Υπεξαίρεση στον δήμο Νέας Ιωνίας, έλλειμμα €27.000 στη σχολική επιτροπή

Έλλειμμα περίπου 27.000 ευρώ στον δήμο Νέας Ιωνίας διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο του α’ εξαμήνου 2016 του ταμείου της σχολικής επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Έλλειμμα περίπου 27.000 ευρώ στον δήμο Νέας Ιωνίας διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο του α’ εξαμήνου 2016 του ταμείου της σχολικής επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο, σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, οφείλεται σε υπεξαίρεση.
Συνεχίζονται οι έρευνες για την υπόθεση ώστε να εντοπιστούν οι πραγματικές διαστάσεις της. Επιδιώκεται να διακριβωθεί η ταυτότητα και ο αριθμός των εμπλεκομένων αλλά και το εάν πρόκειται για φαινόμενο διασπάθισης δημόσιου χρήματος που εκτείνεται πέραν του 2016, στη διάρκεια των προηγούμενων ετών. Αξίζει να επισημανθεί ότι από καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη λογιστικός έλεγχος για την περίοδο 2011 έως σήμερα, σχετικά με τον πλήρη απολογισμό των σχολικών επιτροπών.
Εν τω μεταξύ, η αντιδήμαρχος Παιδείας κυρία Ολγα Κατημερτζή, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη, υπέβαλε την παραίτησή της. Όμως διευκρινίσε ότι όταν ζήτησε εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής, «διαπίστωσα σχεδόν αμέσως ότι τα χρήματα τα καταχράστηκε ο ίδιος για προσωπικούς του λόγους». Ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας και αντιπρόεδρος της Περιφεριακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) κ. Ηρακλής Γκότσης προανήγγειλε, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής «Επικοινωνία 94FM», ότι θα καταθέσει μήνυση κατά του πρώην pροέδρου της Σχολικής Επιτροπής και κατά παντός υπευθύνου.
Η επιστολή παραίτησης της αντιδημάρχου
Έχει ενδιαφέρον η ανακοίνωση παραίτησης της αντιδημάρχου Παιδείας κυρίας Κατημερτζή πιου επιδόθηκε στον δήμαρχο Νέας Ιωνίας στις 12.7.2016. Σε αυτήν η αντιδήμαρχος αναφέρει:
«Με την παρούσα, θέτω στη διάθεσή σας την παραίτησή μου από αντιδήμαρχος, για τους εξής λόγους:
Την Παρασκευή 7.7.2016 το μεσημέρι, ενημερώθηκα από τον προϊστάμενο του Τμήματος Παιδείας και Σχολικών Επιτροπών κ. Αντώνη Στάθη και τις υπαλλήλους κυρίες Βασιλική Μουσά και Νατάσα Καψαλού, ότι κατά τον έλεγχο του α’ εξαμήνου 2016 του ταμείου της σχολικής επιτροπής Β’βάθμιας εκπαίδευσης, διαπιστώθηκε έλλειμα περίπου 27.000 ευρώ. Κάλεσα αμέσως τον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής κ. Σπράο Δημήτρη και του ζήτησα εξηγήσεις. Διαπίστωσα σχεδόν αμέσως ότι τα χρήματα τα καταχράστηκε ο ίδιος για προσωπικούς του λόγους.
Αμέσως σας ενημέρωσα, όπως και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με το νόμο, αποκλειστικός διαχειριστής της σχολικής επιτροπής είναι ο πρόεδρος και κανένας άλλος.
Σας ενημερώνω επίσης ότι σε λίγο καιρό θα υπάρχει ο πλήρης απολογισμός των σχολικών επιτροπών, με τη βοήθεια του συνεργαζόμενού λογιστικού γραφείου του κ. Γυπαράκη, στον οποίο έχουμε αναθέσει εδώ και αρκετό καιρό τον πλήρη έλεγχο από το 2011 μέχρι σήμερα.
Παρ’ όλα αυτά, αισθάνομαι τεράστια ηθική και πολιτική ευθύνη διότι:
1. Η τοποθέτηση του κ. Σπράου έγινε με δική μου πρόταση, την οποία αποδέχθηκε η παράταξη και το Δημοτικό Συμβούλιο.
2. Τον περιέβαλα με την πλήρη εμπιστοσύνη ως μέλος της Παράταξης, και
3. Η ζημιά που θα υποστεί η δημοτική αρχή, η παράταξή μας, ο δήμος μας, για τον οποίο έχω αναλώσει πάνω από 30 χρόνια από τη ζωή μου, θα είναι έτσι κι αλλιώς μεγάλη.
Παρά το γεγονός ότι από τον νόμο ουδεμία ανάμειξη στη διαχείρηση των σχολικών επιτροπών είχα, οι επιλογές, παραλείψεις ή αμέλεια δεν συγχωρούνται και πρέπει να πληρώνονται.
Κλείνοντας, αναλαμβάνω πλήρως τις πολιτικές ευθύνες για το γεγονός και ζητώ συγνώμη από όλα τα μέλη της παράταξης, τους πολίτες της Νέας Ιωνίας και εσάς ιδιαιτέρως, κ. δήμαρχε, και να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη και τη φιλία με την οποία με τιμήσατε όλα τα χρόνια».
Η δήλωση του δημάρχου
Το το μεσημέρι της Πέμπτης, εξεδόθη ανακοίνωση από τον δήμαρχο Νέας Ιωνίας κ. Γκότση με την οποία κάνει αποδεκτή την παραίτηση της αντιδημάρχου του. Επισημαίνει ότι ο ίδιος έμαθε από την αντιδήμαρχο για την υπόθεση και έκανε αποδεκτή την παραίτησή της η οποία, όπως τονίζει, «υποβλήθηκε υπό το βάρος της πολιτικής και ηθικής ευθύνης της, παρότι δεν βαρύνεται με καμία ανάμειξη στην οικονομική διαχείριση των Σχολικών Επιτροπών Παιδείας, την οποία και ευχαριστώ».
Ζήτησε την άμεση παραίτηση του προέδρου της σχολικής επιτροπής και την παράδοση των τραπεζικών λογαριασμών καθώς και τους κωδικούς πρόσβασης σε αυτούς. Τέλος, κάνει λόγο περί μηδενικής ανοχής σε κρούσματα διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του δημάρχου κ. Γκότση είναι: «Αγαπητοί συνδημότες,
Σας ανακοινώνω ότι μόλις υπέπεσε στην αντίληψη μου, μετά από ενημέρωση από την αντιδήμαρχο Παιδείας κυρία Κατημερτζή Όλγα ότι υπάρχει έλλειμμα στη σχολική επιτροπή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και μετά τις μη αξιόπιστες εξηγήσεις από τον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής κ. Σπράο Δημήτριο ζήτησα την άμεση παραίτησή του και την παράδοση των τραπεζικών λογαριασμών καθώς και τους κωδικούς πρόσβασης σε αυτούς.
Έδωσα εντολή στη Νομική Υπηρεσία του δήμου να ασκήσει όλα τα νόμιμα μέτρα ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της σχολικής επιτροπής καθώς και για την παραδειγματική τιμωρία του ενόχου.
Έκανα δεκτή την παραίτηση της αντιδημάρχου κυρίας Κατημερτζή Όλγας, η οποία υποβλήθηκε υπό το βάρος της πολιτικής και ηθικής ευθύνης της, παρότι δεν βαρύνεται με καμία ανάμειξη στην οικονομική διαχείριση των Σχολικών Επιτροπών Παιδείας, την οποία και ευχαριστώ.
Τέλος, σας δηλώνω ότι η μηδενική ανοχή σε κρούσματα διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος ισχύει και ως δημοτική αρχή με συγκεκριμένες ενέργειες αποδεικνύουμε ότι δεν την ανεχόμαστε.
Η ενέργειά της αυτή, δείχνει το υψηλό αίσθημα πολιτικής ευθύνης που διαθέτει και το έχει αποδείξει με την προσφορά της στην πόλη μας, για περισσότερα από τριάντα χρόνια».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Προοπτική» κυρία Δέσποινα Θωμαΐδου ζήτησε με επιστολή της από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Χρήστο Αναμουργλόγλου να συγκληθεί αμέσως το ΔΣ «προκειμένου να δοθούν οι δέουσες εξηγήσεις από τη διοίκηση και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk