθεια, ενώ έχουν και χαμηλή ευσυνειδησία.

ΥΠΝΟΣ
Το καλύτερο βράδυ

Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το βράδυ της Τρίτης, παρόλο που δεν κοιμόμαστε περισσότερες ώρες, κάνουμε τον πιο αναζωογονητικό ύπνο της εβδομάδας. Επιπλέον, το βράδυ της Τρίτης είναι λιγότερο πιθανό να διαταραχθεί ο ύπνος μας από υπερβολές όπως η κατανάλωση αλκοόλ ή το βαρύ φαγητό, καθώς αυτές γίνονται συνήθως προς το τέλος της εβδομάδας.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ