«Αλλού το όνειρο κι αλλού το θαύμα» λέει μια παροιμία που σχολιάζει με πικρία πως πολύ συχνά άλλο περιμένει κανείς να γίνει και άλλο γίνεται.

Τη λαϊκή σοφία έρχεται τώρα να δικαιώσει μια μεγάλη έρευνα που διενεργήθηκε από γνωστή εταιρεία προφυλακτικών. Από τους 2.000 ενηλίκους που έλαβαν μέρος, οι μισοί και παραπάνω δήλωσαν πως προτού ξεκινήσουν για διακοπές προσδοκούσαν να περάσουν τις ημέρες τους με περισσότερο και ποιοτικότερο σεξ, αλλά το 60% εξ αυτών παραδέχθηκε πως το «διακοποσέξ» ήταν κατώτερο των περιστάσεων.

Οι ειδικοί δεν έδειξαν έκπληξη για τα αποτελέσματα, αφού το 40% των ανθρώπων δεν μπαίνει στη διαδικασία να πλησιάσει ερωτικά τον/τη σύντροφό του εάν βλέπει πως ενώ έχει ξαπλώσει στο κρεβάτι ασχολείται με το κινητό.

Επίσης, σε ποσοστό 41% παραδέχτηκαν ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών τους προτιµούν να περνούν τις ώρες τους µε το κινητό τους παρά ο ένας µε τον άλλον. Πάνω δε από το 1/4 των ερωτηθέντων ανέφερε ότι η ενασχόληση µε το κινητό κατά τη διάρκεια των διακοπών έχει επιφέρει καβγάδες µε το έτερον ήµισυ. Συγκεκριµένα, το 59% δήλωσε ότι είτε ο ένας εκ των δύο συντρόφων είτε και οι δύο αφιέρωναν πολύ χρόνο στις οθόνες, ενώ οι µισοί και πλέον είπαν πως το αποτέλεσµα αυτής της συνήθειας είναι να δηµιουργούνται προβλήµατα στη σχέση τους. Μάλιστα, ένα µικρό ποσοστό των συµµετεχόντων στην έρευνα ανέφερε ότι χρησιµοποιούσε το τηλέφωνο ακόµη και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Οι περισσότεροι από όσους είδαν τη σεξουαλική τους ζωή να «φυλλορροεί» εξαιτίας της τεχνολογίας ανήκουν στις ηλικίες κάτω από τα 35. Πρόκειται, βέβαια, για µια ηλικιακή οµάδα η οποία έχει µεγαλώσει µε την κουλτούρα των ηλεκτρονικών συσκευών.

Τι ακριβώς, όµως, τρώει τον χρόνο εκείνων που ασχολούνται µε το κινητό και το tablet; Σαφώς η ενασχόληση µε τα social media, αφού το 65% των συµµετεχόντων ποστάρει τρεις φορές την ηµέρα και το 42% µοιράζεται σηµαντικές στιγµές των διακοπών κάνοντας αναρτήσεις στα social media παρά µε τον/τη σύντροφό του. Τα ευρήµατα, καταλήγουν οι ερευνητές, αποδεικνύουν περίτρανα ότι τα ψηφιακά µέσα επηρεάζουν πολύ αρνητικά τις σχέσεις των ανθρώπων.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ
Βαριές δουλειές
Μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι ρέπουν περισσότερο στην αυτοκτονία όσοι ασκούν χειρωνακτικό επάγγελμα και νιώθουν απομονωμένοι στη δουλειά τους. Στην κορυφή της λίστας κινδύνου βρίσκονται οι αγρότες, οι αλιείς και οι υλοτόμοι, ενώ στο τέλος της οι εκπαιδευτικοί. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένας λόγος για τις αυξημένες αυτοκτονίες των συγκεκριμένων επαγγελματιών, εκτός από τη μοναξιά και το χαμηλότερο εισόδημα, είναι και η απροθυμία τους να ζητήσουν βοήθεια από ψυχολόγο ή ψυχίατρο, λόγω της πεποίθησής τους ότι κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί αδυναμία από τον περίγυρό τους.

ΑΝΑΡΡΩΣΗ
Παιχνίδια δεξιοτήτων
Μια πολύ μεγάλη διεθνής επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έπειτα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο η αποκατάσταση του ασθενούς μπορεί να επιταχυνθεί με απλές δραστηριότητες, όπως το να παίζει χαρτιά ή να προσπαθεί να πετάξει από απόσταση ένα μπαλάκι μέσα στο καλάθι των αχρήστων. Οι καθημερινές αυτές ψυχαγωγικές δραστηριότητες μπορούν να εφαρμοστούν οπουδήποτε και είναι το ίδιο αποτελεσματικές με την τεχνολογία. Οπως είπαν οι επιστήμονες, μερικές φορές τα απλά πράγματα είναι αρκετά για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ