Ξεχάστε στικάκια, σκληρούς δίσκους, χωρητικότητα κινητού και tablet γιατί σε λίγα χρόνια, όπως όλα δείχνουν, η μνήμη των ηλεκτρονικών μας συσκευών θα είναι ανεξάντλητη καθώς θα βασίζεται στο… DNA! Επιστήμονες από τη Microsoft σε συνεργασία με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον κατάφεραν να αποθηκεύσουν δεδομένα συνολικού όγκου 200 MB σε μια έλικα συνθετικού γενετικού υλικού, ικανή μάλιστα να τα διατηρήσει αναλλοίωτα για αιώνες. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες αποθήκευσαν την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε περισσότερες από 100 γλώσσες, 100 βιβλία κλασικής λογοτεχνίας και ένα βίντεο υψηλής ανάλυσης του ροκ συγκροτήματος Ok Go επιτυχώς σε μία μοριακή δομή.
Για να γίνει αυτό, οι ειδικοί αρχικά «μετέφρασαν» τα ψηφιακά δεδομένα από σειρές δυαδικών αριθμών –0 και 1 –στους τέσσερις βασικούς δομικούς λίθους –αδενίνη, θυμίνη, γουανίνη και κυτοσίνη –του DNA. Στην πορεία, τα δεδομένα «κόπηκαν» σε κομμάτια και αποθηκεύτηκαν, μέσα από τη σύνθεση μεγάλων αριθμών μικροσκοπικών μορίων γενετικού υλικού. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αφυδάτωση των μορίων αυτών μπορεί να οδηγήσει στην ασφαλή διατήρησή τους για πάρα πολλά χρόνια, ενώ για την εύκολη ανάκτησή τους η ομάδα προσέθεσε στις αλληλουχίες του DNA μικρές παραπομπές που θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με ταχυδρομικούς κώδικες περιοχών.
Βραχιόλι κατά του στρες


Ονομάζεται WellBe και είναι ένα «έξυπνο» βραχιόλι που κάνει ό,τι ακριβώς μαρτυρεί το όνομά του: φροντίζει για την ευμάρεια του κατόχου του, εντοπίζοντας την… πηγή του στρες. Το κομψό μαύρο βραχιολάκι είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες που μετρούν τους καρδιακούς παλμούς του χρήστη. Με τη βοήθεια ενός ειδικού αλγορίθμου, η φορετή συσκευή είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται τι είναι αυτό που προκαλεί στρες στον κάτοχό της και να προτείνει τρόπους χαλάρωσης μέσα από τη συνοδευτική εφαρμογή για smartphones. Ετσι, ο χρήστης μπορεί να ακολουθήσει μια σειρά από αναπνοές προκειμένου να ρίξει τους παλμούς του ή να κάνει κάποιες ασκήσεις με στόχο την αποφόρτισή του.

Στην παρούσα φάση, το WellBe αναζητεί χρηματοδότηση μέσω του Kickstarter. Μέσα σε λίγες μόλις ημέρες από το ξεκίνημα της καμπάνιας του το έξυπνο βραχιόλι κατάφερε να διπλασιάσει το αιτούμενο ποσό, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από αγχολυτικές λύσεις.
Το μαγνητικό ψυγείο είναι εδώ!
Είναι αθόρυβο και συμφέρει το υπερψυγείο που ανέπτυξε η γαλλική εταιρεία Cooltech Applications. Σύμφωνα με τους ειδικούς μάλιστα, πρόκειται για το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο μαγνητικό σύστημα ψύξης (Magnetic Refrigeration System –MRS) του είδους, το οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τόσο τις περιβαλλοντικές όσο και τις οικονομικές προκλήσεις που προκύπτουν κατά τη λειτουργία ενός ψυγείου.
Το ψυγείο του μέλλοντος, το οποίο βασίζεται στο Μαγνητοθερμικό Φαινόμενο, λειτουργεί χωρίς ψυκτικά αέρια και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ιατρικό ή φαρμακευτικό ψυγείο, ως ψυγείο-βιτρίνα σε καταστήματα ή ακόμη και ως ψυγείο ιδανικό για κρασιά.
To σύστημα MRS παράγει ενέργεια ψύξης 400 βατ και διατηρεί την εσωτερική θερμοκρασία μεταξύ 2-5 βαθμών Κελσίου.
Google Glass για τον αυτισμό


Τα γυαλιά της Google γίνονται εργαλείο για παιδιά που πάσχουν από αυτισμό και τα βοηθούν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων και τις εκφράσεις του προσώπου τους. Τα νέα έρχονται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα λογισμικό για ασθενείς με αυτισμό. Ως γνωστόν, τα άτομα με αυτισμό εμφανίζουν δυσκολία ως προς την «ανάγνωση» των εκφράσεων του προσώπου των γύρω τους. Στο πλαίσιο της δοκιμής των αμερικανών επιστημόνων συμμετέχουν 100 παιδιά. Το σύστημα λειτουργεί ως εξής: η κάμερα των γυαλιών καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τα πρόσωπα των ατόμων που βρίσκονται στον χώρο. Με τη βοήθεια του λογισμικού και φορώντας τα γυαλιά, τα παιδιά λαμβάνουν ενημερώσεις στη μικροσκοπική οθόνη των γυαλιών πάνω από το δεξί τους μάτι, γύρω από τα συναισθήματα που εκφράζουν τα άτομα που έχουν απέναντί τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ