Τα άτομα που πίνουν αναψυκτικά και άλλα ροφήματα με ζάχαρη μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης σπάνιων μορφών καρκίνου του ήπατος, υποστηρίζουν σουηδοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of the National Cancer Institute».

Αν και είναι ελάχιστα πράγματα γνωστά για τους όγκους των χοληφόρων οδών και της χοληδόχου κύστης, όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η παχυσαρκία και τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προάγγελοι διαβήτη, μπορεί να αυξάνον τον κίνδυνο των συγκεκριμένων νεοπλασιών.

Για άλλη μια φορά «ένοχη» η ζάχαρη

Ακριβώς επειδή τα αναψυκτικά και γενικότερα τα ζαχαρούχα ποτά χουν σχετιστεί με την παχυσαρκία και την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, με επικεφαλής την δρ Σουζάνα Λάρσον, διερωτήθηκαν για την συμβολή τους και στις συγκεκριμένες μορφές καρκίνου.

Ανέλυσαν λοιπόν στοιχεία για την διατροφή και την κατανάλωση ροφημάτων περισσοτέρων από 70.000 ενηλίκων και τους έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για περισσότερα από 13 χρόνια για να δουν αν θα εκδήλωναν καρκίνο.

Μόνο 150 άτομα εκδήλωσαν καρκίνο των χοληφόρων οδών και της χοληδόχου κύστης, κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Στην αρχή της μελέτης, οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει διατροφικά ερωτηματολόγια και είχαν αναφέρει λεπτομερώς πόσα αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων είχαν καταναλώσει τις τελευταίες επτά ημέρες και πόσο συχνά έπιναν αυτά τα προϊόντα τους προηγούμενους 12 μήνες.

Όταν απάντησαν στα ερωτηματολόγια το 1997, οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 61 ετών. Περίπου οι μισοί ήταν υπέρβαροι και σχεδόν το 25% ενεργοί καπνιστές.

Οι ερευνητές είχαν εξαιρέσει άτομα με ιστορικό διάγνωσης καρκίνου ή διαβήτη.

Δεν γλιτώνουν ούτε οι γλυκαντικές ουσίες

Συγκριτικά με τα άτομα που απέφευγαν τα ζαχαρούχα ποτά, όσοι έπιναν δύο ή περισσότερους φρουτοχυμούς ή αναψυκτικά (περιλαμβανομένων και αναψυκτικών με γλυκαντικές ουσίες) την ημέρα, αντιμετώπιζαν περισσότερο από διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν όγκους στην χοληδόχο κύστη και 79% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο των χοληφόρων οδών.

Επίσης, ήταν πιθανότερο να είναι υπέρβαροι, να κάνουν διατροφή πλούσια σε ζάχαρη, υδατάνθρακες και θερμίδες αλλά με λιγότερα λιπαρά και πρωτεΐνη.

«Είναι η πρώτη μελέτη που εντοπίζει ισχυρή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών και άλλων ροφημάτων με ζάχαρη, και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στην χοληφόρο οδό» υπογραμμίζει η δρ Λάρσον.


Newsroom ΔΟΛ